“Wie vaccin weigert, moet zélf betalen voor coronatest om op reis te kunnen gaan”

Hét onderwerp op het volgende Overlegcomité zal zijn hoe we deze zomer zo coronaproof mogelijk kunnen reizen. Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, krijgt wie nog geen kans had op een vaccin een gratis of toch zeker een voordelige PCR-test. Wie weigerde, zal de volle pot moeten betalen.

Arnout Gyssels

Een vaccinatie weigeren kan, maar er hangen wel gevolgen aan vast. Bijvoorbeeld als je op reis gaat. Een gevaccineerde mag zonder quarantaine door Europa reizen, behoudens het opduiken van schrikwekkende varianten. Wie niet gevaccineerd is, zal een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen die hoogstens 72 uur voordien is afgenomen. Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, zullen vaccinweigeraars daar de volle pot voor moeten betalen.

Dat geldt voor de goede orde niet voor wie achteraan de vaccinatiecampagne bengelt en nog geen kans kreeg op een prik. Vandenbroucke brak in de Kamercommissie Volksgezondheid een lans voor een goedkope of zelfs een gratis test in die gevallen. Zo’n test kost 48,61 euro, maar in sommige ziekenhuizen kan die prijs oplopen tot zelfs bijna 90 euro. “We moeten ervoor zorgen dat ook mensen met weinig geld zich dat kunnen veroorloven”, zegt de minister. Maar wie wel de kans kreeg om zich te laten vaccineren en daar niet op inging, moet daar volgens hem niet op rekenen. Vandenbrouckes voorstel moet wel nog afgeklopt worden binnen de regering.

Eén of twee prikken?

Het zijn dat soort beslissingen die zich opdringen voor het komende Overlegcomité van vrijdag. Daar staat reizen centraal. Het heetste hangijzer is de toepassing van het Europese coronacertificaat. Dat moet de lidstaten toelaten om coronaproof toeristen toe te laten op hun grondgebied. Wie gevaccineerd is, wie kan aantonen dat hij of zij immuun is of wie zo’n negatieve PCR-test kan voorleggen, kan naar het buitenland gaan.

Dat werpt nog een aantal vragen op. Ben je al genoeg gevaccineerd als je maar één prik hebt gehad van Pfizer, Moderna of AstraZeneca? Desnoods met een week of twee zodat het vaccin de tijd krijgt om zijn werk te doen? Of mag je enkel de test achterwege laten als je de noodzakelijke twee achter de rug hebt? En wat doe je dan met minderjarigen die op reis gaan met hun ouders? De discussie woedt overal in Europa. Behalve in Spanje, dat als toeristische trekpleister al knopen doorhakte. Zij vragen “volledige vaccinatie”, twee prikken waar nodig dus. Wie niet gevaccineerd is, moet een negatieve test kunnen voorleggen. Die nieuwe regeling gaat in vanaf 7 juni.

De topministers van de federale regering kwamen gisteren al voor de eerste keer samen om de problematiek te bekijken. Tot een regeringsstandpunt kwamen ze nog niet. Hoe dan ook zal de definitieve beslissing pas vallen op het Overlegcomité van vrijdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen