Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

‘Het is niet omdat iets niet meer verboden is, dat het verstandig is’: coronacommissaris Facon over versoepeling afstandsregels

Pedro Facon.Beeld Tim Dirven

Social distancing is vanaf 9 juni niet meer verplicht. Dat staat in een nog te publiceren ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Vanaf dan mag een gezin maximaal vier contacten tegelijkertijd binnenshuis ontmoeten, maar die personen staan niet vast. Coronacommissaris Pedro Facon plaatst een aantal kanttekeningen bij het nieuws, terwijl experten zich zorgen maken over de impact van de versoepelingen.

Op zich ziet Facon er geen graten in dat een aantal detailregels over afstand houden worden geschrapt uit het MB. “Het Commissariaat kan deze visie ondersteunen”, luidt het. “Ook in de wetenschap dat het voor burgers praktisch niet veel uitmaakt of iets wel of niet in een MB of het Staatsblad staat.”

Maar dan volgt een belangrijke nuance. “Het is niet omdat iets niet meer verboden is, dat het verplicht of verstandig is om dat te doen. Bijvoorbeeld veel verschillende niet- of niet allemaal gevaccineerde mensen thuis ontvangen zonder enige preventieve maatregelen, of grote tuinfeesten organiseren met niet-gevaccineerde mensen zonder veiligheidsmaatregelen inzake afstand. De regel van maximum vier personen blijft overigens wel behouden binnenshuis, en buiten blijft dat maximum 50.”

Het commissariaat heeft nu een aantal aanbevelingen geformuleerd voor mensen thuis, in de tuin, in winkels, bij cultuur, sport enzovoorts. “We willen hen ondersteunen rond preventieve maatregelen om hun eigen gezondheid en die van anderen te beschermen”, zegt Facon. “Met onderscheid tussen samenkomsten van mensen die volledig gevaccineerd zijn, en groepen waar dat niet het geval is.”

Zo benadrukt Facon dat handhygiëne en voorzichtig zijn bij hoesten of niezen erg belangrijk blijven. “Spreek niet af als je ziek bent, maar ga naar de dokter.”

Is je gezelschap nog niet volledig gevaccineerd? Beperk je groep dan, bewaar binnen de nodige afstand en kus of knuffel niet. Gebruik een mondmasker als je geen afstand kan houden. Facon moedigt mensen die niet gevaccineerd zijn ook aan om gebruik te maken van zelftesten. “Dat is een teken van hoffelijkheid en respect naar je geliefden.”

Deze aanbevelingen zullen aan het Overlegcomité worden voorgelegd. Als ze daar groen licht krijgen, zullen achteraf ruim worden verspreid.

Molenberghs: “Zonder social distancing rollen we de loper uit voor het virus”

Verschillende experts zetten kanttekeningen bij de versoepelingen die in het ontwerp van MB staan. “Vreemd en risicovol”, noemde infectiologe Erika Vlieghe het al.

Voor biostatisticus Geert Molenberghs is het veel te vroeg om de social distancing af te schaffen. “Als we het gezin uitbreiden met een aantal nauwe en wisselende contacten, rollen we de loper uit voor het virus”, zegt hij. Door de maatregel zijn er bovendien “potentieel miljoenen mensen die veel meer contacten gaan maken”.

Ook Marc Van Ranst, die vreest dat de cijfers door de Indiase variant opnieuw zullen stijgen, liets 

Lees hier de uitgebreide reacties van de experts.