©  ISOPIX

Meer vragen dan antwoorden voor Roberto Martinez

Rode Duivels -

De laatste rechte lijn richting EK is nu echt ingezet. Maandag verzamelden de Rode Duivels in Tubeke, donderdag spelen ze vriendschappelijk tegen Griekenland. Maar er zijn nog vele vragen waar Roberto Martinez vandaag geen antwoord op heeft.

Kristof Liberloo

OVER DE BRUYNE

Wat zegt Martinez?

Kevin hoeft geen operatie te ondergaan, dat is het goede nieuws. Als hij wel onder het mes zou hebben gemoeten, was het EK een moeilijke zaak geworden. Nu zijn we hoopvol, al wil ik geen uitspraken doen over zijn kansen om fit te geraken. We moeten naar de medische feiten kijken en die hebben we nog niet. De volgende dagen ondergaat Kevin nieuwe tests, over een dag of vier, vijf hopen we meer te weten. Hij zal sowieso met een masker moeten spelen. Ik heb dat ooit één keer ook gedaan, na een gebroken neus. Gelukkig zijn de moderne maskers minder dik en zwaar.”

 ©  BELGA

Wat zeggen wij?

Zonder Kevin De Bruyne slinken de kansen van de Rode Duivels op EK-succes met pakweg 25%. De beste middenvelder ter wereld is onvervangbaar. Spelers als De Bruyne, Mbappé en andere Ronaldo’s winnen toernooien als ze in die maand boven zichzelf uitgroeien.

OVER EDEN HAZARD

Wat zegt Martinez?

“Eden is fit, zoals alle andere spelers en zo behandelen we hem ook. Iedereen heeft een eigen programma, omdat de ene meer training nodig heeft en de andere meer rust. Maar Eden geeft me een frisse en gretige indruk, daar ben ik blij om. We zullen zien of hij in de vriendschappelijke wedstrijden in actie komt. Tijdens het EK gaat het om de knikkers, dan hebben we spelers nodig die 100% fit zijn.”

 ©  BELGA

Wat zeggen wij?

Eden Hazard kwam dit seizoen amper veertien matchen in actie, daarin scoorde hij drie keer en gaf hij één assist. Geen cijfers om naar huis te schrijven. Het zou ons dan ook verbazen dat Hazard tijdens het EK even sterk voor de dag zal komen als tijdens het WK drie jaar geleden. Het spel van en met de Rode Duivels ligt hem wel beter dan dat van Real. Hazard zal met de nationale ploeg de Spaanse criticasters de mond willen snoeren.

OVER WITSEL

Wat zegt Martinez?

“Axel is de enige Rode Duivel die niet met de groep mee traint. Hij heeft de voorbije maanden en vorige week hard gewerkt, dat heeft geloond, want hij kon op het terrein aan de bak en ligt duidelijk voor op schema. Maar hij zal ook wedstrijdfit moeten geraken, we mikken op de derde groepswedstrijd (tegen Finland op 21 juni, nvdr.).”

 ©  BELGA

Wat zeggen wij?

Een fitte Witsel is van goudwaarde voor de Rode Duivels. Omdat zijn profiel in deze kern uniek is, dat werd tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden in maart nog duidelijk. Dus begrijpen we de gok van Martinez ook. Maar het blijft een gok, we verwachten dus geen mirakels.

OVER HENRY

Wat zegt Martinez?

“Thierry heeft zichzelf niet aangeboden, ik heb hem gevraagd om onze staf te versterken. Tijdens een toernooi hebben we nood aan een extra trainer. Thierry kent de spelersgroep, de andere stafleden en brengt extra kwaliteit.”

 ©  BELGA

Wat zeggen wij?

We kunnen moeilijk inschatten welke rol Thierry Henry bij de Rode Duivels vervulde, want hij weigerde steevast om daar meer uitleg over te geven. Wel vermoeden we dat Henry vooral invloed had op de aanvallend ingestelde Duivels. De Fransman was zelf een absolute topspits, die in 1998 de wereldtitel greep en in 2000 Europees kampioen werd. Zo iemand kent het klappen van de zweep en kan met kleine hints en tips spelers enkele procentjes sterker maken.

OVER ZICHZELF

Wat zegt Martinez?

“We wachten nu al drie jaar op de start van het EK, dit is dus niet het moment om over mijn toekomst te praten. De focus moet op EURO 2020 liggen en op niks anders. Het is normaal dat er in deze periode geruchten opduiken, ook over spelers. Maar binnen de groep leeft dat niet, wij zijn helemaal gefocust op ons doel.”

 ©  BELGA

Wat zeggen wij?

Als Martinez, die onlangs nog gelinkt werd aan Tottenham, het EK met België zou winnen, zien we hem vertrekken. Op een hoogtepunt. Want de kans dat hij nog straffer presteert op het WK in 2022 zal dan klein zijn. Ook omdat het moeilijker wordt om met diezelfde groep opnieuw dezelfde dadenkracht te tonen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer