Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlopjacht Jürgen Conings

‘Jürgen Conings staat al zes jaar op de radar van inlichtingendiensten’

Jürgen Conings.Beeld ff

In 2015 al verzamelde de Staatsveiligheid voor het eerst informatie over Jürgen Conings, de militair die sinds 17 mei voortvluchtig is. Dat schrijven Knack.be en Le Soir. De informatie komt van ‘meerdere goedgeïnformeerde bronnen’.

en

Het Comité I, dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, is een onderzoek gestart naar de manier waarop de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (OCAD) informatie hebben ingewonnen en uitgewisseld in de zaak-Conings. 

De zitting vond plaats achter gesloten deuren, maar “meerdere goedgeïnformeerde bronnen” bevestigen aan Knack en Le Soir dat de volgende chronologie is besproken:

- 2015:  bij de Staatsveiligheid, die de wettelijke opdracht heeft om extremisme op te volgen, loopt voor het eerst informatie binnen over Conings, in het kader van de financiering van een organisatie die op de radar staat van de dienst.

- 2017-2019: verschillende pv’s over Conings worden opgesteld, onder meer over verboden wapendracht en racisme. Maar die informatie geraakt op dat moment niet tot bij de ADIV. 

- 2018: informatie loopt binnen die Conings linkt aan een extreemrechtse groepering.

- juni 2020: Conings zoekt het adres op van viroloog Marc Van Ranst.

‘Jürgen Conings staat al zes jaar op de radar van inlichtingendiensten’
Beeld Photo News

- augustus 2020: het OCAD start een vooronderzoek op naar Conings als ‘potentieel gewelddadige extremist’. Vanaf dat moment wordt zijn naam ook in de gemeenschappelijke gegevensbank (GGB) opgenomen - waar verschillende steundiensten toegang toe hebben - en buigt een Local Task Force zich over de case.

- 31 augustus 2020: de ADIV beslist om de veiligheidsmachtiging van Conings in te trekken. Omdat hij bij de militaire politie werkte, had hij zo’n machtiging nodig om toegang te krijgen tot bepaalde beveiligde plaatsen. 

- 12 november 2020: pas na 2,5 maand wordt de beslissing over de veiligheidsmachtiging uitgevoerd en wordt Conings op de hoogte gesteld. “Een onwaarschijnlijke fout”, oordelen meerdere bronnen. 

- 17 februari 2021: na het vooronderzoek dat het OCAD had opgestart, wordt Conings onder ‘volledig statuut’ als ‘potentieel gewelddadige extremist’ geplaatst in de GGB. Bovendien wordt hem het dreigingsniveau 3 toegekend (‘ernstig’). Die informatie is automatisch beschikbaar in de GGB en komt dus sowieso bij de ADIV terecht. “Maar de info is niet tot bij ADIV-topman Philippe Boucké geraakt”, zegt één bron. “De ADIV heeft compleet nagelaten om de informatie verder op te volgen”, reageert een andere. Het lijkt er sterk op dat binnen de ADIV fouten zijn gebeurd. 

Tegen begin juli moet het Comité I zijn toezichtsonderzoek afronden. Knack en Le Soir vroegen de Staatsveiligheid en de ADIV om een reactie, maar de diensten geven geen commentaar.