©  ID/ Lieven Van Assche

Een dag op Telegram, waar fans van Jürgen Conings verzamelen

Telegram is hot. De fans van Jürgen Conings trokken naar de berichtenapp toen ze van Facebook weg moesten, Marc Van Ranst kwam hen er jennen en Donald Trump zat er al sinds zijn Twitterban. Maar hoe gaat het er op die app eigenlijk aan toe? Onze reporter probeerde een dag lang de berichtenstroom bij te houden.

Jesse Van Regenmortel

7.45 uur

Lap. Ik zit twee minuten op Telegram, en daar zwaait Danny al naar mij. In de vorm van een dinosaurus-emoji. Nu ken ik wel vaag een Danny of twee, maar geen idee wie deze is. Ik negeer hem. Daarbij, ik ben hier om mij te begeven in de habitat van de Jürgen Conings-fan. Dus kruip ik in de chatgroep ‘Als 1 man achter Jürgen!!’.

Maar de sfeer in de groep zit niet goed vanochtend. “Ik denk dat onze Jürgen zelfmoord heeft gepleegd”, zegt Dylle. “R.I.P. makker.” Anonymous One dient hem van antwoord. “Niets verkondigen wat niet zeker is. Er gaat genoeg fake news rond.” Ondertussen schrijft Annie dat corona niet dodelijk is, en dat de vaccinatie er enkel om draait de rijken der aarde nog rijker te maken.

LEES OOK. Marc Van Ranst roert zich in groep voor aanhangers van Jürgen Conings: “Dat was niet slim”

In die microkosmos bevind ik me, met lichte tegenzin. Ik ben geen digitale kluns, maar ik ben wel van het idee hoe minder apps, hoe schoner het leven. En ik kan al chatten via Messenger en Whatsapp. Gelukkig zit één ding alvast mee: moeilijk is Telegram niet. App installeren, telefoonnummer en naam ingeven en hop, je kan gaan rondkijken in eender welke openbare chatgroep. Maar als tegelijk eender welke Danny die me denkt te kennen mij bestookt met lachende dinosaurussen, dan heb ik zin om het spel meteen weer van mijn telefoon te gooien. Maar bon, ik zet door.

De Facebook-groepen die de voortvluchtige militair steunen zijn verwijderd, maar de leden vonden elkaar snel terug op Telegram. © rr

9.00 uur

Een interessante discussie ontspint zich in de praatgroep van Jürgen. Over chloroquine, het middel waar Donald Trump zo enthousiast over was in zijn persoonlijke strijd met het virus. De groepsleden achten het ook bewezen dat het werkt tegen corona. Maar ze vragen zich af waar je het online kan kopen, of je het zelf kan maken en of er eigenlijk een verschil is tussen chloroquine en chloor. Disclaimer: ja, je kan dat online kopen; ja, er is een verschil met chloor; raadpleeg aub uw arts.

Ludo is minder geïnteresseerd in geneesmiddelen. “Ik moet zeggen dat ik hier meer van had verwacht. Dit heeft niks meer met Jürgen te maken. Ik ben helemaal niet voor geweld of zo, maar gaan er acties ondernomen worden of niet?”

Annie, van de chloroquine: “Wat bedoel je met acties? Ergens een bom gooien?”

Ludo: “Nee, je hoeft niet meteen bommen te gooien. Maar je kan wel dingen dwarsbomen.”

Valerie: “Is er nu iets te doen morgen voor Jürgen?”

Denny: “Zwarte Piet moet blijven!”

Kelly: “OMG, ik kan niet meer volgen.”

Ik ook niet, Kelly. 2.579 leden in de praatgroep, die allemaal hun zeg willen doen. Dit gesprek een hele dag willen volgen, is onbegonnen werk.

10.50 uur

Ik ontdek dat de beheerders afgelopen nacht een nieuwe maatregel hebben ingevoerd. Er komt een nachtslot op de chat tussen middernacht en zes uur in de ochtend. “Om te vermijden dat er ongepaste berichten worden geschreven in deze groep. Zodat ze onze groep niet in diskrediet kunnen brengen.” Goed idee, want zelfs op een vrijdagvoormiddag moet Protectron – geen idee of dat een mens van vlees en bloed of een robot is – hier en daar een bericht van Annie verwijderen. Omdat ze termen schijnt te gebruiken die op de zwarte lijst staan.

Maar wacht. Is dat geen censuur? En als de leden van deze groep ’s nachts braaf in hun kot moeten blijven, is dat dan geen inperking van hun vrijheid? Was dit geen groep die ferm opkwam tégen dat soort beperkende maatregelen? En die vond dat alles mag gezegd worden? Ik volg niet meer. Opnieuw.

13.00 uur

Maar Telegram is meer dan Jürgen Conings alleen. Donald Trump heeft hier dik een miljoen volgers en wees hen er net nog eens op hoe frauduleus de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren. Er is de groep ‘Stop 5G en de corrupte regering’. Er is ‘Bitcoin News’, en ‘Politiecontrole Vlaanderen’. Er zijn er tegen de VREG, tegen de LEZ en tegen corruptie. Er zijn er voor vrijheid, voor dames en voor jongens. Maar al bij al toch iets meer tegen dan voor. Ik denk dat ik begrijp hoe het werkt. Telegram is de baby van Whatsapp en een ouderwets internetforum. Je kan chatten in grote groepen, je mag dat anoniem doen, je kan gewoon gluren. Maar heel veel levensvreugd is hier niet te vinden.

15.20 uur

Terug naar Jürgen en zijn groep. Volgens ene Pindanoot heeft Nostradamus alles voorspeld wat nu gebeurt. “En het virus heeft zijn weg gevonden uit een geheim, door de overheid gecontroleerd laboratorium en is als test expres losgelaten.” En Acid King: “Ze proberen iedereen die een beetje coronakritisch is, weg te zetten als racist, extreemrechts of gewoon dom. Dat kan er bij mij niet meer in. Er zijn genoeg redenen om te twijfelen aan het huidige beleid en alles daarrond, echter de mogelijkheid tot dialoog is onbestaande en dat pik ik niet.”

“Gaan er acties ondernomen worden?”, vraagt gebruiker Ludo onomwonden. Terwijl de rest nog discussieert over het nut van chloor tegen corona. 

17.30 uur

Ik ben even weggeweest uit de praatgroep. 178 berichten gemist. Deze mensen zijn met veel, en ze zijn boos. Met reden, allicht. Ik word ook soms boos. Omdat ik al lang niet meer samen met mijn vrienden heb gedronken. Omdat ik mijn moeder al veertien maanden geen knuffel meer heb mogen geven. En dan héb ik mijn moeder nog. Mijn job ook. Toch. Het is schrikwekkend dat zoveel Vlamingen met zoveel gemak staan te juichen voor een mens die zich schijnt op te maken voor terreur. Die – nonchalant, bijna – spreken over bommen gooien en lood dat rondvliegt. Ik weet nu dat ze zo denken, maar ik hoef niet aan honderd berichten per uur met mijn neus op dat feit worden gedrukt.

Ik hoef tout court niet elke dag wakker te worden met de boodschap dat ik 1.500 berichten heb gemist in vijf verschillende chatgroepen. Om vervolgens te veel tijd te verdoen met te kijken of ik ook echt iets van substantie heb gemist. Ik gooi dit spel weer van mijn telefoon. Dag Telegram. Ik ga ergens offline zitten, wachten tot ik mijn moeder weer een knuffel mag geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer