Direct naar artikelinhoud
NieuwsWachtlijsten

‘Mensen met een handicap verliezen het vertrouwen in de regering’

Wouter Beke (CD&V): ‘We werken aan een plan. Uit evaluaties hebben we geleerd dat er ruimte is voor verbetering.’Beeld Photo News

Negen middenveldorganisaties kaarten de aanslepende wachtlijsten aan voor mensen met een handicap. ‘Het budget is er, maar de kraan blijft toe’, vertelt Lien Van de Wiel van Absoluut vzw.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) maakte deze legislatuur 270 miljoen euro vrij om de wachtlijsten voor mensen met een handicap aan te pakken. Vorig jaar werd 40 miljoen euro daarvan al uitgedeeld. Zij wachten immers te lang op financiële of professionele steun. In september 2020 liet Jambon weten de resterende 230 miljoen euro dit jaar te willen verdelen. “De mensen met een uitzichtloze situatie hadden eindelijk wat perspectief”, vertelt Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond. “Het is ondertussen juni en we staan geen stap verder”. 

Dat de budgetten dringend nodig zijn, tonen de cijfers. Bijna 17.000 meerderjarigen en 1.580 minderjarigen wachten vandaag nog steeds op een persoonsvolgend of persoonlijkassistentiebudget. Daarnaast zijn er nog 3.500 jongeren die nood hebben aan ondersteuning door een multifunctioneel centrum. “Wie op de wachtlijst van eerste prioriteit staat, moet minstens drie jaar wachten”, vertelt Van de Wiel. “Problematisch, want de integriteit van de personen zelf en van het netwerk komt in het gevaar.”

Onduidelijk perspectief

Hoewel de wachtlijsten dagelijks groeien, blijft het geld voorlopig in de kassa. Het uitgetrokken budget is te weinig om iedereen te kunnen helpen, bevestigt Van de Wiel. “De regering is het voorlopig oneens over welk perspectief ze de tweede- en derdeprioriteitengroep wil geven”. De geldkraan blijft daarom voor iedereen dicht. “Het is onbegrijpelijk dat de beschikbare middelen niet worden ingezet voor urgente noden”, zegt Delaruelle. Daarnaast ontbreekt er een investeringsplan voor de resterende jaren van de legislatuur, nu het volledige resterende budget dit jaar verdeeld wordt

In een reactie zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat het om een groot budget gaat dat ze efficiënt willen inzetten om zo veel mogelijk mensen te helpen. “We werken hiervoor een investeringsplan uit. Uit de eerste evaluaties van de persoonsvolgende financiering hebben we al geleerd dat er ruimte is voor verbetering.”