Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Twee meerderjarige verdachten groepsverkrachting blijven in de cel, jongste verdachte amper 14 jaar

De Westerbegraafplaats in Gent, waar de feiten zich afspeelden.Beeld Eric de Mildt

De twee meerderjarige verdachten van de verkrachting van een 14-jarig meisje uit Gavere blijven aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist. Een van de andere verdachten is slechts 14 jaar oud. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ook zijn oudere broer, een jongen van 16, zou betrokken zijn bij het misbruik. Vanavond vindt er een stille wake plaats voor het slachtoffer, in het centrum van Gent.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

De feiten gebeurden op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, meldde Het Nieuwsblad gisteren. “Uiteindelijk daagden nog vier andere tieners op. Het meisje werd aangerand en verkracht. De daders maakten daar bovendien beelden van en verspreidden die via sociale media. Ook het meisje kreeg ze te zien. Vier dagen na de gebeurtenissen op het kerkhof stapte ze uit het leven.” De politie kon vijf verdachten oppakken, onder wie twee meerderjarigen.

Een van de minderjarigen werd geplaatst in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg, de twee anderen in de jeugdinstelling van Wingene. Het gaat volgens De Standaard om een 14-jarige jongen, zijn 16-jarige broer en nog een derde minderjarige verdachte. 

De twee aangehouden meerderjarigen zijn 18 en 19 jaar oud en de oudste heeft een blanco strafregister. De onderzoeksrechter in Gent liet hen aanhouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en waarvan de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden. 

Vandaag moesten de twee meerderjarigen voor de raadkamer verschijnen. De raadkamer besliste dat de twee meerderjarigen een maand aangehouden blijven. De verdachten waren zelf niet aanwezig omdat ze conform de coronamaatregelen in quarantaine zitten, maar de zaak werd wel behandeld. De 19-jarige verdachte gaat niet in beroep tegen de verlenging, stelde zijn advocaat Steven De Canck. Hij had voor zijn cliënt de vrijlating onder voorwaarden gevraagd.

Het gerecht onderzoekt of er sprake is van de verzwarende omstandigheid dat de feiten tot de dood van het slachtoffer hebben geleid. De verdachten erkennen hun aanwezigheid op het kerkhof maar het aandeel van elk van hen wordt nog onderzocht. Het Oost-Vlaamse parket kan alleen bevestigen dat de vijf verdacht worden van “feiten die zich kort voor de dood van het slachtoffer hebben voorgedaan”. 

In het centrum van Gent vindt er vanavond een stille wake plaats voor het veertienjarige slachtoffer.