6 tips voor online sollicitatiegesprekken

We zitten nog steeds in een tijd waarin sollicitatiegesprekken hoofdzakelijk via videocall verlopen, zoals met Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. Het is toch anders dan een face-to-facegesprek, en daar kan je maar beter op voorbereid zijn. Met deze 6 tips laat je ook vanop afstand een goede indruk na. 

1. Dress for success

Trek de kleren aan die je ook zou aandoen op een echt of ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Je zorgt dat je netjes voor de dag komt en je zal je er zelfzeker(der) door voelen. Trek ook je vollédige outfit aan. Zo voorkom je gênante situaties mocht je plots moeten rechtstaan tijdens het gesprek. Stel je voor dat je dan in je pyjama- of nog erger, onderbroek zit! 

Nog enkele stylingtips
– Donkere kleuren zijn altijd oké.
– Met wit en drukke dessins of prints overdrijf je best niet.
– Glossy lippenstift en opvallende sieraden houd je best voor andere gelegenheden.

2. Maak oogcontact

Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo kom je geïnteresseerd en zelfzeker over. Het lijkt dan ook alsof je echt in je gesprekspartners ogen kijkt. Zet je goed recht, of een tikkeltje voorovergebogen naar de camera. Dan kan je de ander beter jouw gezichtsuitdrukking zien. Zorg ook dat je niet te ver van je camera zit en dat je bovenarmen zichtbaar zijn.

3. Kies een goede setting uit

Kies een ruimte waar je rustig en ongestoord kan praten. Zorg voor een neutrale en liefst effen achtergrond. Vind je nergens zo’n plekje in huis? Kies dan een achtergrond uit de app als dat kan. Zet je ook in een ruimte waar voldoende licht binnenkomt zodat je goed zichtbaar bent. Plaats jezelf niet tussen je laptop en een raam, want dan ziet jouw gezicht er als één zwarte vlek uit voor je gesprekspartner. Test je camera en hoe je in beeld komt, best eens uit op voorhand.

4. Lees niet af

Het kan handig zijn om je cv bij de hand te hebben, geprint of op je laptop. Of het nu je cv of een paar notities zijn, ga hier dan subtiel mee om. Als je afleest, kom je onnatuurlijk en onzeker over. Het kan ook de indruk geven dat je niet goed weet waarover je praat. Durf los te laten en te vertellen over wat aan bod komt tijdens het gesprek. Zo kom je veel spontaner over.

5. Anticipeer op technische problemen 

‘Je camera staat niet aan.’ Het moet een van de meest uitgesproken zinnen uit 2020 zijn. Idem voor je microfoon: let erop dat beide aanstaan bij het begin van het gesprek, zo kom je niet klungelig over. Is de verbinding slecht? Laat het dan weten aan je gesprekspartner, en vraag eventueel om de vraag te herhalen. Spreek luid genoeg, duidelijk verstaanbaar en niet te snel. Er zit soms wat vertraging op online communicatie. Knik af en toe of stem al ‘hummend’ in zodat je gesprekspartner merkt dat je ‘mee’ bent. Je kan ook met je koptelefoon het gesprek voeren, dan heb je vaak iets minder ruis. Vergeet je smartphone ook niet op stil te zetten zodat je – net zoals bij een ‘echt’ gesprek – niet gestoord wordt. 

6. Rond mooi af 

Net zoals bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek rond je het gesprek mooi af. Je zegt goeiedag of wenst de ander nog een fijne dag, en bedankt hem of haar voor de tijd. Je herhaalt of bevestigt eventueel nog eens gemaakte afspraken.

(ddw)

Meer