Direct naar artikelinhoud
NieuwsRode Duivels

Bondscoach Martínez legt uit waarom niet alle Rode Duivels gevaccineerd zijn: ‘Ik begrijp de heisa niet’

Bondscoach Roberto Martínez tijdens een persconferentie vanmiddag in Tubize.Beeld Photo News

Roberto Martínez, de bondscoach van de Rode Duivels, zegt de heisa rond de vaccinaties van de nationale ploeg niet goed te begrijpen. ‘Dit wordt buiten proportie opgeblazen.’

De Rode Duivels hadden vaccinatievoorrang gekregen van de overheid, maar vanochtend werd gemeld dat slechts de helft van de spelersploeg een vaccin krijgt voor het EK voor hen op 12 juni, over tien dagen, van start gaat met de wedstrijd tegen Rusland. Omdat ze al besmet geweest zijn, of om persoonlijke redenen, zo klonk het. Enkelen zouden vrezen voor hun prestaties door nevenwerkingen van het vaccin.

Tijdens een persconferentie vanmiddag heeft Martínez gereageerd op de heisa. “Dit gaat nergens over. We volgen de richtlijnen van de UEFA wat betreft onze bubbel. We hebben de juiste mensen die ons daarbij helpen. Dit wordt buiten proportie opgeblazen. Onze boodschap is duidelijk naar het land toe: ‘vaccinatie is belangrijk’.” 

De bondscoach bevestigt dat de Rode Duivels die momenteel nog niet gevaccineerd zijn, hun prik kort ná het EK zullen krijgen. “Iedereen van de staf is gevaccineerd, de hele spelersgroep zal gevaccineerd zijn na het EK. Sommigen zijn het al, sommigen zullen meteen na het EK ingeënt worden. Wie dat is, blijft privé. Dat is een medische beslissing. Sommigen hebben al antistoffen aangemaakt, sommigen niet. De meerderheid is al gevaccineerd. Onze Rode Duivels-bubbel is zo veilig als maar kan.”

Eerder nuanceerde Dirk Ramaekers, het hoofd van de Taskforce Vaccinatie, ook de berichten. “Een aantal Rode Duivels was al gevaccineerd in het buitenland, een aantal onder hen heeft recent Covid doorgemaakt. Die laatsten hebben antistoffen en verkiezen zich na het toernooi te laten vaccineren. Van wie niet gevaccineerd was, heeft de overgrote meerderheid zich bij aankomst in ons land laten vaccineren. Alles is overigens gebeurd in nauw overleg met onze experts, onder meer vaccinoloog Pierre Van Damme.” 

Volgens Ramaekers gaat het om slechts “één of twee spelers” die zich niet wil laten vaccineren voor het EK, “en dan is dat hun keuze.” “Ik bekijk het positief en stel vast dat de spelers - met jongens als Mertens, Lukaku en Hazard op kop - net als de bond en de coach zeer pro-vaccinatie zijn.” Ramaekers wijst er tevens op dat het geen kwaad kan dat een aantal spelers zich pas na het EK (voor de tweede prik) laat vaccineren. “Binnen de groep is de meerderheid beschermd. De groepsbescherming is groot want die jongens leven de komende weken sterk geïsoleerd. Op het veld zullen alle deelnemende ploegen hun spelers maximaal beschermen met vaccinatie en testen.”

Video wordt geladen...