Leeftijdsgrens ingesteld voor Janssen-vaccin in ons land na overlijden

 ©  AFP

Ons land voert een leeftijdsgrens in voor het gebruik van het Janssen-vaccin. Belgen jonger dan 41 mogen er niet meer mee ingeënt worden. Aanleiding is het overlijden van een buitenlandse vrouw vorige week na haar vaccinatie.

Hannes Heynderickx

De ministers van Volksgezondheid in ons land hebben woensdagochtend vergaderd over het gebruik van het Janssen-vaccin. Er zijn al langer signalen dat dat vaccin in uitzonderlijke gevallen zou kunnen leiden tot bloedklonters, en vorige week is in ons land ook effectief een overlijden vastgesteld na inenting met het vaccin van producent Johnson & Johnson.

Geen Belgisch vaccin

Volgens Het Nieuwsblad is het slachtoffer een Sloveense vrouw die jonger is dan 40. Haar man is diplomaat in ons land en zij heeft wellicht ook een diplomatenstatuut. De vrouw heeft een ernstige trombose ontwikkeld na haar vaccinatie en had een verlaagd aantal bloedplaatjes in haar bloed. Ze is wel buiten de Belgische campagne om gevaccineerd. Wellicht heeft ze een vaccin bekomen via haar werkgever, vermoedelijk de Sloveense ambassade.

De ministers van Volksgezondheid hebben naar aanleiding van het overlijden van de vrouw beslist om een leeftijdsgrens in te stellen op 41 jaar. Belgen die jonger zijn kunnen niet meer ingeënt worden met het Janssen-vaccin, waar slechts één prik van vereist is. Eerder is ook al beslist om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan burgers jonger dan 41.

Die beperking geldt enkel in de vaccinatiecentra. De mobiele teams zullen het Janssen-vaccin wel nog toedienen, onder meer bij daklozen en sans-papiers. Dat vaccin was voor hen gereserveerd omdat er maar één prik van nodig is, in tegenstelling tot de andere vaccins waarbij de afspraak voor de tweede prik moeilijker zou kunnen worden vastgelegd. De taskforce benadrukt dat ze het risico hoger inschatten wanneer die groep geen prik zou krijgen, dan dat ze wel ingeënt worden met het Janssen-vaccin.

Risicoanalyse in functie van leeftijd

Er zullen nu extra onderzoeken gevoerd worden. ‘We wachten op meer info van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat zal waarschijnlijk twee weken duren’, laat de woordvoerder van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke weten. ‘De 8.400 mensen onder de 41 jaar die uitgenodigd waren om een vaccin van J&J te krijgen, zullen een ander vaccin krijgen. We zullen nog moeten zien wat de precieze impact is op de vaccinatiecampagne.’

Bijkomend stelden de ministers de vraag om een analyse te maken van het risico en de voordelen van vaccinatie met het Janssen-vaccin in functie van de leeftijd (zoals eerder voor het AstraZeneca-vaccin), staat te lezen in een persbericht van de ministers van Volksgezondheid.

Beke bevestigt op het radionieuws van VRT dat een buitenlandse vrouw in een Vlaams ziekenhuis is overleden, mogelijk ten gevolge van een prik met het Janssen-vaccin bekomen via het buitenland. ‘We hebben beslist om het Janssen-vaccin niet toe te dienen in de brede vaccinatiecampagne aan mensen van 40 jaar en jonger’, aldus de minister.

WELKE VACCINS GEBRUIKEN WE NU?

• Pfizer, een mrna-vaccin dat voor alle leeftijden geschikt is. Daarvan zijn twee prikken nodig, met vijf weken interval.

• Moderna, een mrna-vaccin dat voor alle leeftijden geschikt is. Daarvan zijn twee prikken nodig, met vier weken tussen.

• AstraZeneca, een vectorvaccin dat vanaf 41 jaar gegeven wordt. Twee prikken nodig, met acht weken tussen.

• Janssen-vaccin, een vectorvaccin dat vanaf 41 jaar gegeven wordt. Slechts één prik nodig.