‘Geft h’m van katoen’: Strangers Alex en John maken EK-lied met ‘tribjoetband’ 4TACT

Antwerpen -

De Rode Duivels spelen op 12 juni hun eerste wedstrijd op het EK. Je kan dan luidkeels meezingen met een nieuwe versie van Geft h’m van katoen van De Strangers. Samen met Alex Boeye en John De Wilde stak tribjoetband 4TACT het supporterslied in een modern jasje. Zondag werd de single voorgesteld op het terras van café Den Engel op de Grote Markt.

Mischa Bludts

De Strangers brachten de originele versie van Geft h’m van katoen in 1998 uit ter gelegenheid van het WK in Frankrijk. De meezinger op de melodie van Funiculi Funicula was ook tijdens het WK in Rusland een hit. En nu is er dus een nieuwe versie, waarvoor Alex en John samenwerkten met 4TACT. Nest Adriaensen, de derde Stranger, moest verstek geven omdat hij tegenwoordig onder de Spaanse zon woont. En Bob Van Staeyen, het vierde groepslid, overleed in november 2020.

Strangers Alex en John met 4TACT op het terras van Den Engel: “We zijn content dat die mannen een waardige hommage aan de Strangers brengen.” ©  Walter Saenen

Een maand geleden doken Alex en John de studio in, bij Rockstar Recordings in Niel. Ook de heren van 4TACT waren erbij, al hadden zij hun zanglijnen al eerder thuis opgenomen. Het was even geleden dat de twee Strangers nog achter de microfoon stonden. “Maar het was een bijzonder prettige ervaring”, zegt Alex. “Bij de vorige versies van Geft h’m van katoen moest ik alleen de naam van het gastland vervangen, maar nu heb ik er de regel “We ston al drij jaar lânk oep nummer îen” aan toegevoegd.”

Bij het nummer hoort ook een videoclip, waarvoor een deel van de opnames gebeurde in een niet nader genoemd Antwerps voetbalstadion. “We willen neutraal blijven”, lacht Ive Gorris van 4TACT. “Het gaat tenslotte over de Belgische nationale ploeg.”

Fakkeltheater

4TACT werd in 2020 opgericht. Robby Van ’t Groenewolt en Ive Gorris, bekend van Schuppezot, wilden een hommage aan de Strangers brengen. Met de komst van Wim Gijselinckx en Johan Van Mechelen was het viertal compleet. Er werden nieuwe versies van Strangers-liedjes gemaakt en een liveshow in elkaar gestoken. Maar dan gooide corona roet in het eten. “Nu er weer versoepeld wordt, zijn er al heel wat optredens geboekt. En in november stelt 4TACT zich officieel voor in het Fakkeltheater”, zegt Robby.

 ©  Walter Saenen

Alex kijkt er naar uit: “We zullen er zeker zijn, al moeten ze ons binnendragen. En als het nog kan, zingen we graag een liedje mee. Al is het daarna wat mij betreft wel gedaan. Ons officiële afscheid vond eigenlijk al plaats in 2002. Er is een tijd van komen en gaan. Toch op onze leeftijd en na vijftig jaar op het podium.”

“Al weet je maar nooit”, pikt John in. “Ik ben content dat 4TACT een waardige hommage aan de Strangers brengt. Ik twijfelde eerst een beetje ... Doen die gasten dat om op te vallen of menen ze het echt? Maar ik zag er rap iets in, en na deze samenwerking – die er op ons verzoek gekomen is – ben ik helemaal overtuigd. Ze gaan dat goed doen.”

Afgaande op de enthousiaste reacties op het terras van Den Engel kan de nieuwe versie van Geft h’m van katoen alleen maar een hit worden. En als de Rode Duivels op 11 juli het toernooi zouden winnen, is er nog een bonus. Vorige maand werd namelijk met Antwerps zelfvertrouwen ook We zèn nà kampioen opgenomen. Alex sluit af: “Dit zijn liedjes voor de Antwerpse supporters, al mag de rest van België natuurlijk ook meezingen.”

ww.4tact.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER