Isopix

Coronablog - Steeds meer vragen voor verplaatsen vaccinatie voor  reis, vaccinologen streven naar hogere vaccinatiegraad

De recentste coronacijfers in ons land blijven gunstig evolueren. De voorbije week werden er gemiddeld 90 coronapatiënten per dag opgenomen in onze ziekenhuizen. En de positiviteitsratio is gezakt tot - afgerond - 5%. Intussen zijn vier op de vijf Vlamingen met een onderliggende aandoening gevaccineerd. Intussen krijgen vaccinatiecentra meer en meer vragen van mensen die hun vaccinatie willen plannen in functie van een reis. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vaccinatie plannen in functie van reis of toch beter omgekeerd?

Vaccinatiecentra blijken veel vragen te krijgen van mensen die hun afspraak voor hun vaccinatie in functie van een geplande reis willen regelen. Sommige vaccinatiecentra bieden de mogelijkheid om uit een aantal data te kiezen, maar een afspraak zomaar verplaatsen is niet altijd makkelijk, zeker niet als het gaat om een tweede prik.

Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid herhaalt zijn oproep om je vakantie te plannen in functie van je vaccinatie, en niet omgekeerd.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Vaccinologen: "Met nieuwe varianten vaccinatiegraad 85 à 90 procent nodig"

Om de corona-epidemie te stoppen, moet minstens 90 procent van de bevolking immuun zijn tegen het virus. Dat hebben vaccinologen Corinne Vandermeulen (KU Leuven) en Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) gezegd in "De zevende dag".

"In het begin waren er modellen die aantoonden dat 70 procent immuniteit voldoende was om de epidemie te stoppen", zegt Vandermeulen. "Maar er zijn intussen nieuwe varianten van het virus opgedoken, zoals de Britse en de Indiase. Die zijn besmettelijker, waardoor de oude modellen niet meer gelden."

Nieuwe modellen tonen aan dat de immuniteitsgraad onder de bevolking veel hoger moet zijn om het virus klein te krijgen. "Minstens 90 procent", verduidelijkt Vandermeulen. Van Damme heeft het over "85 à 90". "Bij vaccinaties tegen andere infectieziekten is 90 procent altijd het streefdoel geweest", zegt Vandermeulen voorts. Voor mazelen wordt er zelfs gestreefd naar 95 procent immuniteit. Het verleden heeft aangetoond dat dergelijke hoge cijfers nodig zijn om infecties te bedwingen. Bij het coronavirus lijkt dat niet anders te zijn."

Bij vaccinaties tegen andere infectieziekten is 90 procent altijd het streefdoel geweest

"Als er nieuwe varianten opduiken die besmettelijker zijn, dan stijgt het reproductiecijfer van het virus en kan het zich sneller vermenigvuldigen", vult Van Damme aan. "Daarom is het inderdaad nodig dat zoveel mogelijk mensen immuniteit opbouwen tegen het virus. Vaccinatie is de snelste weg om dat doel te bereiken. Helaas weten we dat coronavaccins niet 100 procent doeltreffend zijn. Daarom is het des te belangrijker dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren", aldus Van Damme.

Hij wees er ook nog op dat in het Verenigd Koninkrijk 90 procent van de mensen die met corona in het ziekenhuis belanden, niet gevaccineerd is. Veel Britten die twijfels hadden bij het nut van vaccinatie, zijn door dat cijfer overtuigd geraakt om zich toch te laten vaccineren.     

BEKIJK het volledige gesprek uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Italië telt laagste aantal coronadoden sinds oktober vorig jaar

In Italië zijn de voorbije 24 uur 44 coronadoden geteld, het laagste aantal sinds oktober vorig jaar. Gisteren werden nog 83 doden geteld.

Ook het aantal besmettingen daalt. Vandaag zijn 2.949 positieve tests afgelegd. Gisteren waren het er nog 3.351. 

In Italië zijn nu al ruim 126.000 coronadoden geteld. Na het Verenigd Konikrijk is het lan d het zwaarst getroffen in Europa. 

Er wordt weer gegokt als vanouds

Tijdens de tweede lockdown, eind vorig jaar, is er evenveel online gegokt als vóór de uitbraak van de coronacrisis. Dat staat in het jaarverslag van de Kansspelcommissie. 

Tijdens de eerste golf waren er bijna 60.000 onlinegokkers per dag minder dan gewoonlijk. Er waren toen ook bijna geen sportevenementen. 

Nu wordt er dus als vanouds gegokt, maar het is niet zo dat meer mensen online zijn gaan gokken, zegt Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie. "De Kansspelcommissie kan alleen maar toejuichen dat er geen plotse toename was van mensen die van de echte casino's in de reële wereld overstapten naar het onlinegebeuren", aldus Marjolein De Paepe.

Knokke-Heist schaft mondmaskerplicht af

Vanaf dinsdag is het niet langer verplicht om in open lucht een mondmasker te dragen in de gemeente Knokke-Heist. Volgens burgemeester Piet De Groote (GBL) valt de mondmaskerplicht niet vol te houden nu er grote versoepelingen zitten aan te komen. In de winkels, in stations, horecazaken of op markten blijft het mondmasker wel nog verplicht in Knokke-Heist, maar in open lucht mag het dus af.

In andere kustgemeentes is het intussen ook niet meer verplicht om een mondmasker te dragen op de zeedijk, maar wel nog in drukke winkelstraten. "In heel West-Vlaanderen, en trouwens ook in andere provincies, blijft de verplichting gelden om altijd een mondmasker bij je te hebben", herhaalt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Je moet het altijd kunnen opzetten op plaatsen waar je onvoldoende afstand kunt houden van andere mensen, om jezelf en anderen te beschermen."

Meer dan vijfduizend gezinnen hebben sociale woonlening tijdelijk stopgezet

5.558 gezinnen hebben hun sociale woonlening tijdelijk stopgezet als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op een vraag van Brecht Warnez (CD&V).

De grote piek van aanvragen tot uitstel deed zich voor in het begin van de coronacrisis. Daarna viel het in de zomer van 2020 bijna stil, om weer te hervatten vanaf oktober-november. De gemiddelde uitsteltermijn bedroeg zes maanden. Uit de cijfers blijkt dat vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen heel wat betalingsuitstellen werden toegekend. In West-Vlaanderen was dat opvallend weinig.

"De maatregel is duidelijk belangrijk geweest voor duizenden gezinnen", zegt Warnez. "We moeten de maatregel handhaven voor wie zijn inkomen ziet dalen door de coronacrisis. Het kan gaan om werkloosheid, maar ook door ziekte door het virus." Een aanvraag tot uitstel is nog steeds mogelijk.

Wielertoerisme en coronaregels: een absurde combinatie?

Het is een beetje een absurd gevolg van de huidige coronaregels: je mag met 25 in peleton fietsen, maar niet met meer dan 4 per tafeltje op een terras gaan zitten. Hoe gaat dat er praktisch aan toe, bijvoorbeeld bij grotere fietsgroepen die even op een terrasje willen uitblazen? Wij gingen eens kijken in Oudenaarde, een druk bezochte rustplaats voor wielertoeristen. 

Videospeler inladen...

Versoepelingen betekenen niet dat het mondmasker verdwijnt na 9 juni

Op 9 juni komen er meer versoepelingen en zullen we weer meer mensen mogen knuffelen. Maar die versoepelingen betekenen niet dat de mondmaskerplicht, die nu in sommige winkelstraten en op andere drukke plekken bestaat, verdwijnt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) beklemtoond in “De zevende dag” op Eén.

“In sommige dorpen en steden hebben lokale besturen besloten om op drukke plekken een mondmaskerplicht in te voeren. Daar zult u het mondmasker moeten blijven dragen, en riskeert u een boete als u de regel overtreedt”, aldus de minister.

BEKIJK hier het gesprek met Annelies Verlinden in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Nederlandse coronaminister: "Mondmaskers loslaten vanaf 1 september"

In Nederland acht coronaminister De Jonge het een "reëel scenario" om rond de datum van 1 september de mondmaskerplicht én de anderhalvemeterregel los te laten. Maar die beslissing blijft wel nog afhankelijk van de vaccinatiegraad en de coronavarianten die in omloop zijn, benadrukte hij.

De minister maakt zich ook sterk dat iedereen die dat wil vóór eind augustus kan gevaccineerd zijn. In Nederland was het de bedoeling dat alle volwassenen hun eerste prik zouden gehad hebben tegen begin juli. Door leveringsproblemen is die datum verschoven naar (wellicht) half juli.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse zorgwerkers naar de rechter omdat ze verplicht worden zich te laten vaccineren

Een groep van 117 gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever. Die verplicht hen zich te laten vaccineren, meldt The Washington Post.

Ze stellen dat de verplichte inenting tegen corona in strijd is met de Code van Neurenberg, normen die na de Tweede Wereldoorlog zijn ontworpen om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen.

Volgens de medewerkers verliezen ze hun baan als ze zich weigeren te laten prikken. Dat is in hun ogen in strijd met de wet. Daarom vragen ze de rechtbank te beletten dat het ziekenhuis in Houston niet-gevaccineerde medewerkers ontslaat.

Tiental Vlamingen beboet na lockdownfeestje in Neufchâteau

In Neufchâteau heeft de politie een tiental feestvierders op de bon geslingerd voor het overtreden van de coronamaatregelen. Het lockdownfeestje vond plaats in een voormalig hotel en restaurant dat momenteel gerenoveerd wordt. Alle aanwezigen waren afkomstig uit Vlaanderen, meldt het parket van Luxemburg.

De vrienden waren naar de plek afgezakt om er te feesten. Het plan was om er het hele weekend door te brengen. Maar de politie vermoedde dat het gebouw gekraakt was, omdat een achterdeur openstond en mogelijk geforceerd was. Rond middernacht stelden agenten ook vast dat er licht in het gebouw was. Een van de aanwezigen bleek de zoon van de eigenaar van het pand te zijn.

Iedereen kreeg een boete van 750 euro en de organisator moet 1.000 euro ophoesten. De politie nam de gsm van de organisator in beslag om zijn verklaringen na te gaan.

Tienduizenden demonstreren tegen Braziliaanse president Bolsonaro: "Weg met het Bolso-virus"

Tienduizenden Brazilianen zijn gisteren de straat opgegaan om te demonstreren tegen president Jair Bolsonaro en zijn chaotische aanpak van de pandemie. Sinds de uitbraak van het virus zijn er in Brazilië bijna 460.000 mensen omgekomen, na de VS het hoogste aantal coronadoden ter wereld.

In het centrum van Rio de Janeiro waren ongeveer 10.000 mensen met mondmaskers op de been. Sommigen riepen leuzen zoals "Bolsonaro-genocide" of "Weg met het Bolsovirus". Ook in andere steden waren soortgelijke demonstraties tegen de Braziliaanse president.

Aan het begin van de pandemie deed de rechts-populistische president COVID-19 af als "een griepje". Ook bleef hij zich verzetten tegen coronamaatregelen, zoals thuisblijven en het dragen van mondmaskers. Een van de thema's van de demonstraties was hoeveel levens gered hadden kunnen worden als Bolsonaro eerder was begonnen met de vaccinatiecampagne in het land.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Apothekers voerden al 340.000 gesprekken over vaccinatiebereidheid

Apothekers spelen een actieve rol in de vaccinatiecampagne in ons land. Op twee maanden tijd hebben ze zo'n 340.000 gesprekken gevoerd met hun klanten over vaccinatie.

Apothekers kunnen sinds begin april namelijk zien wie al een oproepingsbrief heeft gekregen of eventueel een eerste vaccin. Ze peilen bij mensen of ze overtuigd zijn om op de uitnodiging in te gaan, en beantwoorden eventuele vragen.

Lees hier meer:

Jambon en Beke: "Vaccinatiegraad van 80 procent is behaald"

In Vlaanderen is een vaccinatiegraad van 80 procent bereikt bij de mensen met een onderliggende aandoening. Dat melden Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-)VA).

Bij de 65-plussers is er een vaccinatiegraad van meer dan 99 procent (minstens één dosis). Bovendien heeft 95 procent van de mensen met onderliggende aandoeningen een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Let wel: de lijst met risicopatiënten wordt steeds langer omdat artsen nog altijd patiënten toevoegen. Intussen is de volgende fase al gestart, met de vaccinatie van de brede bevolking.

"Die 80 procent is zeer belangrijk want we hebben altijd gezegd: als 65-plussers en mensen met onderliggende aandoening zijn ingeënt, dan kunnen belangrijke versoepelingen ingaan. Dat is belangrijk naar 9 juni toe", stelt Jambon. Via projecties op enkele grote gebouwen zal de Vlaming voortaan ook weten hoeveel vaccinaties er gepland zijn en welke mijlpalen behaald worden.

Blik op de cijfers: ziekenhuisopnames naar gemiddeld 90 per dag

  • Van 23 tot en met 29 mei werden elke dag gemiddeld 90 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 26 procent minder dan de week ervoor. Gisteren - zaterdag 29 mei- meldden de ziekenhuizen 90 opnames. 161 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten.
  • De ziekenhuizen rapporteren een totaal van 1.210 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 19 procent.
  • 452 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 294 hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis dalen. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 17 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 15 procent.
  • In de week van 20 tot en met 26 mei overleden elke dag gemiddeld 16 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 25 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.921.
  • Tussen 20 en 26 mei werden per dag gemiddeld 1.871 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 15 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.059.763 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 20 en 26 mei werden dagelijks gemiddeld 44.600 tests afgenomen. Dat is 3 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 20 en 26 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,97 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat ongeveer 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. Dat cijfer blijft dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
Videospeler inladen...
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,80. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.
  • Eergisteren, op vrijdag 28 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.553.139 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 49,4 procent of bijna de helft van de volwassen bevolking. 2.006.944 onder hen zijn volledig gevaccineerd/beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Meest gelezen