Man die woning dreigde op te blazen in Gijzegem gevat

In Gijzegem bij Aalst heeft een man er woensdagmiddag mee gedreigd een woning op te blazen. De man contacteerde eerst zijn vorige wijkinspecteur uit Lede die op zijn beurt de melding overmaakte aan de politiezone Aalst. Dat meldt de lokale politie. Tegen 17 uur kon de man overmeesterd worden.

‘Rond de middag heeft een man gedreigd zijn woning op te blazen’, bevestigde de politie van Aalst aan onze redactie. ‘Meteen kwam de politie ter plaatse om de veiligheid te garanderen.’ Uit voorzorg werd alle elektriciteit afgesloten en werd de ruime omgeving geëvacueerd, 200 mensen moesten hun woning verlaten.

Rond iets voor 17 uur woensdagmiddag kon de man gevat worden. Volgens D’Haese viel het interventieteam de woning binnen. Eerder waren er al onderhandelingen gestart met de man. Bij de interventie vielen geen gewonden, de man wordt nu wel medisch onderzocht. ‘Hij is gekend bij de politie voor weerspannigheid. Dat is ook de reden waarom we echt wel de hoogst mogelijke veiligheidsvoorzieningen treffen.’ Volgens de politie zou het gaan om een 39-jarige man.

De speciale interventieteams van de federale politie (DSU) en POSA Gent kwamen ter plaatse, samen met een onderhandelaar. Die probeerde samen met de wijkinspecteur die de initiële melding kreeg de man bij zijn zinnen te brengen en zich over te geven. Eerst leek de verdachte hieraan toe te geven, maar daarna verbrak hij het contact en bleef verschanst in de woning. Er werd verschillende malen geprobeerd verder te onderhandelen, maar zonder resultaat.

De verdachte zou een psychiatrische voorgeschiedenis hebben. Hij kwam ook al eerder in aanraking met het gerecht.

Om iets na 16.30 uur viel het speciale interventieteam van de federale politie (DSU) de woning binnen die de verdachte kon overmeesteren. Na de eerste medische zorgen ter plaatse werd de verdachte van zijn vrijheid beroofd en overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere verzorging. Donderdag wordt hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De geëvacueerde omwonenden mochten weer naar huis.

Over de beweegredenen of de motieven van de man kon het parket of de politie woensdagavond nog niks zeggen. ‘We gaan eerst de man verhoren en het verder onderzoek afwachten’, aldus de woordvoerster van het parket.

 ©  LDS

 (lto)