©  Walter Saenen

Vlaanderen wil snel één sluitingsuur voor horeca: 23.30u

Het geeft geen pas, vinden ze bij de Vlaamse regering, om binnen de horeca te laten sluiten om 22u en op een terras pas om 23.30u. Dus gaan stemmen op om die twee sluitingsuren gewoon van de eerste keer op 23.30u te leggen. “De maatregel zal alleszins eens goed bekeken moeten worden”, klinkt het.

Arnout Gyssels

Het lijdt geen twijfel dat op 9 juni de horeca ook binnen haar deuren weer mag openen. De coronacijfers zitten ondertussen goed beneden de vastgelegde drempel van 500 patiënten op intensieve zorg. Blijft de vraag: is het wel een goed idee om de horeca binnen vroeger te laten sluiten dan de terrassen?

Binnen de Vlaamse regering vinden ze alvast van niet. “Wie denkt dat dit kan werken, komt toch precies niet veel buiten”, klinkt het in de wandelgangen. Zij zouden het liefst het sluitingsuur uniform op 23.30u leggen. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid en zo voorkom je dat er na 22u geen massa volk de straat wordt opgejaagd. Met het Europees Kampioenschap voetbal en grote schermen in het verschiet al zeker niet.

Oprekken naar 1u

De vorige keer klopte het Overlegcomité – Vlaamse regering incluis – nochtans wel af op een regeling van 22u voor binnen en 23.30u voor buiten. In het ontwerp van het ministerieel besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) staat dat ook netjes zo opgeschreven. Horeca Vlaanderen riep al onmiddellijk na het vorige Overlegcomité dat het niet logisch is om met twee verschillende sluitingsuren te werken.

Dat het dossier nog eens op de onderhandelingstafel zal moeten passeren, staat dus vast. “Misschien zal dat niet onmiddellijk op 9 juni zijn”, zegt een Vlaamse regeringsbron. “Over die versoepelingen gaan we niet veel kunnen chipoteren. Maar wat ons betreft moeten we dat toch snel gelijk trekken. En eigenlijk verder oprekken naar 1u, zoals bij de vorige heropening van de horeca.”

Blijft de vraag of het Overlegcomité dan niet te snel gaat. Iets meer dan de helft van de volwassen bevolking heeft zijn eerste prik gekregen, dus wacht nog altijd iets minder dan de helft nog op een goede bescherming. Bij de experten zijn ze er alleszins niet helemaal gerust op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER