Belfius en KBC doorstaan Europese stresstest en tonen vooruitgang

© BELGA

De twee Belgische systemische banken Belfius en KBC Bank hebben de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA) goed doorstaan. Uit hun stressresultaten blijkt dat hun schokbestendigheid verbeterd is sinds 2014. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is “tevreden” maar ook “waakzaam”.

De Nationale Bank (NBB) maakte de resultaten van de test bekend.

ING België en BNP Paribas Fortis, dochterondernemingen van buitenlandse bankgroepen, namen aan de stresstest deel via hun moederinstellingen.

KBC en Belfius hadden allebei al een goede uitgangspositie vergeleken met de andere grote Europese banken die aan de stresstest deelnamen. Bij aanvang van de stresstest eind 2015 bedroeg de Tier 1-kernkapitaalratio (CET1), een maatstaf van hun kapitaalbuffer, 15,2 procent voor KBC en 15,9 procent voor Belfius. De gemiddelde CET1-ratio bedroeg 13 procent. In het ongunstigste scenario van een economische crisis zouden de CET1-ratio’s van KBC en Belfius dalen tot respectievelijk 11,3 procent en 11,4 procent. “Deze percentages liggen ver boven de gemiddelde verwachte uiteindelijke Tier1-kernkapitaalratio’s van 9,1 procent voor het hele eurogebied”, zegt de NBB in een persbericht. Ook liggen ze ver boven de drempel van 5,5 procent die in het ongunstigste scenario van de stresstests in 2014 werd gehanteerd. In tegenstelling tot in 2014 was er bij de huidige stresstest geen minimumdrempel en was ze beperkt tot de 51 grootste spelers. Na de test toen moesten 24 van de 123 onderzochte banken voor in totaal 24,6 miljard euro extra vermogen aantrekken.

‘Aangescherpte waakzaamheid’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt(N-VA) stelt in een persbericht “met genoegen” vast dat KBC en Belfius “uitstekend” scoren. “Het doorgedreven herstructureringsbeleid dat deze banken gevoerd hebben, werpt duidelijk zijn vruchten af. Zowel de winstgevendheid als de financiële stabiliteit van beide banken oogt sterk. Dat is goed nieuws voor de economie als geheel. Een sterke economie kan niet zonder een gezonde financiële sector.”

Toch ziet de minister ook redenen voor “blijvende en zelfs aangescherpte waakzaamheid” van de regulatoren en van het topmanagement van de banken. “Voor het geheel van de Europese banksector blijkt uit de resultaten van de stresstests duidelijk dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is met het oog op structurele gezondheid. Bovendien ligt de rendabiliteit van de banksector als geheel dezer dagen extra onder vuur. Zo blijft de economische groei zich aarzelend ontwikkelen, terwijl zeer lage en zelfs negatieve rentevoeten wellicht nog een tijd realiteit zullen zijn. Beide fenomenen wegen zwaar door op de winstgevendheid en de solvabiliteit van de banken. De positieve resultaten van de stresstests mogen geen reden zijn om de aandacht te laten verslappen, integendeel zelfs.”

‘Soliditeit’

Ook Belfius en KBC zijn tevreden met de resultaten van de test. “Ik ben trots op het feit dat Belfius haar kapitaalpositie op zeer korte termijn zo substantieel wist te versterken. Dit resultaat bevestigt niet alleen onze soliditeit vandaag, maar ook onze aandacht om de opbouw van onze weerbaarheid verder te zetten in het licht van de uitdagende macro-economische omgeving van morgen”, zegt Belfius-CEO Marc Raisière, die de klanten, de medewerkers en de aandeelhouders bedankt voor het vertrouwen, de inzet en de langetermijnvisie. CEO van KBC Group Johan Thijs is tevreden met de theoretische oefening van de EBA, “die ons extra inzichten geeft over de kapitaalvereisten in verschillende economische situaties. Het resultaat van de oefening geeft ook een geruststellend signaal aan alle stakeholders die er vertrouwen in hebben dat onze instelling goed gekapitaliseerd is. KBC zal ervoor blijven zorgen dat het kapitaal op het gepaste niveau blijft”, zegt hij. “De resultaten tonen ook de sterke fundamenten aan van KBC in de vorm van een gezond, klantgericht bank-verzekering business model, een stevige liquiditeitspositie die wordt gesteund door een zeer solide en loyale klantenbasis (…) en een comfortabel niveau van solvabiliteit, dat ons de mogelijkheid geeft om onze kredietverlening aan de klanten te vergroten en om op een actieve manier de gemeenschappen en economieën waarin we actief zijn te steunen.”

Europese resultaten beter

De stresstesten ging over heel Europa en gaf over heel Europa een “verbeterde stressbestendigheid” te zien, volgens het rapport.

“De resultaten laten zien dat de banken hun kapitaal de afgelopen twee jaar aanzienlijk hebben versterkt en hun balansen extra hebben gerepareerd”, aldus Danièle Nouy, voorzitter van de Raad van Toezicht van de ECB. “De banksector van vandaag is schokbestendiger en is veel beter in staat economische schokken op te vangen dan twee jaar geleden.” “De resultaten tonen de schokbestendigheid in de Europese bankensector in zijn geheel, dankzij een aanzienlijke herkapitalisatie”, zegt ook de EBA in haar verslag.

De Italiaanse Banca Monte dei Paschi komt als slechtste uit de stresstest. Bij een zware crisis zou de bank zijn hele kapitaalbuffer zien verdampen, meldt de EBA.

Eerder op de avond werd duidelijk dat het bestuur van Banca Monte dei Paschi heeft ingestemd met een kapitaalinjectie door investeerders. Dat plan moet ‘s werelds oudste bank van 5 miljard euro aan extra kapitaal voorzien. Daarmee moet worden voorkomen dat de bank ten onder gaat aan de vele oninbare leningen op zijn balans. Monte dei Paschi wil al die slechte leningen nu voor een bedrag van in totaal 9,2 miljard euro van de hand doen. Daarmee leveren ze slechts een derde op van de 27,7 miljard euro die oorspronkelijk werd uitgeleend.

De bank staat er al jaren slecht voor en zag afgelopen jaar nog eens driekwart van zijn beurswaarde verdampen door de zorgen over zijn toekomst.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content