Direct naar artikelinhoud
OpgeletFrauduleuze mails

De Morgen waarschuwt voor frauduleuze mails over bitcoin-investeringen

Een screenshot van een van de e-mails.Beeld rv

Heeft u een e-mail ontvangen over bitcoin-investeringen? Let dan goed op voor u doorklikt of bepaalde gegevens doorgeeft, want mogelijk gaat het om oplichting.

Er doen momenteel valse e-mails, advertenties en berichten op sociale media de ronde, soms in naam van De Morgen. Het gaat om berichten over beroemdheden als Iggy Pop, Gert Verhulst of Philippe Geubels die op mysterieuze wijze geld zouden verdienen. Hoewel het lijkt alsof ze vanuit De Morgen afkomstig zijn, gaat het wellicht om oplichting.

Zogenaamde bitcoinzwendel, met beloften van snelle groei door sparen in de cryptomunt bitcoin, komt al enkele jaren voor, maar is het afgelopen jaar geïntensiveerd. De fraude wordt gepleegd door netwerken van internationale bedrijven.

Opgelet: enkele tips

Let goed op. Onze lezersservice zal u nooit vragen om bankgegevens of pincodes, geef die dan ook onder geen beding door. Klik ook nooit door naar een website en vul geen vertrouwelijke gegevens in. 

Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Het e-mailadres dat onze abonnementendienst gebruikt is abonnementen@demorgen.be. Ook andere mails die door ons worden verstuurd, eindigen altijd op demorgen.be of dpgmedia.be. 

Wij vermelden bovendien altijd uw persoonlijk abonnementsnummer in onze e-mails. Als u een e-mail niet helemaal vertrouwt, doet u er goed aan om dat abonnementsnummer te verifiëren met eerdere mails bij het afsluiten van uw abonnement of in myaccount.demorgen.be.

Denkt u dat u toch het slachtoffer bent geworden van phishing? Dan kunt u deze stappen ondernemen:

• Bel onmiddellijk naar Card Stop op het nummer (+32) (0)70 344 344 (0,30 euro/min) om uw kaarten te blokkeren.

• Neem onmiddellijk contact op met uw bank (via de officiële kanalen).

• Neem ook contact op met de lokale politie door het dichtstbijzijnde politiekantoor op de hoogte te stellen van uw komst en vervolgens het nummer van het proces-verbaal door te geven aan uw bank en uw eventuele verzekeraar.

• Stuur de frauduleuze e-mail door naar verdacht@safeonweb.be en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.

• U kunt ook een klacht indienen bij Meldpunt om oplichting, bedrog, fraude en illegale handelspraktijken te bestrijden.

Een screenshot van hoe zo'n e-mail eruitziet.Beeld rv