Didier herstelt na zinloos geweld: “Toen ik uit coma ontwaakte kon ik niet geloven wat er gebeurd was”

© Shutterstock

Hij was aan het uitgaan in Roeselare toen hij plots zonder enige aanleiding in een coma geslagen werd. Didier C. (26) uit Lichtervelde werd drie maanden geleden het slachtoffer van zinloos geweld. Maar de sportieve jongeman is strijdvaardig en positief ingesteld. “De revalidatie gaat vooruit. Ik hoop ooit weer alles te kunnen doen”, zegt de crossfitter.

Tim Lescrauwaet, Geoffrey Sabbe

“Stapje voor stapje gaat het beter met mij. Ik klaag niet, want ik heb wel het gevoel dat het vooruit gaat.” Didier C. (26) uit Lichtervelde spreekt voor het eerst over zijn revalidatie nadat twee twintigers hem drie maanden geleden toetakelden in het centrum van Roeselare. De revalidatie is nog steeds zeer intensief en zal nog een hele tijd duren. Dat allemaal om volledig te herstellen. “Ik hoop dat ik ooit weer alles kan doen wat ik voor de aanval kon”, zegt hij. “En dan denk ik voornamelijk aan mijn werk, crossfit en voetbal.”

“Dat vat je niet”

Wat de leerkracht eind oktober overkwam tart elke verbeelding. Rond 4 uur 's nachts werd hij in de Verwerijstraat in Roeselare aangevallen. Twee twintigers bestormden hem van achteren en bleven slaan en schoppen tot hij bewusteloos op de grond lag. Het duurde amper een minuut, maar voor Didier waren de gevolgen meer dan ernstig. Hij liep een hersenbloeding op en werd dagenlang in coma gehouden. Pas na een maand kon hij het ziekenhuis verlaten.

“Toen ik wakker werd, herinnerde ik me helemaal niets meer”, vertelt hij. “Logisch, want ze vielen mij van achteren aan en ik had heel snel het bewustzijn verloren. Ik heb het dus ook nooit echt goed kunnen beseffen.” Toen hij dagen later in het ziekenhuis ontwaakte, werd hem uitgelegd wat er precies gebeurd was. Maar Didier begreep het niet. “Ik kon het maar moeilijk geloven. Als normale mens kun je daar toch niet bij.”

“Geen energie om boos te zijn”

Toen Didier wakker werd, zaten de twee daders al in de cel. D.B. (26) en D.V. (23) konden kort na de feiten dankzij de camerabeelden gevat worden. De politie zag die nacht namelijk live op het scherm wat er gebeurde. Niet veel later kon een patrouille de twee oppakken. Zij veranderden hun verhaal verschillende keren. Ze verschenen vorige week voor de correctionele rechtbank in Kortrijk en riskeren een celstraf.

Didier zelf concentreert zich meer op zijn eigen herstel dan op het lot van de daders. “Ik ken die gasten helemaal niet”, zegt hij. “En ik wil mijn energie nu niet in boosheid steken. Ik heb veel goeie mensen rondom mij met wie ik kan praten. En daar trek ik me aan op. Al vind ik uiteraard wel dat ze gestraft moeten worden. Als je iemand zoiets aandoet, moet je daarvoor gestraft worden. Dat vond ik als kleine jongen al.”

De twee daders zullen hun straf op 13 februari kennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen