©  BELGA

Leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson slecht nieuws voor Rode Duivels: geen optimale bescherming tijdens EK

De leeftijdsgrens die ons land ingevoerd heeft voor Johnson & Johnson-vaccins heeft ook gevolgen voor de Rode Duivels. De Belgische bond had op J&J gehoopt omdat van dat vaccin maar één prik nodig is. Nu ziet het ernaar uit dat de Duivels Pfizer zullen krijgen, een vaccin waarvoor een tweede prik noodzakelijk is om optimaal beschermd te zijn. Die zou pas na het EK gezet kunnen worden.

Bart Lagae en Wim Conings

De Rode Duivels blazen op maandag 31 mei verzamelen voor EURO 2020. Het masterplan van de Belgische voetbalbond om een corona-uitbraak op het toernooi tegen te gaan is iedereen dan meteen te laten vaccineren. In een ideaal scenario zou dat met Johnson & Johnson zijn geweest. Van dat vaccin is slechts één prik nodig. Organisatorisch handig, maar vooral ook wat de timing betreft ideaal. Voor andere vaccins zou het nog weken wachten zijn op een tweede prik en maximale bescherming.

Maar dat feestje gaat dus niet door. Na het overlijden van een Sloveense diplomate besliste ons land dat Belgen jonger dan 41 niet meer ingeënt mogen worden met Johnson & Johnson. Daardoor lijken de Duivels nu aangewezen op een Pfizer-vaccin. Dat zorgt na de eerste prik al voor een stevige bescherming, minder kans op superverspreiding en mildere ziektesymptomen. De Belgen zouden dan wel nog een tweede prik nodig hebben om optimaal beschermd te zijn. En die kan pas na vijf weken gezet worden. Dan is EURO 2020 al afgelopen.

Al liet minister Wouter Beke woensdag wel de deur open voor mensen onder de 41 die “op vrijwillige basis” een vaccin van Johnson & Johnson willen.

 ©  BELGA

Probleem voor De Bruyne

De KBVB zal niet al te snel op tafel kloppen. Ze zijn er zich goed van bewust dat ze afhankelijk zijn van de goodwill van de overheid. Bovendien zijn er nog bijkomende problemen. Het eerste is dat sterspeler Kevin De Bruyne zaterdag nog de Champions League-finale speelt en daarom van een extra weekje verlof geniet. Hij sluit pas aan op maandag 7 juni. De bond bekijkt of hij op de een of andere manier toch nog met de anderen kan worden gevaccineerd.

Het tweede probleem is dat het tien tot twaalf dagen duurt eer het vaccin werkzaam is. Dat wil zeggen dat de helft van de nationale ploeg statistisch gezien nog niet beschermd is wanneer de Duivels op 11 juni neerstrijken in Sint-Petersburg voor hun eerste groepsmatch. Onder de UEFA-regels zullen de Duivels op EURO 2020 sowieso elke twee tot drie dagen een PCR-test moeten ondergaan .