Brussel maakt zich klaar voor zomer met eerste openluchtzwembad

Pool is Cool bouwde in het verleden al een tijdelijk plonsbad aan het Vergotedok. ©  ycs

Wie in Brussel deze zomer verkoeling zoekt, kan daarvoor naar het eerste openluchtzwembad in onze hoofdstad. Zonnebaden kan op het strand aan de voet van het Justitiepaleis.

kma

‘Afgelopen zomer heeft ons geleerd hoe ondraaglijk het weer kan zijn als je geen verfrissing hebt in een grootstad als Brussel’, zegt Paul Steinbrück van Pool is Cool, een Brusselse vzw die al sinds 2015 streeft naar de herinvoering van zwemmen in de openlucht.

‘Als we moeten wachten op de eerste permanente openluchtzwembaden in Brussel, zitten we al enkele jaren verder. Daarom besloten we ons eigen openluchtzwembad Flow te realiseren, met hulp van de Brusselse en Vlaamse overheid’, zegt Steinbrück. Flow voorziet een zwembad van 17 bij 7 meter langs het kanaal in Anderlecht.

‘Het is de bedoeling dat Flow een tijdelijk alternatief biedt totdat de eerste permanente zwembaden hun deuren openen. Van 1 juli tot eind augustus kunnen mensen hier gratis zwemmen.’ Je dient je daarvoor in te schrijven via de website. Er mogen 25 mensen per tijdslot in het zwembad.

Strand

Sinds 1 maart zijn de hellingen van het Justitiepaleis autovrij. Stad Brussel ging op zoek naar projecten om ze deze zomer te doen opleven. Daarvoor werd een budget van 50.000 euro ter beschikking gesteld. Vijf projecten werden geselecteerd, waaronder de Marolles Plage van Foyer des Jeunes des Marolles. Zij zullen een strand aanleggen met allerlei animaties.

Wat de andere projecten worden, is nog niet duidelijk. ‘We zijn volop bezig met de selectie van allerlei projecten’, zegt de woordvoerder van Delphine Houba, Brussels schepen van Cultuur en Toerisme. ‘Midden juni gaan we een duidelijk beeld hebben van hoe Brussel er deze zomer zal uitzien’, klinkt het.