Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Nederland voert aantal versoepelingen versneld door: ‘Einde van lockdown’

De Nederlandse premier Mark Rutte erkent dat hij een risico neemt door de versoepelingen te vervroegen.Beeld AFP

Nederland gaat een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen versneld doorvoeren. Ze gaan in op 5 juni in plaats van 9 juni. Dat heeft aftredend premier Mark Rutte vanavond aangekondigd op een persconferentie. Volgens Rutte betekenen de versoepelingen ‘feitelijk het einde van de lockdown’.

Vanaf 5 juni gaat het thuisbezoek in Nederland van twee naar vier personen per dag. Ook mogen musea, bioscopen en theaters weer open. Restaurants en cafés mogen maximaal 50 mensen binnen laten, wel met reserveringen en vaste plaatsen. Ook worden de openingsuren verruimd. Voortaan mag de horeca van 6 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds klanten ontvangen, zowel binnen als buiten. Daarnaast komen er ook verruimingen voor de sport. Sporten in groepen wordt opnieuw toegestaan, voor volwassenen geldt wel een maximum van vijftig mensen.

Ook de volgende versoepelingsronde wordt vervroegd van 21 juli naar 30 juni. Vanaf die datum mogen onze noorderburen acht personen thuis ontvangen en wordt de maximumcapaciteit voor restaurants en cafés opgekrikt tot honderd personen. Daarnaast mag de horeca voortaan tot middernacht open blijven. Competitiewedstrijden worden opnieuw toegelaten.

Achttien-plussers bij onze noorderburen zullen pas tegen half juli hun eerste prik tegen het coronavirus gekregen hebben. Dat zei aftredend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus loopt ongeveer twee weken vertraging op door - net als bij ons - de leveringsproblemen bij producent Johnson & Johnson. "We hebben iets langer nodig om iedereen de eerste prik te geven. In plaats van begin juli wordt het half juli", aldus de Jonge.