Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Conings

Jürgen Conings blijft spoorloos: voorwerpen gevonden die zullen worden onderzocht

Militairen aan het Nationaal Park Hoge Kempen in Dilsen-Stokkem, waar gisteren tevergeefs werd gezocht naar de Jürgen Conings.Beeld BELGA

De zoekactie in het Nationaal Park Hoge Kempen naar de gewapende militair Jürgen Conings heeft opnieuw niets opgeleverd donderdag. Naast honderden agenten en militairen zocht ook de Cel Vermiste Personen mee vandaag. 

en

De gewapende militair Jürgen Conings is donderdag niet aangetroffen kunnen worden in het gebied van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat maakte Wenke Roggen van het federaal parket bekend tijdens een persmededeling aan de Nationaal Parklaan in Lanklaar (Dilsen-Stokkem).

De nieuwe zoekactie is in drie afgebakende zones donderdagavond afgerond. Er zijn bepaalde voorwerpen in beslag genomen, maar Roggen verwacht niet dat die spullen tot een doorbraak zullen leiden. Speurders en magistraten zitten al terug samen om de verdere stappen in de zoekactie te bespreken. 

“We hebben de hele dag een zoeking verricht in drie afgebakende zones in het Nationaal Park Hoge Kempen, ten noorden van de N75 (Boslaan). Twee zones zijn doorzocht met speurhonden. In de  derde zone is weer zo’n lijn gevormd waarmee de hele zone doorkruist is. Ik moet zeggen dat we de betrokkene niet hebben aangetroffen. Er zijn een aantal voorwerpen in beslag genomen met bewaring voor sporen, waarop dus een sporenonderzoek zal verricht worden. Het is bij deze een piste die we kunnen afsluiten”, aldus Roggen. 

“Zoals ik zei, er worden in dit dossier een aantal pistes gevolgd waarvan deze zoeking een van de meest zichtbare is. Andere pistes zijn veel minder zichtbaar. Ik kan nu enkel zeggen dat het onderzoek verder loopt. Op dit eigenste moment zitten speurders en magistraten opnieuw samen om het verdere verloop van het onderzoek te bekijken. De in beslag genomen voorwerpen zijn zaken die zijn aangetroffen in het park, waarvan ik niet meteen zal zeggen dat ik er een doorbraak van verwacht, maar gelet op de omstandigheden kunnen wij hierin geen risico’s nemen. Die worden dus onderzocht.”

In het Nationaal Park waren sinds donderdagochtend 8 uur 300 militairen en 120 politiemensen op zoek naar de voortvluchtige en mogelijk zwaar bewapende militair. Het gebied dat doorzocht werd, ligt iets noordelijker dan de plek waar vorige week een massale zoekactie plaatsvond. Ditmaal was ook de cel vermiste personen aanwezig, die “heel doelgericht” mee zocht in drie afgebakende zones ten noorden van de Boslaan.

Dat de cel vermiste personen aanwezig was, wil niet zeggen dat het parket ervan uitgaat dat Conings overleden is, liet Wenke Roggen van het federaal parket weten tijdens een persconferentie ter plaatse. “Er wordt niet gezocht naar een overleden iemand, er wordt gezocht naar de verdwenen militair. We gaan er nog altijd van uit dat de betrokkene in leven is.”

Auto

In de auto die vorige week door Conings aan het Nationaal Park Hoge Kempen werd achtergelaten, zijn naast verschillende wapens ook een verdachte constructie rond een ‘trip flare’ (lichtvalstrik, red.) aangetroffen. Dat blijkt uit het technisch verslag van DOVO.

De mogelijke gevolgen van het afgaan van die lichtvalstrik in combinatie met de aangetroffen munitie en de raketwerpers, is volgens DOVO zeer moeilijk tot zelfs onmogelijk in te schatten, maar er was wel degelijk een kans op een hevige brand met bijkomende ontploffingen, luidt het.

De geradicaliseerde militair Jürgen Conings, die er een extreemrechts gedachtegoed op nahoudt, verdween vorige week maandag nadat hij verschillende zware wapens had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Sindsdien wordt koortsachtig gezocht naar de man, die onder meer bedreigingen heeft geuit aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. 

Ook vorige week werden al grote delen van het Nationaal Park doorzocht, nadat de wagen van Jürgen Conings dinsdagavond was aangetroffen vlakbij het Dilserbos.

Politievoertuigen bij het Nationaal Park Hoge Kempen, waar vandaag opnieuw gezocht wordt naar Jürgen Conings.Beeld BELGA

Schuilplaats

Tijdens de zoekactie die vorige week plaatsvond in het Nationaal Park troffen speurders een schuilplaats aan, een geïmproviseerde tent. Eerst werd vermoed dat die mogelijk gebruikt was door Jürgen Conings, maar wellicht is dat niet het geval. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. “Volgens de eerste vaststellingen lijkt het erop dat de tent afgelopen tijd niet meer bewoond is geweest”, klinkt het. “Er zijn echter nog DNA-analyses bezig die meer duidelijkheid moeten brengen.”

Schuilplaats
Beeld BELGA
Schuilplaats
Beeld BELGA