Een AstraZeneca-vaccin.
Volledig scherm
Een AstraZeneca-vaccin. © Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dp

Duitse onderzoekers vinden onzuiverheden in vaccin AstraZeneca

Onderzoekers van de universiteit van Ulm hebben in het vaccin van fabrikant AstraZeneca onzuiverheden door eiwitten ontdekt. De vraag of de werkzaamheid van het vaccin daardoor beïnvloed wordt of dat er een verband is met nevenwerkingen kan nog niet beantwoord worden, zo melden de wetenschappers in een mededeling over de studie, die nog maar als preprint gepubliceerd werd. Verder onderzoek is nodig, klinkt het. 

  1. Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstallig AstraZeneca-vaccin

    Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstal­lig AstraZene­ca-vac­cin

    De Europese Commissie eist dat farmaceutisch bedrijf AstraZeneca in totaal 120 miljoen dosissen van zijn vaccins levert tegen eind juni 2021 en dat er tegen eind september 2021 in totaal 300 miljoen dosissen geleverd worden. Als het bedrijf daar niet in slaagt, zou het een dwangsom van 10 euro per dag per achterstallig vaccin moeten betalen, met een maximum van 10 miljoen euro. Dat hebben de advocaten van de Commissie vandaag gepleit voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De advocaten van AstraZeneca komen vanmiddag aan het woord.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.