Maarten Boudry. © Jimmy Kets

Filosoof Maarten Boudry: “Boodschap ‘Stop Islamisering’ is vrije meningsuiting”

Ook filosoof en auteur Maarten Boudry is niet te spreken over de veroordeling die vier leden van Voorpost krijgen voor het ontrollen van een spandoek met als opschrift ‘Stop Islamisering’. “De boodschap ‘Stop Islamisering’ valt onder vrije meningsuiting.”

Maarten Boudry noemt het vonnis van de correctionele rechtbank in Mechelen “hallucinant” en “schandalig”. “De rechtbank bestraft hier niet zozeer religiekritiek, maar het doemdenken over islamisering. Dat betekent dat ze zich het recht toe-eigent om te bepalen welke toekomstbeelden al dan niet gegrond zijn. Maar het is niet aan een rechtbank om te oordelen welke gevaren gegrond zijn. Dat is iets wat je moet doen in een debat met argumenten langs beide kanten.”

Boudry trekt die gedachte door naar mensen en groeperingen die waarschuwen voor de verrechtsing van onze samenleving. “Op Twitter heb ik een voorbeeld gepost van een artikel op de website van de PvdA. Daar waarschuwen ze voor de “verontrustende verrechtsing” en “fascisering” van onze samenleving, en dat het in de jaren dertig ook zo begonnen is met Hitler. Verander verrechtsing door islamisering; moeten die mensen dan ook naar de gevangenis omdat ze angst zaaien? Nee, natuurlijk niet! Dat is vrije meningsuiting. Net zoals de boodschap ‘Stop Islamisering’ valt onder de vrije meningsuiting.”

 ©  JHS

Slachtofferrol

Volgens Boudry is deze uitspraak een gedroomd geschenk voor radicaal-rechts. “Zij gaan zich nog veel meer wentelen in een slachtofferrol. En zij die oprecht bang zijn voor islamisering gaan nog banger worden, want er mag zelfs niet meer voor gewaarschuwd worden. Die angst voor islamisering vind ik persoonlijk niet gegrond. Maar door daar gevangenisstraffen op te plakken, ga je die angst niet verhelpen. Integendeel, je gaat ze alleen maar aanwakkeren.”

LEES OOK:

• Vlaams Belang voert actie op Mechelse Grote Markt en ontrolt spandoek ‘Stop islamisering’

• Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden: “Een mening breng je niet voor de rechtbank”

• Zes maanden cel voor leden van Voorpost omdat ze spandoek met ‘stop islamisering’ tonen

(grvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER