Belga Image

Hervorming Zorgbedrijf Antwerpen goedgekeurd: tegenstanders vrezen dat privé-investeerders kwaliteit niet zullen verbeteren

Op de Antwerpse gemeenteraad is gisteravond de hervorming van het Zorgbedrijf goedgekeurd. Voor het eerst kunnen ook privé-investeerders aandelen kopen. Het initiatief daarvoor kwam van coalitiepartijen N-VA en Open VLD. De linkse oppositiepartijen Groen en PVDA protesteren ertegen. Zij vrezen dat de kwaliteit van de zorg daardoor achteruit zal gaan. Volgens het Antwerpse stadsbestuur is die vrees ongegrond en zal het extra geld net gebruikt worden om de kwaliteit te verbeteren. De linkse coalitiepartner Vooruit steunde de beslissing.

Op de Antwerpse gemeenteraad is gisteravond heel wat gediscussieerd over het Zorgbedrijf van de stad. Dat heeft duizenden serviceflats en tientallen woonzorgcentra en dienstencentra. Het zal nu hervormd worden en in drie bedrijven gesplitst worden. Voor het eerst kunnen ook privé-investeerders een kwart van de aandelen kopen. 

Oppositiepartijen Groen en PVDA hebben het daar moeilijk mee, omdat ze schrik hebben voor de kwaliteit van de zorg als dat gebeurt. "Zorg is sociaal werk in hart en nieren", zegt gemeenteraadslid Karen Maes (Groen). "Nu zetten we de deur open voor een private partner en zetten we de commerciële logica voorop. Het gaat niet meer om innoveren in de zorg van morgen en toegankelijke, betaalbare zorg bieden."

We zetten de commerciële logica voorop. Het gaat niet meer om innoveren in de zorg van morgen

Karen Maes, Groen

Volgens ontslagnemend schepen voor Gezondheids- en Seniorenzorg Fons Duchateau (N-VA) is de ongerustheid onterecht en zal dat privégeld net gebruikt worden om de zorg te verbeteren. "Dit is geen privatisering of commercialisering. Het is wel een optimalisering om onze sociale opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Hiermee wordt het mogelijk de handen aan het bed beter te ondersteunen."

Het moet gebeuren op onze voorwaarden. De publieke controle op het Zorgbedrijf blijft 100 procent

Tatjana Scheck, gemeenteraadslid en lokaal partijvoorzitter Vooruit

Coalitiepartner Vooruit steunt de beslissing: "Voor ons is iedereen welkom die financieel wil bijdragen aan kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg", zegt Tatjana Scheck, gemeenteraadslid en Antwerps Vooruit-voorzitter. "Maar dat moet wel gebeuren op onze voorwaarden", benadrukt ze. "De publieke controle op het Zorgbedrijf blijft 100 procent gegarandeerd." Al klinken er ook vragen binnen de socialistische partij: "Die private partners gaan een tegenprestatie vragen voor hun investeringen. Dat is terecht. Maar wie gaat dat betalen?" vraagt gemeenteraadslid Güler Turan zich af.

Het is nu wel nog wachten op het Vlaams wettelijk kader, voor dit effectief mogelijk wordt. Het is ook niet meer Fons Duchateau die deze hervorming in goede banen zal moeten leiden. Hij nam gisteren afscheid als schepen. Zijn opvolgster, partijgenote Els Van Doesburg, legde gisteren de eed af. 

Meest gelezen