Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Britse experts vrezen Indiase coronavariant: ‘Sneller tweede vaccindosis toedienen en versoepelingen uitstellen’

Britten wachten op een vaccin in het Twickenham rugbystadion in Londen.Beeld EPA

De druk op de Britse regering neemt toe om de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen uit te stellen. Wetenschappers roepen op om eerst meer vaart te maken met de toediening van de tweede vaccindosis, in een poging om de opmars van de Indiase variant te stoppen.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad gaat het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk gestaag de hoogte in, wat wetenschappers doet vrezen dat een derde golf van het virus is ingezet. Dat heeft alles te maken met de opmars van de meer besmettelijke Indiase variant. Tegelijk is de Britse regering vastbesloten om de laatste coronamaatregelen op 21 juni op te heffen. 

Experts zien die plannen met lede ogen aan, zeker nu de zogenoemde Indiase variant goed op weg is om zich over heel het Verenigd Koninkrijk te verspreiden. De variant is allicht niet alleen besmettelijker dan de Britse variant, die eerst dominant was, maar ook iets resistenter tegen de coronavaccins, zeker als daar nog maar één dosis van is toegediend. Ondanks de vergevorderde vaccinatiecampagne in het VK, vrezen experts dat de Indiase variant voor meer ziekenhuisopnames en overlijdens zal zorgen. In die context over drie weken alle coronamaatregelen overboord gooien, is vragen om problemen, aldus experts.

“We staan op een keerpunt”, zegt Dr. Chaand Nagpaul, de voorzitter van de British Medical Association, aan de Britse krant The Guardian. Hij heeft premier Boris Johnson opgeroepen om zich voor versoepelingen te baseren op “data, geen datums”. Volgens hem zou een “voortijdige” afschaffing van de coronamaatregelen leiden tot een opstoot van besmettingen die “de gezondheidszorg zou ondermijnen” en die alle vooruitgang die er is geboekt om het coronavirus te verslaan teniet zou doen. “We kunnen het ons niet permitteren om fouten uit het verleden te herhalen.”

‘Hoofd koel houden’

Sommige experts pleiten er inmiddels voor om de periode tussen de eerste en de tweede prik voor alle volwassenen in te korten tot acht weken. In het Verenigd Koninkrijk wordt vooral het vaccin van AstraZeneca gebruikt, waar de aanbevolen wachttijd tussen twee prikken twaalf weken is. In ons land is die periode inmiddels teruggebracht van twaalf naar acht weken.

Onder meer professor Lawrence Young, een viroloog aan de universiteit van Warwick, vindt het inkorten van de periode tussen twee prikken noodzakelijk. “Het belang van een volledige vaccinatie wordt nog duidelijker nu uit concrete data blijkt hoe het beschermt tegen infectie en de verspreiding van de Indiase variant. We moeten alles doen om de vaccinatie te versnellen, zeker wat betreft de tweede dosis”, zegt hij aan The Guardian.

Ook immunoloog professor Danny Altmann van het Imperial College London vindt dat de situatie zorgwekkend is. “Wanneer we spreken over een derde golf, bedoelen we dat we de klok moeten resetten, net zoals dat bij ons is gebeurd met de Britse variant. We zijn nu al zo ver geraakt, moeten we het hoofd koel houden en de zaak fatsoenlijk afhandelen. Ik vind het schokkend dat we naar een plan drijven waarmee we een endemisch virus gedurende lange tijd gaan tolereren, terwijl andere landen het net willen elimineren.”

Al denken niet alle experts er hetzelfde over. Professor Adam Finn van de universiteit van Bristol maant toch aan tot voorzichtigheid, omdat het schema voor de toediening van de twee doses rekening houdt met een aantal factoren. Het Verenigd Koninkrijk zet op dit moment in op het toedienen van een eerste dosis aan zoveel mogelijk Britten, zodat zij al een eerste bescherming hebben. De tweede dosis wordt prioritair toegediend aan kwetsbare groepen. Door meer mensen versneld een tweede dosis te geven, verlaagt dat mogelijk hun algemene immuunrespons en blijven er minder doses over voor een eerste prik, waarschuwt hij.

Intussen weigert de Britse regering iets te zeggen over een mogelijk uitstel of aanpassing van de versoepelingsplannen. Pas op 14 juni zou er een officiële mededeling volgen. Inmiddels is de regering wel bezig met het uitwerken van een model dat moet tonen wat de impact van versoepelingen zou zijn op de besmettings- en hospitalisatiecijfers.