© Joris Herregods

Actiegroep tegen Ineos-fabriek protesteert op dak kabinet van minister Crevits

Enkele actievoerders van de groep Ineos Will Fall zijn maandagmiddag op het dak van het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gekropen, om te eisen dat de Vlaamse regering geen waarborg voor de nieuwe fabriek van Ineos in de Antwerpse haven geeft.

Ineos Will Fall protesteert tegen de komst van Project One, de fabriek die Ineos in 2026 in Lillo wil openen en die driehonderd directe jobs moet opleveren. “Daar zal ethyleen worden gemaakt, een basisstof voor plastic korrels”, zegt Roeland Ghys, woordvoerder van Ineos Will Fall.

“Philippe Muyters, de vorige Vlaamse minister van Economie, heeft Ineos beloofd dat de Vlaamse regering een waarborg van 250 tot 500 miljoen euro zal geven voor de bouw van de fabriek. Wij vinden dat zijn opvolger Hilde Crevits die waarborg niet mag geven omdat de investering symbool staat voor een vervuilende economie. Via onze website hebben 880 mensen een protestbrief ondertekend die telkens naar alle Vlaamse Parlementsleden is verstuurd. We hebben de brief door dat succes dan maar van onze website gehaald omdat we niet wilden overdrijven.”

Nog geen aanvraag ingediend

Hilde Crevits zegt dat Ineos nog geen aanvraag voor een waarborg heeft ingediend. “De vorige Vlaamse regering heeft de contouren van een borgstelling afgesproken, maar er liggen geen bedragen vast”, zegt ze. “Als er een dossier wordt ingediend, zal dat heel kritisch worden bekeken. We zijn ons zeer bewust van de gevoeligheid van het Project One-dossier, ook al is dit een belangrijk project voor de Vlaamse economie.”

(cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER