Direct naar artikelinhoud
NieuwsRelance

Nationale Bank: ‘Bankleningen cruciaal voor economisch herstel na coronacrisis’

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België.Beeld BELGA_INTERNAL

De banken hebben een cruciale rol te vervullen in de herstelfase na de coronacrisis. Ze hebben genoeg kapitaal beschikbaar om kredieten te verlenen en waar nodig schuldherschikkingen toe te staan. Dat zegt de Nationale Bank (NBB).

Banken moeten bedrijven gemakkelijk en voldoende toegang bieden, nu het economisch herstel na de coronacrisis zich aandient. “De rol van de banksector zal cruciaal worden”, zegt gouverneur Pierre Wunsch. Het gaat dan niet alleen om het aanbieden van nieuwe kredieten, maar bijvoorbeeld ook om het aanvaarden van betalingsuitstel of schuldherschikkingen voor ondernemingen die door de crisis hun schuldenberg zagen groeien. De bedrijven ondersteunen die in de problemen kwamen, is ook belangrijk voor de werkgelegenheid, stelt de NBB. 

De instelling benadrukt ook dat de banken genoeg kapitaal hebben om die rol te vervullen. Bij het begin van de coronacrisis werden een aantal buffers van de banken vrijgemaakt. Eind maart 2020 beschikten ze over 20 miljard euro vrij kapitaal, eind 2020 was dat opgelopen tot 27 miljard euro. De Nationale Bank roept de banken dan ook op om eventuele terughoudendheid om die beschikbare buffers te gebruiken te “matigen”.

Een tweede belangrijke boodschap van het financieel verslag van de NBB betreft de kredietstandaarden die worden toegepast bij hypothecaire kredietverlening. Ondanks de coronacrisis was het voorbije jaar opnieuw een grand cru voor het aantal nieuwe hypothecaire leningen. Met 42 miljard euro aan dergelijke leningen is 2020 een topjaar. Belangrijk: het aandeel van de jongeren bleef stabiel rond 35 procent, waarmee de NBB tegenspreekt dat de toegang tot de hypothecaire markt voor jongeren almaar moeilijker wordt. 

Overigens groeide de Belgische economie in het eerste kwartaal met 1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Eerder was uitgegaan van een groei met 0,6 procent.