Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronamaatregelen

EK-wedstrijden op groot scherm bekijken? Dit zijn de coronaregels

Archiefbeeld.Beeld Eric de Mildt

Vrijdag 11 juni trappen Italië en Turkije het EK Voetbal 2021 af. Een dag later spelen onze Rode Duivels tegen de Russen. Tijd dus voor grote schermen, al zal dat gepaard gaan met strikte regels.Een overzicht van wat mag en niet mag. 

Hoe wordt dat georganiseerd?

De evenementen moeten zo veel mogelijk buiten georganiseerd worden, zo blijkt uit een omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), waar Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen over berichten. De horecaregels die ingaan op 9 juni gelden ook voor het EK: tot 22u00 binnen en 23u30 buiten. Begint een wedstrijd om 21u? Dan zal men slechts een deel binnen kunnen kijken. Draait de match na twee verlengingen uit op penalty’s? Dan is het nog niet zeker of de stekker uit het scherm getrokken wordt. Verschillende steden, waaronder Genk en Leuven, lieten al weten geen groot scherm op te stellen, maar kleinere schermen op terrassen te voorzien. Het geluid van de uitzending mag, ook voor grote schermen, maximaal 80 decibel zijn.

Hoe kan ik gaan kijken?

Belangrijk is dat je zeker op voorhand reserveert. Wie dat niet doet, zal niet kunnen meegenieten van de EK-gekte aangezien de schermen zo opgesteld worden dat ze ‘niet van buitenaf te volgen zijn’. Dit om te vermijden dat er grote groepen samentroepen. Daarnaast zal men enkel mogen rechtstaan als er “geen horecamogelijkheden” zijn. Kan je een drankje bestellen? Dan moet iedereen zittend supporteren.

Met wie mag ik gaan?

Het zal geen massa-evenement worden, aangezien er buiten maximaal 400 mensen aanwezig mogen zijn. Voor uitzendingen binnen wordt dat cijfer nog eens gehalveerd. Daarnaast blijven groepjes van vier de regel, net zoals bij de horeca, en moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de verschillende groepen. Halen de Rode Duivels de kwartfinales op 1 juli? Dan volgt er mogelijks een massa-evenement aangezien we dan met 2.500 mensen buiten mogen samenkomen , als de cijfers het toelaten.