© BELGA

Verschillende Rode Duivels laten zich (nog) niet vaccineren, ondanks voorrang: Voetbalbond moet zich verantwoorden

De Belgische voetbalbond moet zich verantwoorden nadat is gebleken dat niet alle Rode Duivels zich hebben laten vaccineren bij het begin van de EK-campagne. Iedereen zal het vaccin toegediend krijgen, maar sommige spelers kiezen ervoor dat pas na het toernooi te laten doen. Bondscoach Roberto Martinez zal het standpunt van de bond toelichten op zijn persconferentie vandaag.

Bart Lagae

Het thema ligt gevoelig omdat de spelers van de nationale ploeg voorrang kregen in de vaccinatiecampagne van de federale overheid. Eerder werden ook de olympische atleten preventief gevaccineerd.

De voetbalbond hoopte in eerste instantie op het Johnson&Johnson-vaccin, waarvan maar één prik nodig is. Maar toen de overheid dat vaccin verbood voor min-41-jarigen, werd uiteindelijk Pfizer ter beschikking gesteld. Het grote nadeel van dat vaccin is dat de tweede prik bijwerkingen kan veroorzaken die de sportieve prestaties mogelijk negatief beïnvloeden. Wie zich deze week laat vaccineren, krijgt zijn tweede prik in de week van 5 juli – in volle eindfase van het toernooi.

“Op basis van medische redenen werd besloten de vaccinatie voor sommige spelers uit te stellen”, klinkt het diplomatisch bij de bond. Maar daarop komt her en der kritiek. Bondscoach Roberto Martinez geeft daarom op zijn persconferentie woensdag rond 14.30 uur bijkomende tekst en uitleg. Eerder had hij al gezegd “de vaccinatiecampagne van de federale overheid ten volle te steunen”.

Maandagavond werden beelden verspreid van enkele spelers die het vaccin kregen toegediend. Onder hen Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Timothy Castagne, Jérémy Doku en Thomas Vermaelen. De bond gaf toen al mee dat spelers die “voldoende antistoffen hadden opgebouwd” voorlopig niet worden gevaccineerd.

 ©  BELGA

Heisa bij Nederland

Ook bij onze noorderburen is er gedoe ontstaan over al dan niet vaccineren. Verdediger Matthijs de Ligt liet afgelopen vrijdag verstaan niet van plan te zijn zich te laten prikken, maar een dag later keerde hij zijn kar. ”Het was inderdaad geen doordachte mening. Ik weet nu: je neemt een vaccin niet alleen voor jezelf, je doet het ook voor de mensen om je heen.”

De Ligt zal zich echter pas na het EK laten vaccineren, om bijwerkingen nu te vermijden. De Nederlandse voetbalbond kwam door het voorval ook onder vuur te liggen, omdat het te laat in gang was geschoten om coronavaccinaties in te plannen en de keuze had gelaten aan de spelers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER