Guy Parmelin, bondspresident van Zwitserland.
Volledig scherm
Guy Parmelin, bondspresident van Zwitserland. © AFP

Zwitserland ziet af van samenwerkingsverdrag met EU

Zwitserland breekt de onderhandelingen over een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie af. Dat heeft president Guy Parmelin vandaag bekendgemaakt. Er zijn immers “aanzienlijke meningsverschillen” op centrale punten, klinkt het. De Europese Commissie heeft al ontgoocheld gereageerd.

28 reacties

  • Kees Huls

    3 jaar geleden
    Vergeet niet dat tot nu toe Zwitserland aan alle EU regels moest voldoen, zonder de voordelen te hebben. Wanneer dit stopt hebben ze een groot probleem. Tenzij ze weer meer duistere zaakjes op financieel gebied willen gaan doen. Mss wel de oorzaak dat ze het niet eens worden met de EU.
  • Maurice Keukelaers

    3 jaar geleden
    Wijze beslissing van Zwitserland om onafhankelijk te blijven van die bende klungelaars van de EU.
  • Hendrik Goris

    3 jaar geleden
    Wij hebben onze eigen grondwet ondergeschikt gemaakt aan internationale verdragen. Bijvoorbeeld EVRM, maar dus ook de EU verdragen. Dat is iets wat onze politiekers zelf wilden. Zelfs Duitsland deed zoiets nooit, de Duitse grondwet staat boven de verdragen. Wij laten dat allemaal gebeuren, zolang ons buikske maar vol is. Met Zwitsers of ook Engelsen moet je zoiets niet proberen. Die stellen vrijheid en welzijn boven geld en welstand. Sterker nog, die zijn bereid te vechten voor hun vrijheid.
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Zwitserland is een land waar het veilig is. Zelfs een oorlog waar ook er wereld dient gefinancierd te worden door dat land. Grootste goudreserve, meeste geld dat niet mag geweten zijn en iedereen is er "soldaat".
  • Jan vanderwallen

    3 jaar geleden
    De EU is een knoeiboel en een dure. Ze hebben geen gezag, alhoewel ze evenveel zouden kunnen betekenen als de VS. Maar ja, wie gaat er naar de EU ? Juist, afgedankte politici waarmee ze nationaal niks kunnen aanvangen. Er zijn uiteraard enkele uitzonderingen.