Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Vandenbroucke: ‘Geen gratis test voor wie al kans kreeg gevaccineerd te worden’

Vandenbroucke: ‘Geen gratis test voor wie al kans kreeg gevaccineerd te worden’
Beeld Photo News

Vorige week al pleitte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor een gratis -of goedkopere- PCR-test voor wie deze zomer op vakantie of naar een festival wil. In de commissie Gezondheid voegde hij daar vandaag een voorwaarde aan toe: enkel wie nog niet de kans heeft gekregen zich volledig te laten vaccineren zou recht mogen hebben op zo’n gratis test.

Vandenbroucke lanceerde het voorstel van de gratis coronatesten vorige week naar aanleiding van berichten over vertraagde leveringen van coronavaccins en de daaropvolgende vertragingen in de vaccinatiecampagne. 

“Persoonlijk vind ik dat we, vermits we niet klaar zijn met de vaccinatiecampagne, als overheid die testen goedkoop ter beschikking moeten stellen. De testen zijn duur, zeker als je als gezin met meerdere kinderen op vakantie wil. Daarom zal ik ervoor pleiten in de regering dat we in de zomerperiode, als de vaccinatiecampagne niet klaar is, toch minstens een keer een goede test gratis of heel goedkoop ter beschikking stellen aan iedereen”, zo klonk het toen bij VTM Nieuws. 

In de digitale commissie Gezondheid dinsdag voegde Vandenbroucke daar een belangrijke kanttekening aan toe. “Wie een aanbod heeft gekregen dat toelaat om volledig gevaccineerd te zijn, en wie ondertussen ook de tijd heeft gehad om op dat aanbod in te gaan, zo iemand moet je niet perse een gratis of goedkope PCR-test aanbieden", vindt de minister. “Wie die kans niet heeft gehad, die moet je een goedkope of gratis pcr-test aanbieden.” 

Het voorstel van Vandenbroucke moet door de regering nog afgeklopt worden. Eerder heeft ook de Europese Unie in het kader van het Europees coronacertificaat al gepleit voor gratis of goedkopere testen voor wie op reis wil. 

Bekijk ook:

Video wordt geladen...