Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlopjacht Jürgen Conings

Speciale politie-eenheden zochten voorbije nacht in Zutendaal naar Jürgen Conings

Speciale politie-eenheden zochten voorbije nacht in Zutendaal naar Jürgen Conings
Beeld Photo News

Speciale politie-eenheden met bijstand van de politiehelikopter hebben in de nacht van zaterdag op zondag ook in Zutendaal een zoekactie gehouden naar de gewapende en voortvluchtige militair Jürgen Conings. Dat bevestigde het federaal parket zondagnamiddag. Vandaag zet de zoektocht zich verder in Lanklaar.

en

Aan de Zonnedauwlaan in Lanklaar zijn vandaag opnieuw voertuigen van het leger en politie het Dilserbos ingereden. De politiehelikopter cirkelt ook weer in de lucht. De politie heeft ook een drone ingezet

Zaterdagavond rond 21 uur vond ook al een korte zoeking van politie en militairen plaats in de bossen van Lanklaar in de buurt van de Hoeveweg en de Litzberg. De zoekacties leverden geen resultaat op.

In de nacht van zaterdag op zondag, kort na middernacht, arriveerden enkele voertuigen van de speciale eenheden van de federale politie in het gehucht Stalken in Zutendaal. De helikopter van de federale politie cirkelde ook een tijdje in de lucht. Rond 2 uur verdwenen de helikopter en politie-eenheden weer. Het federaal parket kan weinig elementen prijsgeven over het onderzoek naar de terreurverdachte Conings, die sinds maandag 17 mei voorlopig van de radar verdwenen lijkt. Grootschalige sweepings in afgebakende zones in het Nationaal Park Hoge Kempen leverden tot nu toe geen resultaten op.

Lees ook

‘Voor de militairen die nu in Afrika of Afghanistan zitten en hun families thuis doet de case-Conings veel pijn

‘Heil kameraad, kan jij me info geven?’: dit is extreemrechts in Vlaanderen

De 46-jarige Conings had recent bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Toen hij maandagavond 17 mei niet naar huis terugkeerde en vervolgens dinsdag bleek dat hij onrustwekkende afscheidsbrieven had nagelaten en zware wapens had bemachtigd, werd alarm geslagen en begon een grootscheepse zoekactie naar de beroepsmilitair. 

In het onderzoek naar de voortvluchtige is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context.