Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

► Live - Coronavirus. Cijfers evolueren gunstig: volg de persconferentie van het crisiscentrum

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Photo News

In België en de rest van de wereld worden de strenge maatregelen tegen het coronavirus stelselmatig versoepeld. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. 

Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Volg om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum

Video wordt geladen...

Live

  1. Pfizer en BioNTech gaan vaccin testen bij kinderen jonger dan 12 jaar

    Het vaccin van Pfizer en BioNTech zal worden getest bij kinderen jonger dan 12 jaar. Dat gebeurt in de laatste fase van een studie, laten de twee bedrijven weten. Aan de studie zullen 4.500 kinderen deelnemen in meer dan 90 steden in de VS, Finland, Polen en Spanje.

    Op basis van de bevindingen van een eerdere studie waarbij de veiligheid, de tolerantie en de immuunrespons op het vaccin werden geëvalueerd, hebben de bedrijven nieuwe doses voor kinderen vastgelegd. Kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen een dosis van 10 microgram, een derde van de dosis die wordt gegeven aan kinderen van 12 jaar en ouder. Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar zullen 3 microgram krijgen, ofwel een tiende van de hoeveelheid die aan adolescenten en volwassenen wordt gegeven.

    Het doel van de studie bij kinderen jonger dan 12 is niet om de werkzaamheid van het vaccin vast te stellen, zei William Gruber, ondervoorzitter van de afdeling klinisch onderzoek en ontwikkeling bij Pfizer, in een interview in mei. Dat komt omdat het moeilijk zal zijn om voldoende symptomatische COVID-19 gevallen te verzamelen als de pandemie afneemt in de VS, en omdat veel jonge kinderen geen symptomen van infectie vertonen.

    In plaats daarvan zullen Pfizer en BioNTech kijken of het vaccin een immuunrespons opwekt, aldus Gruber. Deze aanpak wordt gebruikt om andere pediatrische vaccins te valideren. 

  2. Vorige week meer dan 1,2 miljoen vaccindosissen geleverd

    Er zijn vorige week meer dan 1,2 miljoen vaccins geleverd aan België. Dat zijn er meer dan in de twee voorgaande weken samen, zo blijkt uit gegevens van de FOD Volksgezondheid. Er zijn nu bijna 7,9 miljoen vaccins geleverd.

    Meer dan de helft van de vorige week geleverde vaccins kwam van Pfizer/BioNTech: 733.590 dosissen. Van AstraZeneca kwamen er 335.200 dosissen, van Moderna 76.800 en van Johnson & Johnson 85.600.

    De tool op de site laatjevaccineren.be waarmee Vlamingen konden nakijken wanneer ze ongeveer hun vaccin kunnen krijgen, is ondertussen nog steeds offline wegens onduidelijkheid over leveringen en de leeftijdsgrens voor het vaccin van Johnson & Johnson.

    Het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid hoopt deze week weer duidelijkheid te kunnen geven over de verwachte vaccinatiedata. Er wordt nog gewacht op het leverschema van Pfizer. 

    Beeld AP
  3. Jambon: 'Wie vaccin weigerde, zal niet actief worden benaderd voor tweede kans'

    "Wie zijn vaccin heeft geweigerd, zal zelf de eerste stap moeten zetten om een herkansing te krijgen. We worden daar beperkt door de privacyregelgeving, die niet toelaat deze mensen actief te gaan benaderen." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon vandaag bij een debriefing van het Overlegcomité in het parlement.

    Mensen die niet reageerden op hun eerste uitnodiging, zullen wel een nieuwe brief krijgen. Maar wie op de weiger-knop heeft geduwd in de online toepassing, zal dus met rust worden gelaten.

    Jambon kreeg ook de vraag of er in de toekomst een mogelijkheid komt om voor een ander vaccin te kiezen. Sommige mensen hebben immers geweigerd omdat ze twijfels hebben bij een bepaald vaccin, zoals de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Zij zullen echter niet mogen kiezen voor bijvoorbeeld AstraZeneca. "Het blijft een belangrijk onderdeel van de vaccinatiecampagne om geen 'vaccinshopping' toe te laten", zei Jambon.

  4. ‘Indiase variant doet ons race tegen de tijd lopen’: Taskforce Vaccinatie benadrukt belang beide prikken

    De delta-variant van het coronavirus, voorheen gekend als de Indiase variant, is aan een opmars bezig en doet ons een race tegen de tijd lopen. Dat zei Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce Vaccinatie, vandaag op de persbriefing over de coronacijfers. Ze benadrukte daarom nogmaals het belang van volledige vaccinatie, met beide prikken voor die vaccins waarvoor dat nodig is.

     "Twee dosissen van Pfizer, Moderna en AstraZeneca zijn daarom noodzakelijk. Pas dan ben je volledig beschermd tegen agressievere varianten van het virus", klinkt het. Ook één prik van het Johnson & Johnson-vaccin beschermt voldoende.

  5. ''Het venijn zit in de staart' mag niet van toepassing zijn op deze coronacrisis'

    Vanaf morgen gaan opnieuw enkele versoepelingen in. "Morgen 9 juni is een lange dag waar velen naar uit hebben gekeken en keren we voorzichtig terug naar ons normaal leven", zei woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens. "We wensen de mensen in de sectoren die hun job heropstarten - en deze met veel passie uitoefenen - heel veel succes toe." Stevens heeft het onder andere over de kermissector, maar ook de fitnesszaakuibaters.

    "Het feit dat we kunnen versoepelen, betekent niet dat we van het virus verlost zijn", bracht Stevens ter herinnering. "Het is rijden en achteromzien tegelijkertijd, zoals onze premier vorige week na het Overlegcomité meedeelde."

    "Het spreekwoord 'het venijn zit hem in de staart' mag niet van toepassing zijn. Ga naar de cinema, ga naar de kermis of de sportclub. Geniet, maar respecteerde voorzorgsmaatregelen. Dat is ook respect naar de zelfstandige toe."

  6. ‘Deze mensen hebben vaak andere prioriteiten’: mobiele vaccinatieteams proberen daklozen en sans-papiers te bereiken

    Wie geen toegang heeft tot de vaccinatiecentra, kan in Brussel op de mobiele teams rekenen: zij zetten spuitjes bij daklozen en sans-papiers. Maar bij de sessie van vrijdag kwamen er maar weinig mensen opdagen. ‘Dat toont hoe moeilijk het is.’

    Lees meer.

    Beeld Wouter Van Vooren
  7. Horeca opent ook binnen, en u kan weer naar fitness, bioscoop en theater: deze coronaregels veranderen morgen

    Vanaf morgen, 9 juni, versoepelen tientallen coronaregels, gaande van de horeca over cultuur en sport tot evenementen. We zetten alles nog eens gedetailleerd op een rij.

  8. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  9. Geen Van Gucht vandaag bij wekelijks persmoment over coropandemie

    Viroloog Steven Van Gucht is vandaag niet aanwezig bij de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronapandemie in ons land. Ook zijn Franstalige evenknie Yves Van Laethem is er niet. Van Gucht laat zich vervangen door woordvoerder Yves Stevens. 

  10. Volg dadelijk de persconferentie van het crisiscentrum

    Het nationaal crisiscentrum geeft om 11 uur meer uitleg over de recente coronacijfers in ons land. Volg de persconferentie via de livestream.

  11. 1 miljoen zelftests verdeeld in Vlaams onderwijs

    Op zowat twee weken tijd zijn er 1 miljoen zelftests verdeeld in het Vlaams onderwijs. De laatste schoolgemeenschappen, instellingen voor deeltijds kunstonderwijs en centra voor volwassenenonderwijs kregen maandag de zelftests om al hun personeelsleden nog tot het einde van het schooljaar twee keer per week preventief te testen. Vanaf vandaag worden nog eens meer dan 220.000 zelftests geleverd aan het hoger onderwijs. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

    De zelftests dienen als extra verdedigingsmuur om het coronavirus zo veel mogelijk buiten de scholen te houden. Dankzij de tests kan het personeel zich nog tot het einde van het schooljaar twee keer per week preventief testen. Met een zelftest kan je thuis snel en eenvoudig nagaan of er reden is om een PCR-test te ondergaan, zelfs zonder symptomen.

    Uit een bevraging bij het betrokken onderwijspersoneel bleek dat 94 procent van de respondenten die aan de slag gingen met de zelftesten, tweemaal per week een zelftest uitvoerde. Liefst 85 procent rapporteerde een verhoogd mentaal welbevinden en 98 procent bleef ondanks de zelftests toch gemotiveerd om de veiligheidsmaatregelen op school vol te houden.

  12. VS testen coronavaccin op kinderen vanaf 5 jaar

    De Amerikaanse staat Louisiana is gisteren van start gegaan met de inenting van kinderen vanaf 5 jaar. Het gaat om een test om te zien of het Pfizer-vaccin ook voor jonge kinderen geschikt is.

    In het Ochsner Medical Center, net buiten New Orleans, werden de temperatuur en bloeddruk van de deelnemertjes gecontroleerd, en slijm en bloed afgenomen. Ten slotte kregen ze een injectie met het vaccin of een placebo.

    Ochsner is een van de 98 faciliteiten (ook in Finland, Polen en Spanje zijn testlocaties) waar de vaccinaties van jonge kinderen plaatsvinden. Families weten pas over zes maanden of hun kinderen daadwerkelijk met het vaccin zijn ingeënt. Op dat moment krijgen kinderen die een placebo hebben gekregen de kans om zich alsnog te laten vaccineren.

    Het Pfizer-vaccin werd op 10 mei al goedgekeurd voor kinderen van 12-15 jaar.

  13. Topviroloog Japan waarschuwt voor verspreiding corona tijdens Spelen

    De Japanse topviroloog Hiroshi Oshitani heeft de weerstand in Japan tegen het doorgaan van de Olympische Spelen verder aangewakkerd. De regeringsadviseur in de coronapandemie heeft gewaarschuwd voor de verspreiding van het virus tijdens de Spelen in Tokio.

    Oshitani zegt dat het 100 procent onmogelijk is om een ​​Olympische Spelen te houden zonder risico op verspreiding van infecties in Japan en ook in andere landen na de Spelen. ‘De regering en het organiserend comité, inclusief het Internationaal Olympisch Comité, blijven zeggen dat ze een veilige Olympische Spelen houden. Maar iedereen weet dat er een risico is.’

    De viroloog wijst erop dat er landen zijn met weinig coronagevallen en landen die ook geen varianten van het virus hebben. ‘De Olympische Spelen moeten er niet voor zorgen dat het virus naar deze landen wordt verspreid. Veel landen hebben ook nog geen vaccin’, aldus Oshitani.

    De Spelen beginnen op 23 juli. Strikte hygiënevoorschriften zijn opgesteld om het evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen. Buitenlandse toeschouwers zijn niet welkom en het is allerminst zeker dat Japanners de sportwedstrijden kunnen bezoeken.

  14. Binnenkort vakantie: wat zijn de regels en toestand op populaire reisbestemmingen?

    Zonneschijn in het binnenland doet dromen van een reis naar het buitenland. Maar welke regels gelden er? Waar mag u al binnen een pintje drinken en waar moet u op het terras blijven? Een beknopt overzicht van tien populaire reisbestemmingen.

    Lees meer.

    Beeld AP
  15. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  16. Minder dan 70 nieuwe Covid-ziekenhuisopnames per dag

    Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is gedaald tot gemiddeld 1.371 per dag. Ook de andere indicatoren blijven in dalende lijn gaan, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Er liggen op dit moment nog 335 covidpatiënten op intensieve zorg. Het gaat om een daling met een kwart ten opzichte van een week geleden. In de ziekenhuizen liggen in totaal 968 covidpatiënten, een vijfde minder dan een week eerder.

    De voorbije zeven dagen waren er iedere dag nog gemiddeld 69,3 ziekenhuisopnames (-18 procent), het laagste aantal sinds september vorig jaar.

    Er overlijden dagelijks gemiddeld nog 14,1 Covid-patiënten, een stijging met 5,3 procent op weekbasis. In totaal zijn er in ons land nu officieel 25.041 covidpatiënten overleden sinds het begin van de pandemie.

  17. Regio's in Denemarken, Griekenland, Spanje en Portugal worden opnieuw rode reisbestemming

    De regio's Zuid-Denemarken (Denemarken), de Ionische Eilanden (Griekenland), Ceuta (Spanje) en de Azoren (Portugal) kleuren vanaf woensdag opnieuw rood op de kaart met reisbestemmingen die de FOD Buitenlandse Zaken elke week bijhoudt. Dat is ook het geval voor Andorra.

    Buitenlandse Zaken werkt elke zondag een stand van zaken van de reisbestemmingen bij op basis van gegevens en criteria van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Een nieuwe rode kleurcode gaat dan op woensdag in. Alle landen van de Europese Unie en de Schengenzone hebben de kleurcode rood, met uitzondering van enkele landen en regio's. 

    Verder zijn ook enkele regio's groen geworden. Het gaat om Groenland en Faroer Eilanden (Denemarken), Molise (Italië), de Finse regio's West-Finland, Aland en Noord- en Oost-Finland, Subkarpaten en Lubusz (Polen), het noordoosten en zuidwesten van Roemenië en San Marino. Eerder kleurden al Malta en IJsland volledig groen. Dat blijft ook zo.

    Andere nieuwigheden zijn onder meer dat Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Slowakije en Monaco en Vaticaanstand volledig oranje kleuren. Tot vorige week waren in die landen daar slechts enkele regio's oranje.

    Voor de landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone verandert er niet veel: de derde landen zijn rood, behalve Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Israël en Zuid-Korea, die groen kleuren, en Thailand, dat oranje kleurt. 

  18. Overlegcomité over sociale contacten week uitgesteld

    Het Overlegcomité dat voor vrijdag op de agenda stond, is een week uitgesteld. Dat wordt bevestigd op het kabinet van premier Alexander De Croo.

    Afgelopen vrijdag legden de verschillende regeringen van ons land onder meer de spelregels vast voor wie deze zomer op reis gaat en voor wie ons land wil bezoeken. Ook werden de openingsuren van de cafés en restaurants gelijkgeschakeld. Volgende vrijdag zouden de sociale contacten in juli en augustus op tafel liggen, maar die discussie wordt dus naar vrijdag 18 juni uitgesteld.

  19. WHO roept vaccinfabrikanten op om helft geproduceerde vaccins aan Covax te schenken

    De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de producenten van coronavaccins opgeroepen de helft van hun productie dit jaar ter beschikking te stellen van Covax. 

    Terwijl de vaccinatiegraad in de rijke landen erop vooruitgaat, komt het Covax-initiatief dat een gelijke toegang tot vaccins voor lage- en middeninkomenslanden nastreeft, maar niet op kruissnelheid. Bovendien heeft India, de grootste leverancier aan Covax, de export van coronavaccins aan banden gelegd om de strijd tegen de epidemie die in het land stevig woedt, het hoofd te bieden.

    Op 4 juni heeft Covax meer dan 80 miljoen doses geleverd aan 129 landen. Dat is een stuk lager dan oorspronkelijk vooropgesteld. Daarom heeft het WHO rijke landen andermaal opgeroepen om vaccins te delen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie richtte zich maandag ook rechtstreeks tot de coronaproducenten. 

    "Ongelijke vaccinatie is een bedreiging voor alle landen, niet alleen voor degenen die over minder vaccins beschikken", onderstreepte WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De ongelijke verdeling van de vaccins heeft ertoe geleid dat het virus zich verder heeft kunnen verspreiden, waardoor het risico toeneemt dat er een variant opduikt die de vaccins minder effectief maakt."

  20. Britten vluchten massaal uit Portugal door verandering reisadvies

    In aanloop naar de negatieve verkleuring van het Britse reisadvies voor Portugal, schroeven vliegtuigmaatschappijen hun capaciteit op. Zo vliegen Tui en Easyjet met grotere vliegtuigen tussen de twee landen en heeft British Airways het aantal vluchten verhoogd. Daardoor is het erg druk op bijvoorbeeld het vliegveld van Faro, in de Algarve, schrijft de BBC.

    Vanaf dinsdag moeten Britten bij terugkomst uit het Zuid-Europese land in quarantaine, omdat zij de in Nepal ontstane coronamutatie met zich kunnen meedragen. De variant is op zeer kleine schaal aanwezig in Portugal.

    Het besluit van het Verenigd Koninkrijk wordt fel bekritiseerd door Portugal. Buiten alle proporties zou de beslissing zijn, omdat in het land maar twaalf besmettingen met de variant zijn vastgesteld. In het VK zelf is de mutatie al vaker opgedoken, stipte premier Antonio Costa aan.

    Britten op de luchthaven van Faro, waar het erg druk is.Beeld EPA
  21. New York organiseert popconcert in Central Park met 60.000 bezoekers

    Het stadsbestuur van New York gaat een popconcert houden in Central Park om de heropening van de stad te vieren na ruim een jaar pandemie. Dit heeft burgemeester De Blasio bevestigd tegenover de New York Times. Het concert moet op 21 augustus worden gehouden voor een publiek van zo’n 60.000. Ook zal het wereldwijd worden uitgezonden.

    Het is nog niet bekend wie zal optreden. De stad heeft de bekende producer Clive Davis in de arm genomen om artiesten en bands te strikken. Davis, die in vijf decennia samenwerkte met onder anderen Bruce Springsteen, Alicia Keys, Aretha Franklin en Whitney Houston, wil naar verluidt acht ‘iconische’ acts laten optreden in een tijdsbestek van drie uur.

    Het concert is gratis en zowel gevaccineerden als bezoekers die nog niet zijn ingeënt mogen aanwezig zijn. Zij zullen van elkaar worden gescheiden. Het overgrote deel van de kaartjes, zeventig procent, zal beschikbaar worden gesteld voor personen die zijn geprikt. Het concert maakt deel uit van een feestweek die de stad organiseert nu New York weer opengaat.

    "Dit concert wordt een unieke gelegenheid die je maar eens in je leven meemaakt", aldus De Blasio tegen de krant. "Het programma wordt geweldig. Wat je de hele week zal zien, heb je nooit eerder gezien in New York."

  22. Coronavirus bezig aan comeback in sommige delen van Verenigd Koninkrijk

    In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk staat het aantal coronagevallen op het hoogste punt sinds januari. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

    De coronacijfers stijgen in zowat alle regio's van het noordwesten van Engeland, maar ook in Londen en Schotland. Bijna driekwart van de lokale regio's in het Verenigd Koninkrijk (283 van de 380) zien het aantal gevallen van Covid-19 op weekbasis stijgen. Dat is de grootste proportie sinds 6 januari. 

    Het aantal ziekenhuisopnames klimt daarentegen langzaam. Op 3 juni lagen 932 coronapatiënten in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk. Een week eerder was dat 867.

    Zowel het parlement in Westminster als de Schotse regering hebben het idee geopperd om de voorziene versoepelingen uit te stellen. In Engeland zijn de versoepelingen op 21 juni voorzien, maar minister van Volksgezondheid Matt Hancock liet zondag in een interview weten dat de regering "open staat voor een uitstel als dat nodig blijkt te zijn".

  23. Mondmasker vanaf woensdag niet langer verplicht in Brussel, behalve in winkels, openbaar vervoer en op drukke plaatsen

    De algemene mondmaskerplicht in Brussel vervalt vanaf woensdag. Voortaan geldt de mondmaskerplicht enkel nog in winkels, op het openbaar vervoer en op plekken waar veel volk samenkomt. Daarover hebben de 19 burgemeesters en Brussels minister-president Rudi Vervoort een akkoord bereikt, meldt de RTBF.

  24. Geen eerste prikken meer met AstraZeneca in Wallonië

    Vanaf vandaag zullen inwoners van Wallonië geen eerste prik meer kunnen krijgen met het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt Het Nieuwsblad. De regionale overhedenwillen de kleine voorraad en de geplande leveringen liever voorbehouden voor de tweede dosissen die nog toegediend moeten worden. Intussen zijn er 415.000 Walen die een eerste prik AstraZeneca kregen en 56.000 die volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat er nog 359.000 dosissen nodig zijn om iedereen een tweede inenting te bieden.

     In het Brussels gewest wordt het vaccin ook steeds minder gebruikt, want 95 procent van de leveringen wordt voorbehouden als tweede dosis.

  25. Europa kleurt oranje: ook populaire vakantiebestemmingen zoals Provence, Côte d’Azur, Toscane en Barcelona niet langer rood

    De kaart van Europa kleurt niet langer overwegend rood, maar oranje en dat heeft een grote impact op wie wil reizen. Als je terugkomt uit een oranje zone, moet je immers niet in quarantaine. Leuk om weten: er zijn ook enkele populaire vakantiebestemmingen bij, zoals de Provence, de Côte d’Azur, Toscane, het Griekse eiland Rhodos en Catalonië (met hoofdstad Barcelona).

    Bekijk de kaart hier. 

  26. Slovakije is tweede EU-lidstaat die Russisch coronavaccin gebruikt

     Slovakije is als tweede land van de Europese Unie (EU) begonnen burgers te vaccineren met het Russische Sputnik V. Een man uit industriestad Žilina kwam volgens lokale media als eerste aan de beurt. "Ik zat echt op Sputnik V te wachten", glunderde hij.

    Slovakije volgt met de vaccinatiecampagne het voorbeeld van Hongarije, dat het Russische middel in februari al in gebruik nam. Toenmalig premier Igor Matovic had 200.000 doses van het coronavaccin besteld in Moskou. Hij deed dat zonder overleg met zijn coalitiepartners en dat kwam hem op veel kritiek te staan. Matovic stapte uiteindelijk op als regeringsleider.

    Sputnik V wordt wereldwijd al op veel plaatsen gebruikt, maar in de Europese Unie wachten veel landen nog even af. Het Europees Geneesmiddelenbureau, de vaccinwaakhond van de EU, heeft het middel nog niet goedgekeurd. 

    Slovakije zal mensen in de leeftijdsgroep 18-60 jaar op vrijwillige basis inenten met het Russische coronavaccin. Volgens lokale media valt de belangstelling tot dusver tegen. 

    Beeld AFP
  27. India versoepelt de coronamaatregelen in grote delen van het land

    In de Indiase hoofdstad New Delhi worden maandag enkele coronamaatregelen versoepeld. Metro’s mogen meer passagiers vervoeren en markten en winkelcentra mogen enkele uren per dag open. In andere delen van het land mogen onder andere restaurants, bioscopen en kantoren heropenen, naarmate de besmettingscijfers in de regio laag blijven.

    Het dichtbevolkte land werd deze lente getroffen door een van de heftigste uitbraken wereldwijd, en kampte met grote tekorten aan ziekenhuisbedden en medische zuurstof. Sinds begin mei daalt het aantal meldingen in rap tempo, naar deze week 66 per 100 duizend inwoners, waarschijnlijk een onderrapportage aangezien lang niet iedereen wordt getest.

    De Indiase corona-uitbraak is voorlopig onder controle, maar gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat iedere nieuwe golf ernstiger kan worden dan de vorige.

  28. Zo raakt u tijdig aan uw PCR-test om op reis te kunnen vertrekken

    Stilaan weten we of we al dan niet tijdig gevaccineerd zijn om onze geplande reis te maken. Nu rijst een andere vraag: raken we wel tijdig aan een negatief PCR-testresultaat, die andere vereiste om – naast een recente coronavaccinatie – zorgeloos op onze Europese vakantiebestemming te raken?

    Lees meer.

    Beeld Photo News
  29. Duitse artsen verwachten run op coronavaccins

    Alle Duitsers vanaf 12 jaar komen vanaf vandaag in aanmerking voor een coronavaccin. Artsen verwachten dat mensen massaal zullen gaan proberen om een vaccinatieafspraak te maken. Ze roepen hun landgenoten op geduld te hebben als ze niet meteen aan de beurt komen.

    Artsenorganisaties hebben in de media gewaarschuwd dat niet iedereen direct geprikt kan worden. Er kunnen wachtlijsten ontstaan omdat naar verwachting niet voldoende vaccins op voorraad zijn om te voldoen aan de vraag.

    Duitsland werkte bij het vaccineren voorheen met een prioriteitssysteem. Bepaalde groepen kregen met voorrang toegang tot coronavaccins, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, werk of medische problemen. Aan dat systeem komt nu een eind en dat betekent dat vrijwel iedereen vanaf 12 jaar zich kan melden om ingeënt te worden. 

  30. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  31. Chaos in Portugal door massale uittocht Britse vakantiegangers

    De aankondiging van de Britse regering om Portugal van de ‘groene lijst’ te halen heeft in Portugal geleid tot chaotische toestanden. Als Britse toeristen niet voor dinsdagochtend terug zijn, moeten ze tien dagen in zelfisolatie.

    Maar voordat Britten kunnen terugkeren, moeten ze zich laten testen. En dat blijkt vaak lastig. Testlocaties waren volgens The Times overvallen door de plotse stormloop van vakantiegangers die naar huis wilden. Bij een teststraat bij het vliegveld van Faro waren wachttijden van vier uur en veel andere locaties waren zondag dicht.

    De plotse aanpassing van het reisbeleid zorgt zowel in Portugal als in het Verenigd Koninkrijk voor onvrede. De Britse minister van Transport Grant Shapps wilde vakantiegangers naar verluidt meer tijd gunnen om thuis te komen, maar daar waren sommige collega’s volgens bronnen van The Times op tegen. De Portugese premier António Costa liet vervolgens weten niet te spreken te zijn over het abrupte besluit van de Britse regering.

  32. Heeft mijn kapper een coronaprik gekregen? En mag ik daar wel naar vragen?

    Is uw kapster gevaccineerd? Uw kinesist? Uw poetshulp? En vooral: hebt u wel het recht om de vaccinstatus van andere mensen te kennen?

    Lees meer.

    Beeld Thomas Sweertvaegher
  33. Laagste aantal covidpatiënten in ziekenhuis sinds oktober vorig jaar

    Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is gedaald tot gemiddeld minder dan 1.500 per dag. Het is geleden van september dat dit cijfer onder die drempel zakte. Dat blijkt deze ochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Ook het aantal hospitalisaties blijft in dalende lijn. De voorbije zeven dagen werden er iedere dag gemiddeld 74,1 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 15 procent tegenover de vorige periode van zeven dagen.

    Er liggen momenteel wel nog 330 coronapatiënten op intensieve zorg. Het gaat om een daling met een kwart ten opzichte van een week geleden. Het is van 21 februari geleden dat het er nog zo weinig waren.

    In de ziekenhuizen liggen in totaal 967 covidpatiënten, een vijfde minder dan een week eerder. Het gaat om het laagste aantal sinds 6 oktober.

    Een volledige stand van zaken van de coronacijfers vindt u hier.

  34. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  35. Is het slim om als dertiger vrijwillig voor Johnson & Johnson te kiezen?

    Is het verstandig je onder de 41 vrijwillig met Johnson & Johnson of AstraZeneca te laten ­vaccineren? Dat is een van de vragen die zich opdringen, nu de Taskforce Vaccinatie onderzoekt om ze aan te bieden aan vrijwilligers.

    Lees meer.

    Beeld EPA
  36. Britse toeristen keren vervroegd terug uit Portugal

    Portugal stond nog maar sinds enkele weken op de zogenaamde ‘green list’, de lijst met veilige landen voor Britten om op zomervakantie te gaan. Maar omdat de coronacijfers in Portugal de verkeerde kant opgaan, besliste Groot-Brittannië om Portugal vanaf dinsdag weer van die lijst af te halen.

    Het gevolg: Britten die vanaf dinsdag terugkomen uit Portugal, moeten tien dagen in quarantaine en bovendien ook twee coronatesten ondergaan. En dat zien veel mensen niet zitten. Ze kiezen ervoor om hun vakantie vervroegd af te breken en boekten een nieuwe vlucht naar huis.

    “Zeer teleurstellend en duur”, zucht Bryan Kelly in de luchthaven van Faro, terwijl hij met zijn gezin in de rij staat voor een vlucht met British Airways naar London. “Ik weet niet of de verzekering tussen zal komen. Het kost ons 400 pond (470 euro) extra.” Normaal zou het gezin op woensdag terugvliegen, maar quarantaine was voor hen onmogelijk, zeggen ze.

  37. 140 passagiers urenlang vast op luchthaven Praag na verdachte coronatesten

    De Tsjechische autoriteiten hebben op de luchthaven van Praag urenlang zo'n 140 mensen vastgehouden met 'verdachte' coronatestresultaten. Het gaat vooral om Tsjechen die op vakantie waren geweest in Tunesië, onder wie ook gezinnen met kinderen.

    De agenten dachten volgens lokale media dat de coronatesten mogelijk vervalst waren. De reizigers mochten het land pas in nadat ze zich opnieuw hadden laten testen. De touroperator van de vakantiegangers spreekt tegen dat gegevens vervalst werden. De reizigers zouden in Tunesië zijn getest door een Tsjechische arts die zich aan alle richtlijnen hield.

    De politie legde uit dat al eerder mensen zijn betrapt met vervalste testen. Toch ging het voor zover bekend om de eerste keer dat in Tsjechië alle passagiers op een vlucht opnieuw getest moesten worden. Minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhánek liet vandaag weten dat er een onderzoek komt naar het voorval.

    Het blijft mogelijk niet bij het incident in Praag. De luchtvaartsector waarschuwde onlangs al voor chaos op Europese vliegvelden tijdens de zomervakantie. De wachttijden kunnen daar flink oplopen doordat naast de gebruikelijke veiligheidscontroles nu ook aanvullend checks moeten plaatsvinden vanwege de pandemie.

    Reizigers moeten afhankelijk van hun bestemming of vertrekpunt bijvoorbeeld testuitslagen, zogeheten Passagier Lokalisatie Formulieren of quarantainedocumenten meenemen die aan alle eisen voldoen. Ook binnen Europa gelden niet overal dezelfde regels en dat kan voor verwarring zorgen. In de Europese Unie wordt daarom in juli een vaccinatiepaspoort uitgerold om het reizen eenvoudiger te maken.

  38. Mijlpaal van 5 miljoen vaccinaties is bereikt

    In de vaccinatiecampagne is een nieuwe mijlpaal bereikt. Meer dan 5 miljoen Belgen hebben inmiddels minstens één prik gekregen, dat is 54,8 procent van alle volwassenen of 43,9 procent van de gehele bevolking. Ruim 2,5 miljoen van hen zijn al volledig gevaccineerd.

    Bekijk hier de vaccinatieteller.

  39. Indiase variant 40 procent besmettelijker volgens Britse regering

    De 'delta-variant' van het coronavirus, beter bekend als de Indiase variant, is 40 procent besmettelijker dan de tot nu toe dominante variant in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondag gezegd aan de Britse omroep BBC. Hij verwees voor het cijfer naar de groep van wetenschappers die de Britse regering adviseert.

    Ondanks een toename van het aantal nieuwe gevallen van Covid-19 in de afgelopen dagen, meer dan 5.000 of zelfs 6.000 dagelijkse gevallen, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel, voegde Hancock eraan toe. De meeste ziekenhuisopnames betreffen patiënten die niet zijn gevaccineerd, verzekerde hij.

    Het VK is het zwaarst getroffen land in Europa met bijna 128.000 doden. Meer dan 40 miljoen mensen kregen er al een eerste dosis van het vaccin, 27 miljoen kregen al een tweede prik. 

    De 'delta-variant', voor het eerst geïdentificeerd in april in India en nu dominant in het Verenigd Koninkrijk, bedreigt de opheffing van de maatregelen in het land op 21 juni.

    Tegen die datum zal ongeveer drie vijfde van de volwassenen volledig gevaccineerd zijn, voegde Hancock eraan toe. Volgens sommige Britse kranten is de regering van plan de deadline met twee weken uit te stellen. De beslissing wordt verwacht op 14 juni.

  40. Israël start met vaccinatie 12- tot 15-jarigen

    Israël is zondag gestart met de vaccinatie van jongeren tussen 12 en 15 jaar oud tegen het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid had eerder aangekondigd dat de gevaren van ziekte groter zijn dan de mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie.  In Israël wordt het vaccin van de fabrikanten Biontech en Pfizer gebruikt.

    Gezien het extreem lage coronabesmettingspercentage in Israël adviseert het ministerie in eerste instantie om risicopatiënten, familieleden van risicopatiënten en jongeren in gezinnen die naar het buitenland willen reizen, te vaccineren. "Afgezien van de risicogroepen, kan iedereen die geïnteresseerd is, worden gevaccineerd", luidt het.

    Israël, een land van negen miljoen inwoners, voert sinds 19 december met succes een vaccinatiecampagne. Bijna 5,5 miljoen hebben al een eerste vaccin gekregen en ruim 5,1 miljoen kregen ook al een tweede prik. Nieuwe besmettingen en ernstige zieken zijn de afgelopen maanden sterk gedaald. Het ministerie van Volksgezondheid maakte zondag bekend dat er binnen 24 uur slechts vier nieuwe gevallen waren geregistreerd. Het aantal ernstig zieken daalde tot 230. 

    Daarom heeft Israël vorige week de coronabeperkingen bijna volledig opgeheven. Experts blijven echter waarschuwen voor nieuwe varianten uit het buitenland.

    Een Israëlische tiener krijgt een coronavaccin.Beeld AFP
  41. Oproep Boris Johnson: ‘Vaccineer de hele wereld voor eind 2022’

    De Britse premier Boris Johnson zal zijn collega-leiders van de G7, de zeven belangrijkste industrielanden, oproepen om de gehele wereldbevolking voor eind 2022 te vaccineren tegen het coronavirus. De leiders van de G7 komen volgende week bijeen in het Britse graafschap Cornwall.

    “De wereld kijkt naar ons om op te staan tegen de grootste uitdaging van de naoorlogse tijd: Covid verslaan en leiding geven aan een mondiaal herstel, op basis van onze gedeelde waarden. De wereld vaccineren tegen eind volgend jaar zou de grootste prestatie uit de medische geschiedenis zijn", aldus Johnson. Lees meer.

  42. Minder dan duizend covidpatiënten in het ziekenhuis

    Er liggen opnieuw minder dan duizend covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat was het laatst het geval begin oktober. Op dit moment tellen de ziekenhuizen 979 coronapatiënten, 19 procent minder dan een week eerder. Dat blijkt zondagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Ook het aantal patiënten op intensieve zorg blijft verder dalen, met 25 procent tegenover een week eerder, tot 336. De voorbije zeven dagen waren er nog gemiddeld 74,3 ziekenhuisopnames per dag, een daling van 17 procent.

    Gemiddeld overleden er dagelijks 13,1 covidpatiënten in de periode van 27 mei tot 2 juni (-17,1 procent). In diezelfde periode waren er gemiddeld 1.578 besmettingen per dag (-16 procent). De positiviteitsratio, het percentage positieve tests, daalde tot 4,1 procent (-0,9 procent).

    Bijna 5 miljoen personen hebben nu een eerste prik ontvangen van een coronavaccin in ons land. Dat is 43,1 procent van de totale bevolking. Precies 21,2 procent is volledig beschermd.

  43. 300 miljoenste coronaprik gezet in Verenigde Staten

    De Verenigde Staten zijn zaterdag de grens van 300 miljoen toegediende coronavaccins gepasseerd. In totaal zijn 371 miljoen doses over het land met circa 333 miljoen inwoners verdeeld, meldt de federale gezondheidsdienst CDC.

    Het agentschap meldde dat ruim 170 miljoen mensen minstens één dosis hadden ontvangen, terwijl 138 miljoen Amerikanen vanaf zaterdag volledig gevaccineerd zijn.

    Het totaal aantal prikken bestaat uit vaccins met twee doses van Moderna en Pfizer/BioNTech en daarnaast het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) dat maar een keer toegediend hoeft te worden.

  44. 83 procent van risicopatiënten kreeg al eerste dosis coronavaccin

    Van het anderhalf miljoen risicopatiënten in België heeft 83 procent al een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat maakt de Taskforce Vaccinatie bekend. Het gaat concreet om 1.251.185 mensen die al een eerste spuitje kregen. 

    "In Vlaanderen gaat het om bijna 90 procent van de risicopatiënten, in Wallonië om bijna 80 procent en in Brussel om net geen 70 procent", zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce. "Overal blijven die cijfers ook stijgen."

    Intussen zijn er in België al 7.879.865 dosissen van de verschillende vaccins geleverd, en heeft 53,9 procent van de volwassen bevolking al een eerste dosis toegediend gekregen. 26,4 procent is zelfs al volledig beschermd.

  45. Taskforce Vaccinatie bekijkt interval tussen dosissen AstraZeneca

    De taskforce Vaccinatie bekijkt of het mogelijk is het interval tussen twee dosissen van het AstraZeneca-vaccin terug te brengen naar acht weken voor iedereen die al een eerste dosis heeft gehad. 

    Wie voor 31 mei een eerste dosis AstraZeneca kreeg, moest oorspronkelijk twaalf weken wachten op de tweede dosis. Sindsdien is dat interval teruggebracht naar acht weken. Maar dat heeft wel tot gevolg dat een aantal risicopatiënten, die als eerste aan de beurt kwamen, langer op een volledige bescherming tegen het coronavirus moeten wachten dan wie later ingeënt werd. 

    Eén van de redenen om dat interval zo lang te houden, was het gevaar dat er onvoldoende dosissen van het AstraZeneca-vaccin zouden beschikbaar zijn. Nu er in de eerste drie weken van juli 862.400 dosissen van het vaccin verwacht worden, lijkt dat gevaar geweken.

    "Met de beloofde leveringen zou het inderdaad mogelijk zijn om die tweede dosis eerder te geven", zegt professor Dirk Raemakers van de taskforce. "Maar dat wordt zeker geen evidente zaak. We gaan wel alles in het werk stellen om daarvoor te zorgen en we zijn technisch aan het uitzoeken hoe we dat zouden kunnen doen."

  46. Ministers willen jongeren laten kiezen voor AstraZeneca en Johnson & Johnson

    De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid onderzoekt of het mogelijk is om mensen jonger dan 40 vrijwillig te laten kiezen voor de vaccins van Johnson & Johnson en AstraZeneca. Dat laten de ministers van Volksgezondheid weten na een vergadering vandaag. Het is nu aan de Task Force om te bekijken hoe dat in de praktijk kan worden gebracht.

    De IMC besliste vorige week tijdelijk een leeftijdsgrens van 41 jaar in te stellen voor het Janssen vaccin (J&J). De ministers deden dat naar aanleiding van een zeer zeldzame nevenwerking met ernstige trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na vaccinatie. Ook voor AstraZeneca geldt die leeftijdsgrens.

    "Het is goed dat dit grondig bestudeerd wordt en we hier niet over één nacht ijs gaan", zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Task Force Vaccinatie. "Of we dit uiteindelijk doen, zal uiteraard ook afhangen van de leveringen van vaccins die we krijgen, en op dit moment zijn er op dat vlak toch wel ernstige problemen met Johnson & Johnson."

  47. Verenigd Koninkrijk: hoogste aantal besmettingen sinds eind maart

    Het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag het hoogste aantal nieuwe covidbesmettingen geregistreerd sinds eind maart. Dat blijkt uit de officiële cijfers.

    Exact 6.238 coronabesmettingen werden er geteld; dat is het hoogste aantal sinds 25 maart. Cijfers van het nationale statistiekbureau ONS geven aan dat het aantal besmette personen in Engeland in een week tijd is toegenomen met ongeveer 75 procent. De cijfers blijven wel lager dan begin dit jaar.

    Desondanks blijkt uit een analyse van het nieuwsagentschap PA dat het merendeel van de grote ziekenhuisgroepen in Engeland geen coronapatiënten moest opnemen.

    Gezondheidsminister Matt Hancock zegt dat de regering "altijd had verwacht dat de besmettingen zouden toenemen" als de lockdown werd versoepeld. Maar de cijfers die "zeer nauwlettend" in het oog gehouden worden, zijn die van de ziekenhuisopnames. De Britse regering weegt momenteel af in hoeverre de coronamaatregelen op 21 juni kunnen opgeheven worden in Engeland. 

  48. Vanaf maandag geen PCR-test meer nodig voor reis naar Spanje

    Reizigers kunnen vanaf maandag naar Spanje zonder de tot dusver verplichte PCR-test te ondergaan. Een negatieve antigenentest, het bewijs van volledige inenting of van genezing van covid-19 volstaat om het land binnen te mogen. Dat heeft het Spaans ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

    De beslissing maakt trips naar geliefde vakantieoorden, waaronder eilanden als Mallorca, extra aantrekkelijk, omdat voor zowel de heen- als terugvlucht een negatieve sneltest op antilichamen genoeg is. De verantwoordelijke minister Carolina Darias sprak de hoop uit dat Spanje zijn leidende positie in het internationale toerisme spoedig terug heeft.

    Toeristen op Mallorca.Beeld getty
  49. Groen licht voor vaccinatie 16- en 17-jarigen

    Ook de 16- en 17-jarigen zullen in ons land ingeënt kunnen worden met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist op een Interministeriële Conferentie (IMC). 

    Jonge risicopatiënten worden meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen, gezonde 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen nadat iedereen boven de 18 jaar aan de beurt geweest is.

    Lees meer.

  50. Versoepelingen in Nederland vervroegd

    In Nederland gaat vandaag een nieuwe reeks versoepelingen in. Oorspronkelijk waren die pas voorzien voor 9 juni, maar door de gunstige ontwikkelingen in de cijfers besliste het kabinet ze nu al te laten ingaan.

    De horeca mag vanaf vandaag weer gasten binnen ontvangen en mag langer openblijven. Musea mogen de deuren openen, en ook concertzalen, theaters en bioscopen heropenen, al gelden hier wel strenge beperkingen.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.

Blijf overal op de hoogte

• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

• Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.

BRUSSELS, BELGIUM - JULY 13 : Since Saturday, July 11, 2020, the wearing of masks is mandatory and therefore imposed in shops and shopping malls, cinemas, auditoriums or conference rooms,museums, libraries& The mandatory wearing of masks pictured Rue neuve - Nieuwstraat in Brussels July 13, 2020 in Brussels, Belgium, 13/07/2020 ( Photo by Didier Lebrun / PhotonewsBeeld Photo News