De kortsluiting in de schakelpost werd gelukkig niet gevolgd door brand.  © Marc Peeters

Kortsluiting in schakelpost zet duizenden gezinnen zonder stroom

Lille -

Een kortsluiting in een schakelpost aan Heikant in Poederlee (Lille) heeft zondagmiddag duizenden gezinnen en handelszaken in de ruime omgeving zonder stroom gezet. “Onze mensen zijn meteen ter plaatse gegaan om te schakelen. De stroomvoorziening herstellen, gebeurde stapsgewijs, maar na ongeveer anderhalf uur was er overal weer stroom”, zegt een woordvoerder van netbeheerder Fluvius.

Marc Peeters

Enkele bewoners van Heikant hoorden zondagnamiddag een knal. “Op hetzelfde moment viel de elektriciteit uit. We gingen buiten kijken en zagen wat rook opstijgen uit de schakelpost van de elektriciteitsmaatschappij. Het was meteen duidelijk waar de knal vandaan was gekomen.” De brandweer werd opgetrommeld.

“In het gebouwtje had zich om een onbekende reden een kortsluiting voorgedaan, gelukkig niet gevolgd door een brand. Het voornaamste gevolg was een stroomuitval. Niet alleen in Poederlee, maar ook in Lille en Wechelderzande”, meldt Fluvius. “We kunnen vandaag nog niet zeggen om hoeveel klanten het gaat, maar het zijn alleszins aanzienlijke aantallen.”

Tijdens het aanrijden kreeg de brandweer nog enkele bijkomende brandmeldingen binnen. Onder meer vanuit een tankstation in de Rechtestraat in Lille. Daar had een inbraakbeveiliging het wegvallen van de elektriciteit geïnterpreteerd als een inbraakpoging. Een alarmtoestel dat de shop aan het tankstation in een paar seconden vol rook kan blazen, trad in werking. Dat oogde spectaculair, maar gelukkig was er niets ernstigs aan de hand.

Technici gingen meteen aan de slag in het gebouwtje van Fluvius. © Marc Peeters

Toch zorgde de stroomonderbreking her en der voor moeilijkheden, zelfs op een zonnige zondagnamiddag. “Ik kan je nu geen frieten verkopen. Geen elektriciteit”, zegt uitbater Rudy van de frituur Den Tipzak aan de kerk in Poederlee als we het gebouwtje willen binnenstappen. “Om exact 21 minuten voor vier is de stroom uitgevallen. Je ziet het aan de kerkklok die op dat tijdstip is blijven stilstaan. Ik hoop dat het niet te lang duurt.”

De friturist probeerde de koeltoog zo goed mogelijk af te sluiten om het vlees goed te bewaren tijdens de stroompanne. © Marc Peeters

“De friteuse ligt vol met frieten die voor de eerste keer zijn gebakken. Normaal gaan die in de loop van de middag en avond vlot de deur uit, maar als het hier nu wat te lang stilvalt misschien niet meer. De koeltoog met snacks hebben we zo goed mogelijk afgesloten. Nu kunnen we alleen maar afwachten. En wij zijn niet alleen. Daarnet werd hier verteld, dat iemand juist 10 euro in geldautomaat aan een tankstation had gestopt toen het apparaat uitviel.”

Wat verderop in een café zijn koude dranken nog volop beschikbaar, maar koffie serveren, is even wat moeilijker.

Wellicht maandag wordt de schakelpost van Fluvius verder hersteld, maar daar mag de consument niets meer van merken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen