© atv

Actie ‘Recht op Lucht’: Antwerpenaars klagen overheden aan voor slagen en verwondingen

Antwerpen -

Aan het Antwerpse justitiepaleis hebben 263 Antwerpenaars zaterdag een klacht ingediend voor slagen en verwondingen, en schuldig verzuim tegen de stedelijke en Vlaamse overheid. Zij vinden dat er te weinig wordt gedaan aan de luchtverontreiniging. Via een strafrechtelijke procedure hopen ze de overheden tot actie aan te zetten.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Actiegroep Recht op Lucht eist propere lucht en dient klacht in tegen Antwerps stadsbestuur

Het initiatief komt van ‘Recht op Lucht’. De actiegroep klaagt de slechte luchtkwaliteit in Antwerpen aan en vinden dat de overheid het nalaat om er daadwerkelijk iets aan te doen.

 ©  Patrick De Roo

“We beseffen dat de aanklacht slagen en verwondingen, en schuldig verzuim zwaar is, maar de gevolgen van luchtverontreiniging op de gezondheid is ook groot”, zegt Tom Cox van ‘Recht op Lucht’. “In Antwerpen alleen al sterven jaarlijks 412 mensen vroegtijdig als gevolg van fijn stof en 307 mensen aan de gevolgen van stikstofdioxide. Als vergelijking, vorig jaar stierven er in Antwerpen naar schatting 582 mensen vroegtijdig door het coronavirus.”

Tom Cox. ©  PDR

Voor Cox is het vooral stuitend dat de overheden weten wat er moet gebeuren om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar ze het nalaten om het uit te voeren. “Zo heeft Antwerpen een goed luchtkwaliteitsplan, maar wordt het niet uitgevoerd”, zegt Cox. “We weten in welke straten er grote problemen zijn rond luchtkwaliteit door het verkeer. Toch wordt ook daar niets aan gedaan.”

‘Recht op Lucht’ volgt met naar de rechtbank te stappen het voorbeeld van de Klimaatzaak. “Als je geen politiek gehoor krijgt, dan moet je durven om andere middelen in te zetten”, zegt Cox. “Dat is dan het gerecht.”

Thomas Danckaert laat zijn 2-jarig zoontje Emiel de brief aan de procureur in de brievenbus van het justitiepaleis steken. Zij wonen in de Touwstraat in Antwerpen-Noord. Thomas begrijpt niet dat hoewel iedereen het probleem erkent, er op politiek niveau nauwelijks iets beweegt.

“Als je een kind hebt, dan ben je er ook meer mee bezig”, zegt Thomas. “Je beseft dat je door in Antwerpen te wonen, je je kind blootstelt aan vervuiling.”

“Gif in de lucht”

Mies ter Horst woont in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen-Noord. Dit is een van de straten met de hoogste luchtverontreiniging door autoverkeer in Antwerpen. Ook hij diende een klacht in zaterdag.

“Iedereen zou gek worden als blijkt dat er gif in het leidingwater zit, maar niemand reageert als er gif in de lucht zit die we inademen”, zegt Mies. “Tijdens de spits rijden er driehonderd wagens per uur door onze straat. Er waren in 2014 plannen om dit op te lossen via een circulatieplan, maar dat is in een schuif verdwenen. We spraken met Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA), mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) en schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit), maar ze doen niets. Dan blijft er niets anders over dan naar de rechter te stappen.”

(Lees verder onder de foto)

Mies ter Horst woont in de Lange Beeldekensstraat: “Tijdens de spits rijden er driehonderd wagens per uur door onze straat. ©  Patrick De Roo

Door bewoners op te roepen om samen klachten in te dienen bij de procureur wil ‘Recht op Lucht’ de bewoners ook een hart onder de riem steken.

“Sommige bewoners voeren al lang een strijd voor gezonde lucht in hun straat”, zegt Cox. “Omdat er niets gebeurt, dreigen ze de moed te verliezen en hebben ze het gevoel van er alleen voor te staan. Door ze nu samen te brengen hier aan het justitiepaleis zien ze dat ze er niet alleen voor staan en hopelijk geeft hen dat moed om verder te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen