Direct naar artikelinhoud
AnalyseVaccinatiecampagne

Na nieuwe tegenvaller in vaccinaties: alle volwassen Vlamingen prikken tegen 11 juli is niet meer haalbaar

Aangezien het J&J-vaccin slechts één prik vereist, wordt het prioritair ingezet voor vaccinaties met mobiele equipes bij mensen met een beperking, oudere mensen en precaire groepen zoals daklozen of mensen zonder papieren.Beeld BELGA

De ambitie om elke volwassen Vlaming tegen 11 juli een eerste prik te geven, is vandaag een pak onrealistischer geworden. Niet alleen besliste ons land om het vaccin van Johnson & Johnson voorlopig niet meer toe te dienen aan mensen onder de 41, het farmabedrijf meldde ook dat het slechts twee derde van zijn beloofde leveringen dit kwartaal zal halen. 

Het Belgisch geneesmiddelenagentschap FAGG kreeg vorige week de melding dat er een 38-jarige vrouw was opgenomen met een zeldzame combinatie van ernstige trombose en verminderde bloedplaatjes. Vrijdag stierf ze. Ze had het Johnson & Johnson-vaccin gekregen.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA had die combinatie eerder al als ‘erg zeldzame bijwerking’ in de  bijsluiter van het Johnson & Johnson-vaccin laten opnemen, nadat er in de Verenigde Staten acht gevallen waren opgedoken. Aangezien bij het AstraZeneca-vaccin een gelijkaardige bijwerking werd vastgesteld, had ons land al eerder beslist om dat vaccin niet toe te dienen onder de 41. Nu hebben de ministers van Volksgezondheid beslist om die leeftijdsgrens ook bij het Johnson & Johnson-vaccin toe te passen. 

Op korte termijn is de impact beperkt. Van de om en bij 40.000 Johnson & Johnson-vaccins die al toegediend werden, ging 80 procent naar mensen die ouder zijn dan 45. Aangezien het vaccin slechts één prik vereist, wordt het prioritair ingezet voor vaccinaties met mobiele equipes bij mensen met een beperking, oudere mensen en precaire groepen zoals daklozen of mensen zonder papieren. “Daar gaan we in eerste instantie dus gewoon mee door”, zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce vaccinatie. 

Extra kwaliteitscontroles

De beslissing zal zich vooral laten voelen bij de vaccinatie in de centra. Daar zouden vooral jongere leeftijdsgroepen met Johnson & Johnson worden gevaccineerd. “Daar gaan we een switch maken, zodat zij Moderna- en Pfizer-vaccins krijgen. Dat maakt de planning wat complexer, maar we kunnen dat zeker opvangen”, zegt het hoofd van de taskforce vaccinatie Dirk Ramaekers. Intussen heeft ons land aan het EMA gevraagd om onderzoek te doen naar gelijkaardige gevallen en een risico-batenanalyse van het vaccin uit te voeren.

Van de 1,4 miljoen beloofde doses van Johnson & Johnson die ons land tussen april en juni mocht verwachten, zijn er nog maar 142.800 geleverd. In het Antwerpse Beerse staan nog steeds twee loten geblokkeerd, goed voor zo’n 2 miljoen vaccins. Er was namelijk gebleken dat in een Amerikaanse fabriek bestanddelen van het J&J-vaccin verwisseld zouden zijn met dat van AstraZeneca. 

Omdat Johnson & Johnson nu extra kwaliteitscontroles moet invoeren, kan het bedrijf zijn beloofde leveringen voor dit kwartaal niet bolwerken. Op een Europese meeting kondigde het woensdag aan dat het van de 55 miljoen geplande doses er slechts 35 miljoen kan leveren aan Europa. België zou daardoor in juni slechts 900.000 van de beloofde 1,4 miljoen doses krijgen. 

Zo komt het streefdoel om elke volwassen Vlaming tegen 11 juli een eerste vaccin te geven nog meer in het gedrang. “We hebben die Johnson & Johnson-vaccins nodig om dat doel te halen”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). “Zonder die vaccins geraken we tegen 11 juli niet aan de beoogde 100 procent vaccinatiegraad, tenzij andere fabrikanten nog met vervroegde leveringen komen. Dat is een tegenvaller, maar natuurlijk stoppen we op 11 juli niet met vaccineren.”