Rechts-extremist aangehouden voor bedreigingen tegen Marc Van Ranst

 ©  BELGA

Een 50-jarige man is vanmiddag aangehouden door de onderzoeksrechter na bedreigingen tegen viroloog Marc Van Ranst. De psychiatrische toestand van de man wordt onderzocht.

evg, sco

De man uit Sint-Niklaas werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt. Hij is door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden voor negationisme en bedreigingen. Die zijn geuit tegen Marc Van Ranst, de viroloog die momenteel met zijn gezin in een safe house zit sinds ook de voortvluchtige en gewapende militair Jürgen Conings hem bedreigde.

Volgens de krant De Morgen waren het vrienden en familie van Koen J. die alarm sloegen nadat hij plots verdwenen was. De politie zou hem gearresteerd hebben op het kerkhof van Brasschaat, bij het graf van zijn moeder.

Er is een opmerkelijke parallel met de voortvluchtige militair. Van Conings is geweten dat hij op de dag van zijn verdwijning zijn militaire medailles gedeponeerd heeft op het graf van zijn ouders op het kerkhof van Peer.

Koen J. is een oude bekende binnen rechts-extremistische milieus. Hij staat al langer op de radar van de autoriteiten. Op sociale media steekt hij zijn affiniteit voor wapens en dreigende propaganda niet onder stoelen of banken.

‘Ons verdrukken zal niet lukken. We zullen verder oprukken’, schrijft hij bijvoorbeeld, met de afbeelding van een wapen op de achtergrond. Een ander voorbeeld is ‘Vecht voor wat je dierbaar is’, met daarachter een ander wapen en een Vlaamse vlag.

Right Wing Resistance

Bij Koen J. gaat het om meer dan stoerdoenerij. Hij onderhoudt contacten met mensen die verbonden zijn aan een aantal beruchte Vlaamse rechts-extremische organisaties die actief waren in een recenter verleden zoals de Autonome Nationalisten Vlaanderen en Right Wing Resistance. Ook al zijn deze groepen wellicht inactief, de vriendschappelijke banden tussen de individuen onderling blijven vaak wel behouden.

Het Anti-Fascistisch Front, een anti-fascistische actiegroep, heeft afgelopen dinsdag nog een foto van Koen J. gepubliceerd in het gezelschap van een aantal gekende figuren met extreemrechtse signatuur. De foto was genomen na afloop van een steunbetoging voor Jürgen Conings. Koen J. dook in het verleden ook al op verschillende manifestaties op die georganiseerd werden vanuit rechts-extremistische hoek. Ook verzette hij zich tegen de coronamaatregelen en tegen vaccinaties.

Het parket van Oost-Vlaanderen laat weten dat de psychische toestand van de aangehouden persoon door een psychiater zal onderzocht worden. Zijn motief is ook onduidelijk.