Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël-Palestina

VS heropenen consulaat in Jeruzalem om contact met Palestijnen te verbeteren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie in Jeruzalem.Beeld AFP

De Verenigde Staten gaan hun consulaat in Jeruzalem heropenen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken laten weten bij een bezoek aan Israël. Het consulaat diende feitelijk als een ambassade voor het contact met de Palestijnen.

Het heropenen van het consulaat is een gebaar waarmee de regering-Biden wil laten zien dat zij de betrekkingen met de Palestijnen wil verbeteren. Onder president Trump was het consulaat gedegradeerd tot een bijkantoor van de Amerikaanse ambassade, die hij in 2017 tot woede van de Palestijnen van Tel Aviv naar Jeruzalem liet verhuizen. De verhuizing was voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas aanleiding om vrijwel alle contacten met de Amerikaanse regering te verbreken.

Blinken beloofde de Palestijnen ook 40 miljoen dollar aan extra financiële steun. Het geld is bedoeld om Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit, die de macht hebben op de Westelijke Jordaanoever, een steuntje in de rug te geven. Abbas geniet nog maar weinig populariteit onder de Palestijnen in de bezette gebieden, terwijl de radicale Hamas-beweging die de Gazastrook in handen heeft juist aan populariteit heeft gewonnen door de elfdaagse oorlog met Israël.

De regering-Biden heeft ook steun beloofd voor de wederopbouw in Gaza, waar de Israëlische bombardementen enorme schade hebben aangericht. Enkele maanden geleden besloot Biden al de Amerikaanse bijdrage aan de VN-programma’s in Gaza, die door Trump was ingetrokken, te hervatten. De VS dragen een aanzienlijk deel van de kosten voor de VN-hulp voor de twee miljoen inwoners van de Gazastrook.

Met die koerswijziging hoopt de regering-Biden weer iets van het vertrouwen van de Palestijnen terug te winnen, maar Blinken maakte wel duidelijk dat het geld voor de wederopbouw van Gaza niet naar Hamas mag gaan.

Lees ook

Staakt-het-vuren Israël-Palestina: koorddansen tussen oorlog en vrede

Na een gesprek met Abbas beklemtoonde Blinken dat de regering-Biden op het standpunt staat dat de Israëli’s en de Palestijnen recht hebben ‘op dezelfde mate van veiligheid, vrijheid, kansen en waardigheid’.

Blinkens bezoek was vooral bedoeld om beide partijen aan te moedigen zich te houden aan het staakt-het-vuren dat vorige week vrijdag een einde maakte aan elf dagen van bombardementen en raketbeschietingen tussen Israël en Hamas. Maar de bewindsman gaf er geen blijk van dat de regering-Biden staat te trappelen om het initiatief te nemen voor een nieuwe poging via onderhandelingen een definitieve vredesregeling te bereiken.

Alle voorgaande pogingen hebben uiteindelijk weinig opgeleverd. Ook het ‘vredesplan’ dat Trump door zijn schoonzoon Jared Kushner liet opstellen (buiten de Palestijnen om), ligt inmiddels in de prullenmand. Voor de Palestijnen was het volstrekt onaanvaardbaar, omdat het Israël het recht gaf grote delen van de Westelijke Jordaanoever in te lijven.