Eerst afluisterschandaal, nu schorsing voor korpschef Erpe-Mere

Luk Lacaeyse.  ©  rdl

Luk Lacaeyse (54), korpschef van de politiezone Erpe-Mere/Lede, is voorlopig geschorst. Dat bevestigt Hugo De Waele (CD&V), burgemeester van Erpe-Mere en hoofd van de politieraad. Het is onduidelijk of het afluisterschandaal dat recent aan het licht kwam de aanleiding is.

Jaron Sertin

Lacaeyse kwam recent in het nieuws na een afluisterschandaal in zijn korps. In het nieuwe gebouw van de politiezone werden een jaar lang gesprekken tussen advocaten en hun cliënt afgeluisterd. In het lokaal waar die vertrouwelijke gesprekken plaatsvonden werd alles opgenomen door een camera.

Het parket startte een onderzoek naar de illegale afluisterpraktijken. Korpschef Luk Lacaeyse ontkende dat advocaten met opzet werden afgeluisterd. ‘Toen we in ons nieuw gebouw introkken, waren de instellingen voor het cameranetwerk nog niet precies afgesteld. Zo werden er inderdaad automatisch opnames gemaakt in de vertrouwelijke lokalen, terwijl dat normaal enkel gebeurt op vraag van de advocaat. Nu gebeurde dat dus automatisch. We hebben op vraag van het controleorgaan meteen de nodige aanpassingen gedaan zodat dit niet meer kan voorvallen’, zei hij.

De korpschef wordt nu tijdelijk op non-actief gezet, met onmiddellijke ingang. Maar het is niet duidelijk of de schorsing ook te maken heeft met het afluisterschandaal. De burgemeester wil dat niet bevestigen bij VRT. Volgens Het Laatste Nieuws vond het parket na een opsporingsonderzoek twee ernstige professionele fouten en wordt hij daarom geschorst.

‘Het politiecollege van de politiezone moet zich aan haar discretieplicht houden en dat zullen we doen. Het gaat om een voorlopige schorsing, enkel om de sereniteit in het onderzoek te bewaren’, verduidelijkt burgemeester De Waele.

De burgemeester benadrukt dat hij ervan overtuigd is dat de gesprekken werden afgeluisterd door onwetendheid, zonder doelbewuste politiek. ‘In afwachting van het onderzoek wil ik ook benadrukken dat Lacaeyse onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen.’