© ATV

Jan Stroobants, verantwoordelijke op Spoor Oost: “Vaccineer mensen wanneer het hen uitkomt”

Laat vanaf 1 juli alle leeftijdsgrenzen vallen en vaccineer de mensen wanneer het hen het best uitkomt. Dat zegt Jan Stroobants, spoedarts en verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. “Zo voorkomen we dat mensen afhaken voor hun vaccinatie omdat ze op reis willen.” De Taskforce Vaccinatie en het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwen voor organisatorische problemen.

LEES OOK: Weinig voorstanders om mensen zelf datum te laten kiezen van vaccinatie

Stroobants vreest dat heel wat mensen zullen kiezen voor een vakantie als die samenvalt met de datum voor hun vaccinatie. “Het is niet logisch dat we in onze centra met lege sloten zitten omdat mensen op reis zijn, terwijl degene die wel willen komen nog niet mogen omdat ze nog niet aan de beurt zijn.”

Stroobants wil dat vanaf 1 juli alle leeftijdsgrenzen wegvallen. Zo kan een familie met vier of meer leden zich op hetzelfde moment laten vaccineren. “Vandaag hangt zo’n gezin langs alle kanten vast om met vakantie te gaan. Dat komt de vaccinatiebereidheid niet ten goede. Iedereen die wil gevaccineerd worden, zou deze zomer moeten gevaccineerd worden op het moment dat het voor hen het beste past. Mensen zouden zich zelf moeten kunnen inschrijven in een vrij slot.”

Jan Stroobants. ©  Jan Van der Perre

Organisatorische problemen

De Taskforce Vaccinatie staat niet weigerachtig tegenover het idee, maar waarschuwt voor organisatorische problemen. “Dan zitten we met gemengde groepen”, zegt woordvoerster Gudrun Briat. “De ene zit daar voor zijn eerste prik, maar mag geen Johnson&Johnson krijgen, terwijl de andere daar zit voor zijn tweede spuit van AstraZeneca. Bovendien riskeer je mensen naar huis te sturen zonder vaccin als de leveringen niet lopen zoals gepland.”

Ook Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, wijst op praktische problemen. Zo is een “open systeem” veel moeilijker te organiseren. “Er moet een juist aantal vaccins zijn voor het aantal ingeschreven mensen. In een rigide systeem is dat veel makkelijker te monitoren.”

Daarnaast zijn de vaccinatiecentra toe aan hun drukste en zwaarste weken. De voorbije maanden zijn er nog nooit zoveel vaccins gezet. Het is nu niet het moment om het hele systeem om te gooien.

Joris Moonens. ©  BELGA

Rush op vaccinatieslots

Voorts vreest Moonens dat bij een open systeem bepaalde mensen uit de boot zullen vallen. Als het systeem wordt opengegooid, zal er een rush zijn op de vaccinatieslots. Mensen die digitaal minder mee zijn, moeilijker te bereiken zijn door de overheid of de info te laat krijgen, zullen daar de dupe van zijn. “Zij kunnen misschien ontmoedigd worden en mogelijk afhaken”, klinkt het. Ook mensen die niet gemotiveerd zijn om gevaccineerd te worden, zullen afhaken.

Verder haalt Moonens ook een medisch argument aan. Er is gekozen voor een vaccinatie per leeftijd aangezien de gezondheidsrisico’s toenemen met de leeftijd. “De risico’s voor een 35-jarige zijn uiteraard lager dan voor 65-plussers, maar ze zijn ook hoger dan bij de 20- tot 25-jarigen”, klinkt het.

Bovendien zullen de dertigers en veertigers, die nu bijna aan de beurt zijn, er volgens het agentschap niet mee opgezet zijn als het systeem zou worden omgegooid. “Ze hebben braaf hun beurt afgewacht en het zou niet fijn zijn als plots zelf moeten vechten voor een vaccin”, aldus Moonens.(blg, grvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen