Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

▶ Experten reageren verbaasd op einde van social distancing in privésfeer: ‘Dit komt te vroeg’

Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

Social distancing is vanaf 9 juni niet meer verplicht in de privésfeer. Vanaf dan mag een gezin maximaal vier contacten tegelijkertijd binnenshuis ontmoeten, maar die personen staan niet vast. Experts reageren bezorgd op de plots aangekondigde versoepeling. ‘De politiek zal het moeten uitleggen.’

Video. ‘Veel te vroeg om social distancing af te schaffen’

Video wordt geladen...

‘We rollen de loper uit’

Voor biostatisticus Geert Molenberghs is het veel te vroeg om de social distancing af te schaffen. “We waren al bezorgd over het vrij grote pakket aan versoepelingen dat voorligt op 9 juni en als we nu een aantal veiligheidsbarrières zoals afstand en mondmaskers gaan aanschaffen, ontstaat er een omgeving waarin het virus vrij makkelijk overgaat. We mogen niet vergeten dat we al een jaar weten dat de familiale kring de plaats is waar het virus makkelijk overgaat en zeker met de komst van de varianten zien we vaak dat iemand in een gezin iedereen kan besmetten”, waarschuwt Molenberghs.

“Als we het gezin gaan uitbreiden met een aantal zeer nauwe en wisselende contacten, dan rollen we de loper uit voor het virus. We weten dat de vaccinatiecampagne snel voortschrijdt en dat onze oudere bevolking zeer goed gevaccineerd is, maar er is een zeer grote groep nog bij de volwassenen tussen 18 en 65 jaar waar nog geen vaccinatie is of slechts onvolledig, en er liggen nu veel twintigers, dertigers en veertigers in onze ziekenhuizen, dus dit komt te vroeg als je het mij vraagt”, gaat de biostatisticus verder.

Nog volgens hem is het risico groot dat we rond 1 juli de gevolgen in de cijfers gaan zien. “We hebben in andere landen gezien zoals Israël gezien dat er toch nog een behoorlijke golf is gekomen. Vandaag heeft Israël een incidentiegraad van 5, bij ons is dat nog altijd 250. We hebben nu eenmaal nog heel veel circulatie, het is virus zit nog in alle hoeken en kanten van het land. Het is veiliger een verregaande maatregel pas te nemen als de circulatie in feiten en cijfers voldoende laag is, dat is nu nog niet het geval.”

‘Ongemakkelijke boodschap’

Ook viroloog Marc Van Ranst vindt dat we nog langer afstand moeten houden van elkaar. “Ongemakkelijke boodschap: de Indiase variant gaat oprukken, en deze zomer gaan de cijfers terug omhoog gaan”, stelt hij op Twitter. “Het loslaten van deze maatregel komt te vroeg.”

De nieuwe regels die in een ontwerp van ministerieel besluit staan, noemt de viroloog op Radio 1 “bijna de ultieme versoepeling”. Dat is volgens Van Ranst alleen mogelijk “wanneer iedereen zijn eerste prik gekregen heeft”.

“We zitten nog altijd middenin de pandemie. Mensen vergeten dat vaak, wanneer men enkel over versoepeling hoort”, aldus Van Ranst. De vaccinatiecampagne loopt nog volop. “Op 9 juni zeggen ‘alles kan’, dat is natuurlijk niet goed. Men zegt er ook wel bij, ‘je hoeft dat niet te doen’. Dat is een heel belangrijke disclaimer. Het feit dat het mag, wil niet zeggen dat iedereen het ongebreideld moet gaan doen.”

‘Politiek zal het moeten uitleggen’

Infectiologe Erika Vlieghe besprak de kwestie vrijdagavond nog op een overleg van het adviesorgaan GEMS, dat ze voorzit. “De politiek zal het zelf moeten uitleggen”, zegt ze in een reactie aan Het Nieuwsblad. “Wij hebben dit alleszins niet in ons advies geschreven.”

Verlinden: “Tijd om verantwoordelijkheid terug te geven”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt de bedenkingen van de experten terecht. “Het virus is niet weg, dus we moeten voorzichtig blijven”. Anderzijds hebben we de mensen zeer lang gevraagd om streng te zijn. Nu de cijfers goed evolueren, is het tijd om de verantwoordelijkheid terug te geven en de vrijheid te geven om dingen te organiseren. We nemen de aanbevelingen van de experten ter harte maar het is aan de politici om ervoor te zorgen dat we mensen mee hebben”, aldus Verlinden nog.

Voor de volledigheid: het is nog steeds “sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht maximaal na te leven”. Social distancing zal overigens wel verplicht blijven buiten de huiselijke sfeer, zoals in winkels en bij cultuurevenementen. 

Video wordt geladen...