Direct naar artikelinhoud
NieuwsOpenbaar vervoer

NMBS legt deze zomer treinen met reservatie in naar de kust: zo gaat het in zijn werk

NMBS legt deze zomer treinen met reservatie in naar de kust: zo gaat het in zijn werk
Beeld Tiene Carlier

Een plekje reserveren op een trein naar de kust? Vanaf deze zomer maakt de NMBS het mogelijk. Op weekenddagen worden er daarvoor twintig extra treinen ingelegd, op weekdagen acht. Reserveren kost 1 euro.

Waarom is reservatie nodig?

Vorige zomer was het bij mooi weer telkens alarm in de kustgemeenten met een station. Volgepakte treinen die in Oostende of Blankenberge aankwamen maakten de burgemeesters bloednerveus. Hoe was het op die manier mogelijk om de coronamaatregelen te laten respecteren? Na een vechtpartij op het strand van Blankenberge werd het treinaanbod ingeperkt. Een aantal burgemeesters pleitte toen al om een reservatiesysteem in te voeren, iets waar de NMBS nu ook op ingaat.

Hoe werkt het systeem?

Reserveren kan alleen online, via de NMBS-website. Je betaalt 1 euro om je reservatie te bevestigen. “We willen toch een drempel inbouwen”, zegt Marc Huybrecht, directeur sales en marketing van de NMBS. “Als het gratis is, zouden mensen voor alle zekerheid toch een plekje kunnen reserveren, zonder dat ze het ook innemen.”  Aangezien de Belgische treinen geen zetelnummers hebben, krijg je geen zitje toegewezen, maar mag je gaan zitten waar je wilt.

Waar vertrekken de ‘reservatietreinen’?

Met dit systeem wil de NMBS de reizigers beter spreiden, niet alleen in tijd, maar ook over de verschillende stations aan de kust. De ‘reservatietreinen’ vertrekken vanuit Luik-Guillemins, Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Gent-Sint-Pieters. Ze komen aan in De Panne, Knokke, Oostende en Blankenberge. In de weekends zijn er tien extra treinen heen, en tien terug ’s avonds. In de weekdagen zijn het er twee keer vier. 

Het weekend van 5 en 6 juni wordt het systeem een eerste keer getest voor het grote publiek, maar het is bedoeling om heel de zomer lang extra treinen in te leggen waar de reizigers een plaatsje kunnen reserveren. 

NMBS legt deze zomer treinen met reservatie in naar de kust: zo gaat het in zijn werk
Beeld Tiene Carlier

Dagelijkse pendelaar

Wie geen plaatsje te pakken krijgt, of niet wenst te reserveren, kan nog altijd gebruik maken van de treinen die rijden volgens de reguliere dienstregeling. “De NMBS doet aan publieke dienstverlening, en die die moet zo breed mogelijk toegankelijk zijn”, zegt Huyrbrechts. “Het is ook niet de bedoeling dat een dagelijkse pendelaar elke dag zijn plekje zou moeten claimen.” 

Mede daarom verdwijnen de ‘mooiweertreinen’ niet helemaal. Die legt de NMBS traditioneel in bij mooie zomerdagen om de extra reizigers te bedienen. In de weekends zullen er nog altijd drie extra kunnen rijden, in de week twee. Dat is wel minder dan vorige jaren, omdat de ‘reservatietreinen’ eigenlijk dezelfde functie hebben. 

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) uitte vorige zomer regelmatig kritiek op de werking van de NMBS, maar is nu tevreden dat er een reservatiesysteem is uitgedokterd. “Hierdoor kunnen we veel beter anticiperen op mogelijke drukte en die ook in goede banen leiden”, zegt hij. “Dit is zeker een stap vooruit. Ik dring er bij de NMBS wel nog op aan ook de andere reizigersstromen naar de kust verder te monitoren en te sturen.”