Direct naar artikelinhoud
NieuwsZiekteverzuim

Zelfs ziek wil de Belg ‘iets doen voor het werk’

Ziek en toch nog 'iets doen voor het werk', we draaien er onze hand niet voor om.Beeld Thinkstock

We laten het niet graag afweten. Liefst zeven op de tien Belgen gingen al eens ziek naar het werk, in plaats van naar de dokter. En acht op tien werknemers zijn zelfs bereid om tijdens zijn ziekteverlof nog ‘iets voor het werk te doen’.

Het ziekteverzuim ligt hoog in ons land, hoor je vaak. Maar aan die cijfers zitten vele kantjes, blijkt uit verzuimonderzoek door Indiville in opdracht van preventiedienst Mensura en controledienst Certimed. Tussen 5 en 23 maart dit jaar werden 1.000 werknemers en 511 werkgevers ondervraagd over absenteïsme. Dat 44 procent van de werkgevers verzuim zeer storend vindt, was te verwachten. Maar onder collega’s is er nog minder begrip als iemand niet opdaagt: 64 procent van de werknemers vindt dat zeer vervelend. Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura en Certimed: “Zij voelen ook het effect van een afwezigheid en moeten het werk opvangen of plots terugkomen op een vrije dag.” Dat verklaart allicht ook waarom zeven op de tien Belgen al eens ziek naar het werk gingen. Vooral vrouwen en jongeren voelen de druk om toch aan de slag te gaan.

Met 83 procent is een grote groep werknemers ook principieel bereid om met de baas te bekijken of ze iets voor het werk kunnen doen als ze voor langere tijd met ziekteverlof zijn. Bart Teuwen: “Wie met een gebroken been thuis zit of langdurig ziek is, kan en wil mogelijk op de ene of andere manier nog aan het werk. Inzetten op de mogelijkheden die medewerkers wél nog hebben, is een belangrijke stap op weg naar een structurele vermindering van het ziekteverzuim in ons land. Werkgevers gaan echter meestal niet in gesprek met een medewerker die afwezig is door ziekte of ongeval. Mensura en Certimed lanceerden daarom het verzuimcharter, een website waarop inzichten rond verzuim worden gebundeld”.