Dodd-Frankwetgeving op losse schroeven

Steven Mnuchin, kandidaat minister van Financiën onder Donald Trump. © REUTERS
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Donald Trump tekende vrijdagochtend een presidentieel decreet dat het terugdraaien van de financiële teugels van Wall Street mogelijk moet maken.

En weer sneuvelt een wapenfeit van de Obama-regering. Donald Trump tekende vrijdagochtend een presidentieel decreet dat de Dodd-Frankwet herzien moet worden. Dodd-Frank werd in 2010 ingevoerd en bevatte een breed scala aan maatregelen om de bankensector in de VS te reguleren. De financiële crisis van 2008 begon nadat banken op Wall Street alle vrijheid kregen en veel te ingewikkelde en uiteindelijk onhoudbare financiële producten verkochten. Dodd-Frank zou een herhaling van zo’n crisis of het omvallen van een bank Lehman Brothers onmogelijk moeten maken. Republikeinen hebben sinds de invoering grote problemen met de wet, die ze als te restrictief zien.

“We verwachten een groot deel van Dodd-Frank weg te snijden”, zei Trump volgens de Washington Post in een vergadering met zakenmensen vrijdag. “Omdat, eerlijk gezegd, ik ken zo veel mensen, vrienden van me, die leuke bedrijven hadden, ze kunnen gewoon geen geld lenen … omdat de banken hen gewoon niets willen lenen vanwege de regels in Dodd-Frank.”

Meer toezicht

Over Dodd-Frank is maanden onderhandeld door het toenmalige Congres. Sommige maatregelen zijn nog niet eens ingevoerd. De wet regelde een complete reorganisatie van het toezicht op de financiële sector. Zo is er een Toezichtsraad opgesteld die een bank die too big to fail dreigt te worden speciale regels op kan leggen. Zo kan er bevoorbeeld geeist worden dat de bank meer reserves aanhoudt. De Volcker-regel in Dodd-Frank verbiedt banken een hedge fund te bezitten, sponsoren of erin te investeren. Derivatenhandel moet overzien worden door de Securities and Exchange Commission (SEC), net als creditratingbureaus.

Het is nog onbekend welke onderdelen van Dodd-Frank Trump precies wil terugdraaien. In zijn decreet wordt de naam Dodd-Frank niet eens genoemd. Hij heeft de minister van Financien, de nog onbenoemde Steven Mnuchin (die 17 jaar voor zakenbank Goldman Sachs werkte), opgedragen overleg te voeren met de verschillende toezichtsorganen en binnen 120 een aanbeveling te doen over hoe het financiële toezicht hervormd kan worden.

Democraten vrezen dat de meeste eisen uit Dodd-Frank teruggedraaid zullen worden.

Kleine banken agressief

Grote banken op Wall Street zien een nieuwe koerswijziging niet per se zitten. Ze hebben net veel geld besteed aan het voldoen aan de nieuwe regels en zien eindelijk hun winsten weer groeien. Volgens de Washington Post hebben de grote financiële instellingen de nieuwe regering verzocht voorzichtig aan te doen met het herzien van de financiële regelgeving. Het zijn de kleinere instellingen die om een agressieve aanpak van de wet vragen. Ze zien zichzelf als te klein om een nieuwe crisis te veroorzaken, maar worden hard getroffen door de strenge eisen in Dodd-Frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content