Man gevat die dreigde woning op te blazen in Gijzegem

De man (40) die in Gijzegem bij Aalst dreigde zijn woning op te blazen, is gevat door de politie. Het interventieteam viel binnen in de woning. Dat bevestigt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

Vanochtend omstreeks 11.31 uur kreeg Politie Aalst de melding dat een 40-jarige man dreigde zijn woning op te blazen. De man contacteerde eerst zijn vorige wijkinspecteur uit Lede die op zijn beurt de melding overmaakte naar de politiezone Aalst. Er ging onmiddellijk een interventieploeg ter plaatse, samen met de officier van wacht, die een perimeter rond de woning instelde en de woningen binnen de perimeter ontruimde. Zo’n 200 buurtbewoners werden geëvacueerd. Uit voorzorg werd alle elektriciteit en gas door Fluvius afgesloten.

Ook de straten in de nabije omgeving werden afgesloten. Het gaat om de Neerhoflaan in beide rijrichtingen. Ook de N406 (Steenweg naar Oudegem) werd afgesloten in beide rijrichtingen tussen Gijzegem-Dorp en de rotonde aan de sporthal in Appels. De burgemeester, korpschef en ORCO, het speciale interventieteam van de politie, zijn ter plaatse. Het parket werd op de hoogte gebracht.

Rond iets voor 17 uur woensdagmiddag kon de man gevat worden. Volgens burgemeester D’Haese werd er een speciaal interventieteam ingeschakeld, maar is alles geweldloos verlopen. “Er werd gebruikgemaakt van granaten. Dat wil zeggen dat we de ramen opzettelijk stuk hebben gemaakt om zo verluchting mogelijk te maken indien er toch een gasexplosie zou zijn. De manschappen zijn dan binnengevallen en hebben de man kunnen overmeesteren.”

Eerder waren er al onderhandelingen gestart. Eerst leek de verdachte hieraan toe te geven, maar daarna verbrak hij het contact en bleef verschanst in de woning. Er werd verschillende malen geprobeerd verder te onderhandelen, maar zonder resultaat. Korpschef Jürgen Dhaene zegt dat alle mogelijke technieken en communicatiekanalen gebruikt werden. “Wanneer het op een bepaald moment geen zin meer had en we niet meer vooruit geraken in de situatie, dan is er beslist om de interventie-eenheden binnen te sturen”, zegt hij.

Gevaar was er volgens de burgemeester wel. “Hij heeft er initieel ook mee gedreigd. Het was wel degelijk de bedoeling om die woning tot ontploffing te brengen.” Daarvoor ging de man gebruikmaken van de bestaande gasinstallatie, maar verder onderzoek moet uitwijzen hoe hij dat precies wou doen.

Bij de interventie vielen geen gewonden, maar volgens D’Haese was de man wel verward en had hij ook verdovende middelen genomen. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen. De man wordt nu naar een ziekenhuis overgebracht.

Eerder werd ook al duidelijk dat de man bekend is bij de politie voor “weerspannigheid”. “Dat is ook de reden waarom we echt wel de hoogst mogelijke veiligheidsvoorzieningen treffen.” Ook zou de man een psychiatrische voorgeschiedenis hebben.

 ©  lds

 ©  lds

 (lto, lds, sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen