©  Geert Van de Velde

Picasso in grootmoeders bel-etage: de warme verbouwing van Ines en Joris

In 2014 kochten Ines Borgonjon en Joris Godefroit zijn grootmoeders huis in Deurne, vlak bij hun huurappartement. Ze haalden het behang van de muren en plafonds, het vast tapijt van de vloeren en stopten de charme van de bel-etage in een fris jasje.

tekst Franciska Bosmans foto’s Geert Van de Velde

Warme cocon

 ©  Geert Van de Velde

Het gouden behang van Arte, de Italiaanse designzetel die ze tweedehands op de kop tikte en met alpacawol liet overtrekken, de poefen van Missoni, de linnen gordijnen … Je begrijpt waarom Ines de zithoek omschrijft als warme cocon. “Ik houd van neutrale basisstukken, aardse vormen, natuurtinten en natuurlijke materialen. Kleur voeg ik toe met kussens en accessoires. Die verander ik met de seizoenen: in de winter dierenvellen, katoenen dekentjes in de zomer.”

Eigen haard is goud waard

 ©  Geert Van de Velde

Aan de open haard met Delftse tegels werd niet geraakt. “Ze brandt vaak in de winter. Dan leggen de kinderen er kussens voor om gezellig een film te kijken.”

Lezen op ’t gemak

 ©  Geert Van de Velde

In het toilet hangt nog het originele behangpapier, een knipoog naar weleer, toen het huis volledig was behangen, plafonds incluis. “Tegenover het toilet zit een ingebouwde boekenkast. Jerome kan er op zijn potje een boekje lezen.”

Zachte trap

 ©  Geert Van de Velde

Ines wilde de trap zandstralen, Joris wilde dat er vast tapijt bleef liggen, net als bij zijn grootmoeder. Het compromis: een zachtroze exemplaar. Ook een leuk idee: de kunstmuur. “Die is een work in progress: er komen nieuwe dingen bij, maar alles heeft een betekenis. Zoals de foto van de berg in Oostenrijk waar Joris als kind ging skiën. Het berglandschap en het vogeltje tekende architect Renaat Braem, die hiernaast woonde, voor Joris toen die klein was.”

Picasso aan de muur

 ©  Geert Van de Velde

Kunst in de kinderkamer, waarom niet? Ines liet een schets van Picasso uitvergroten op één stuk behangpapier. “Om de indruk te wekken dat de tekening écht op de muur staat, verfden we de andere muren in dezelfde tint wit als het behang.”

Marmerprint

 ©  Geert Van de Velde

Het tapijt en behang werden zeven jaar geleden vervangen door een keramische tegel met marmerprint, een stuk budgetvriendelijker dan echt marmer. De douche, het bad en het badkamermeubel van Desco kregen een bamboe omkasting op maat. “Ik wilde geen rustieke stijl, ook al wonen we in een oud huis.”

Keukenvondst

 ©  Geert Van de Velde

Aan de keuken werd weinig veranderd. De onderste kasten werden op maat gemaakt zodat ze matchen met de originele bovenste, maar een hoger werkblad hadden dan de oorspronkelijke. Het fornuis, een veilingsitevondst, past perfect in het plaatje.

Leuvense stoof

 ©  Geert Van de Velde

Op het overdekte terras in de tuin valt de Leuvense stoof op. Handig, wanneer je in lockdowntijden mensen buiten mag ontvangen. “We hebben er een winterterras van gemaakt, met overal dekentjes en dierenvellen.” Ook in de lente en zomer is het er fijn vertoeven en kun je schommelen onder de bloeiende clematis.

HUISGEHEIMEN

Vijf curieuze woonvragen aan make-upartiest Ines Borgonjon (36). Ze is samen met productmanager Joris (41) en mama van Michelle (8) en Jerome (3). Kat Omar woont ook bij hen.

Leukste plekje in huis?

“De zitruimte is onze cocon: we zitten er vaak allemaal samen. Je ziet hem niet onmiddellijk als je binnenkomt.”

Rommelkot?

“De vierde slaapkamer. Het plan: er een tv-kamer van maken, of een ruimte voor Jerome die de kleinste slaapkamer heeft.”

Het volgende project?

“De ruimte tussen de eet- en zitkamer. Ik wil een lichte kleur textuurbehang op de muren, zodat je een frisse ruimte binnenstapt. En in het midden een tafel met een groot boeket op.”

Eeuwige discussie?

“Joris laat me vrij, maar stelt opties voor die binnen ons budget passen. (lacht) Zo ligt er in mijn atelier vinyl op de grond, maar dan wel met gouden spikkels.”

Budgettip?

“Sla voor duurdere stuks op tweedehandssites als Marktplaats en 2dehands een zoekopdracht op. Zo vond ik onze designsofa en twee van onze Missoni-poefen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER