Rechtbank veroordeelt 66 hooligans: “Freefights zijn een gevaar voor openbare veiligheid”

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 66 leden, hooligans van RAFC Antwerp, veroordeeld wegens deelname aan gewelddadige confrontaties met andere supportersgroepen. De broers Nathan en Sebastian Steveniers, die volgens de rechtbank betrokken waren bij de organisatie van de knokpartijen, worden veroordeeld tot respectievelijk twintig en achttien maanden gevangenisstraf.

vdaa

Voor Nathan Steveniers, die is aangehouden in een groot onderzoek naar cocaïnesmokkel, is de celstraf effectief. Zijn oudere broer Sebastian, die werkzaam is als fotograaf bij De Standaard, hoeft niet naar de gevangenis. Hij kreeg een straf met uitstel opgelegd.

Sebastian Steveniers hield tijdens het proces vol dat hij bij de gevechten alleen aanwezig was als fotograaf, maar de rechtbank meent dat die verklaring niet te rijmen valt met de inhoud van het dossier. Zo zijn er filmpjes opgedoken waarin te zien is dat de oudste Steveniers een tegenstrever van Brugge aanvalt. Bovendien meent de rechtbank dat de persfotograaf de vechters ook aanmoedigde. Zo riep hij: “Komaan gasten! Vermoorden! Vermoorden! Antwerp hooligans!”, “Vermoorden, boys!” of “Wij zijn Antwerp, wij zijn terug, wij zijn de strafste!”

Omar Souidi, de advocaat van de oudste Steveniers, bleef ook na de uitspraak volhouden dat zijn cliënt “gewoon zijn werk had gedaan als persfotograaf voor een van de belangrijke kranten van het land”.

Ook andere prominente leden van de harde kern van Antwerp werden veroordeeld. Jan Van C. en interieurarchitect Dennis T. werden veroordeeld tot werkstraffen, net als tientallen andere vechtersbazen.

Filmpjes

De feiten waren aan het licht gekomen tijdens het onderzoek naar de aanval van Antwerp-hooligans op supportersbussen van Beerschot-Wilrijk. Dat gebeurde in de zomer van 2017 in Mortsel. De politie vond in de gsm‘s van een aantal betrokkenen toen ook afspraken, foto’s en filmpjes van vechtpartijen. Uit verder onderzoek bleek dat leden van de harde supporterskern van eersteklasser R. Antwerp FC tussen februari en november 2017 in het geheim illegale gewelddadige bijeenkomsten organiseerden tegen rivaliserende supportersgroepen.

Die gevechten vonden plaats op afgelegen plekken. Er werden op voorhand afspraken gemaakt over het aantal vechters, hun kledij, het beschermingsmateriaal dat ze mochten dragen, hun bewapening en de regels tijdens het gevecht. Volgens de rechtbank bleek uit beeldmateriaal dat het gebruikte geweld verregaand kon zijn: meerdere personen tegen één tegenstander, vechters die knock-out werden geslagen, kniestoten in het gezicht of aanvallen langs achter.

Specifieke taken

De rechtbank vond dat de beklaagden een ‘bende’ hadden gevormd, waarbij de betrokkenen een specifieke taak op zich hadden genomen. Er waren vechters, scheidsrechters, supporters en personen die de knokpartijen met een camera of gsm registreerden.

Advocaat Koen De Backer, die een van de veroordeelden bijstond, had tijdens de behandeling gepleit dat het deelnemen aan bosgevechten een kwestie van persoonlijke vrijheid was. Hij maakte de vergelijking met sadomasochisme, waarbij mensen zich ook vrijwillig laten verwonden. De rechtbank wees die vergelijking van de hand, met het argument dat de risico’s niet in te schatten zijn en de gevechten op het publieke domein plaatsvonden. “Ik kan leven met het vonnis”, zegt De Backer. “De rechtbank heeft nauwgezet geargumenteerd waarom deze gevechten wel strafbaar zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen