Direct naar artikelinhoud
ReportageBrussel

Geen 40.000 deelnemers maar wel drank, muziek en enkele Jürgen Conings-fans op verboden mars in Brussel: ‘Wunderbar dat dit kan in België’

Enkele mensen in de betoging steunen de voortvluchtige militair Jürgen Conings.Beeld Wouter Maeckelberghe

Duizenden Europeanen kwamen zaterdag samen in Brussel tegen de coronamaatregelen. Een confrontatie met de ordediensten leek in de maak, maar de verboden demonstratie ademde vooral een uitgelaten festivalsfeertje. Zonder mondmaskers natuurlijk. ‘Wunderbar dat dit kan in België.’

Gekke hoedjes met het woord ‘Wappie’ als geuzennaam. Boomboxen met Bob Marley-muziek. T-shirts met op de rug: ‘Demonstration for Freedom, Brussels 29-05-2021, I was there’. 

Van La Boum 3 was weinig te merken in Terkamerenbos, maar de manifestatie van Europeans United zorgde voor meer dan genoeg festivalsfeer om te compenseren.

Die eerste Europese demonstratie tegen de coronamaatregelen haalde niet de 40.000 man waarop de organisatie had gehoopt, maar toch enkele duizenden demonstranten. De politie houdt het op “een duizendtal”. 

Onder hen veel Belgen, enkele tientallen Duitsers en Fransen, een enkele Oostenrijker en Spanjaard, maar vooral opvallend veel Nederlanders. De 72-jarige Elisabeth uit een dorp in het Noord-Nederlandse Drenthe draagt een kleurrijke paraplu met het opschrift “vrijheid, verbinding en liefde”. 

“Dat zijn menselijke grondrechten die met de voeten worden getreden”, zegt Elisabeth, die haar achternaam liever niet in de krant wil. “In mijn dorp zijn er mensen die niet meer tegen me spreken omdat ik me verzet tegen de overheid.”

Hoewel ze als 65-plusser volgens de wetenschap alle baat zou hebben bij een vaccin, weigert ze een coronaprik. “Ik heb twee jaar geleden heel erge griep gehad, in die mate dat ik dacht dat ik ging sterven. Maar dat heb ik ook overleefd. Ik heb een ijzeren gestel.”

Naast Elisabeth zit Lisette uit Arnhem. De twee hebben elkaar in Brussel leren kennen.  “Ik zie het vaccin als een groter gevaar dan het virus zelf”, zegt Lisette.

Vrijheidsbeweging

Het is een bont allegaartje dat voor deze demonstratie naar het Terkamerenbos is afgezakt. De 22-jarige David komt uit Frankfurt met een groep van de Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten om gratis boeken uit te delen. “Die boeken vertellen wat er allemaal op de achtergrond speelt.”

Vooraan: Tom Meert, voorzitter van Europeans UnitedBeeld Wouter Maeckelberghe

Anderen lijken er dan weer vooral een goed feestje van te willen maken, met muziek, drank en dans. Een ding hebben de demonstranten allemaal met elkaar gemeen: geen mondkapjes. Wie op deze manifestatie een mondmasker draagt, is een journalist.  

Sommige demonstranten zijn elke week wel ergens op een betoging. De 44-jarige Hanne uit Karlsruhe was vorige week nog op een in Berlijn. Daar was de politie minder tolerant, vindt ze. “Wunderbar dat dit kan in België.” 

Haar protest richt zich vooral op het vaccinatiepaspoort. “In Duitsland zijn er nu al minder strikte regels voor wie volledig gevaccineerd is. Dat creëert een soort Apartheid. En ik zeg het je: ze voeren dat nu in, om het nooit meer af te voeren.”

“We worden onterecht weggezet als coronasceptici”, zegt Tom Meert, de 38-jarige voorzitter van Europeans United, de organisator van dit evenement. “De organisatie ontkent niet dat corona een virus is. We denken niet het vaccin een uitvinding is van Bill Gates om chips in te planten, maar we gaan niemand censureren.”

Meert richtte Europeans United nog maar twee maanden geleden op en noemt het een vrijheidsbeweging. “Onze drie waarden zijn opkomen voor democratie, voor mensenrechten en tegen de schending van de grondwet.”

En de Jürgen Conings-fans?

In de online steungroepen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings is ook opgeroepen om te betogen in Terkamerenbos en zich bij de corona-demonstratie te voegen, maar daar lijkt maar matig gehoor aan gegeven. In een groepje herkennen we de 43-jarige A.H. uit Antwerpen, bekend van bij het uiterst-rechtse splintergroepje Autonome Nationalisten. 

A.H. trok de laatste jaren ook op met Right Wing Resistance Vlaanderen, de neo-nazi-groep met wie hij op uitstapjes poseerde in een RWR-outfit en met een Kühnengruß, een soort alternative nazigroet met gestrekte arm. Right Wing Resistance viel uiteen nadat bekendraakte dat op een uitstap in het nazikamp Breendonk een van de aanwezigen een nazigroet maakte. A.H. was daar toen niet bij. In Terkamerenbos zette het groepje het vooral op een zuipen.

Even verderop deelt iemand walkietalkies uit aan een groepje in militaire kledij, maar het blijken geen Conings-fans. In het Gelid voor Vrijheid is een groep Nederlandse oud-militairen die de orde willen handhaven op de demonstratie. “Wij zijn er om de demonstranten te beschermen en respect voor de politie af te dwingen. We vormen een buffer.”

De Nederlandse groep In het Gelid voor VrijheidBeeld Wouter Maeckelberghe

Willem Engel

Er werd ook gespeecht. Een van de sprekers was Willem Engel van de Nederlandse actiegroep Viruswaarheid. Handenschuddend en knuffelend beweegt hij zich naar het podium. De afgelopen weken kwam het tot wederzijdse verwijten tussen Engel en viroloog Marc Van Ranst, waarna Engel klacht indiende voor smaad. 

Engel is een dansleraar, maar studeerde eind jaren 90 biofarmacie en daarmee eigent hij zich het recht toe om uitgesproken meningen over het coronavirus te uiten. 

“Corona is een mondiale samenzwering van big tech, big pharma en big media”, vertelt Engel ons vlak voor zijn speech. Niet alleen zal volgens Engel nog wel blijken dat de vaccins schadelijk zijn, de pcr-testen zijn bovendien frauduleus. “Omwille van die grootschalige fraude gaan we Herman Goossens (professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, BST) dagvaarden, net als zijn collega Droste in Duitsland en Koopmans in Nederland.”

Op het podium wisselt Engel een preek voor liefde en respect af met opruiende taal. Hij houdt een pleidooi voor rechtszaken. “Er moet een nieuw Neurenberg komen”, zegt hij, refererend naar het tribunaal waar kopstukken van het naziregime na Wereldoorlog II werden berecht.

“Maar belangrijker dan een tribunaal is dat we zo snel mogelijk naar het normaal terugkeren”, vervolgt Engel. “Als je mensen met mondmaskers ziet, glimlach en vraag om ze af te zetten. Als je coronatests ziet, toon dan dat ze frauduleus zijn. Als je corona-apps ziet, geef ze een slechte beoordeling.”

Willem Engel
Beeld Wouter Maeckelberghe

Mars naar de instellingen

Engels hele pleidooi is erop gericht om de wetenschap in vraag te stellen en de overheidsmaatregelen te ondermijnen. Afsluitend roept hij de duizenden demonstranten op om op te rukken naar de Europese instellingen, “dat toppunt van corruptie”.

De politie is massaal aanwezig, maar laat betijen en begeleidt de mars naar het Schumanplein. Daar staat een barricade opgesteld. Even lijkt het te ontaarden. Enkelingen zoeken de confrontatie en gooien met steentjes of flesjes. De politie reageert enkele keren met pepperspray en werken enkele heethoofden tegen de grond, maar de mannen van In het Gelid voor Vrijheid manen de demonstranten aan om terug te keren. 

Aan het Schumanplein haalde de politie de pepperspray boven.Beeld Wouter Maeckelberghe

“We gaan hier stoppen. Ik wil geen bloedbad”, zegt Tom Meert, de organisator van de mars en voorzitter van Europeans United. Een deel van de demonstranten keert terug naar het Terkamerenbos, een ander deel verspreidt zich over het Jubelpark en de rest van Brussel. Daar kunnen ze zich voegen bij de tienduizenden burgers die vandaag genoten van de zon en het gezelschap in parken en op terrasjes. Volgens de politie van Brussel zijn er geen aanhoudingen verricht.