Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

‘Brits koningshuis verbood gekleurde medewerkers in administratieve functies’

De Britse koningin Elizabeth.Beeld EPA

De hofhouding van de Britse Queen heeft het zeker tot eind jaren 60 onmogelijk gemaakt voor ‘gekleurde immigranten en buitenlanders’ om een administratieve functie op te nemen in het koninklijke huishouden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van nieuw ontdekte documenten.

De documenten, die de krant opdiepte uit de Nationale Archieven, werpen een nieuw licht op de beschuldigingen van racisme en discriminatie door het Britse koningshuis. Ze tonen onder meer hoe Buckingham Palace verscheidene controversiële clausules onderhandelde - waarvan er sommige nog steeds in voege zijn - die de Queen en haar koninklijk huishouden vrijstelden van bepaalde antidiscriminatiewetten. 

Zo blijkt dat de financieel manager van koningin Elizabeth in 1968 ambtenaren ervan op de hoogte bracht dat “het in feite niet de praktijk was om gekleurde immigranten of buitenlanders” te benoemen in administratieve functies binnen het koninklijk huishouden, maar dat ze wel mochten werken als huishoudelijk personeel. Het is niet duidelijk wanneer dit verbod werd opgeheven. Het enige wat Buckingam Palace tegenover The Guardian kwijt wou over het verbod, is dat mensen met een andere etnische achtergrond in de jaren 90 in dienst waren. In de decennia voordien werden er geen gegevens bijgehouden over de raciale achtergrond van personeel. 

Vanaf de jaren 60 maakte de politiek werk van wetten die het illegaal zouden maken om te weigeren iemand in dienst te nemen op basis van geslacht, ras of etniciteit. De Queen gold echter voor meer dan veertig jaar als een uitzondering op de gelijkheidswetten. Dat zorgde er onder meer voor dat het onmogelijk was voor haar personeelsleden om naar de rechtbank te trekken als ze vonden dat ze gediscrimineerd werden. Uit de documenten blijkt hoe regeringsfunctionarissen in de jaren 70 de bewoordingen van de antidiscriminatiewetten afstemden met de adviseurs van Queen Elizabeth. 

De bevindingen van The Guardian zullen de discussie over mogelijk racisme binnen het Britse koningshuis weer doen oplaaien. In maart getuigde Meghan Markle, het eerste lid van het koningshuis dat van gemengde afkomst is, dat een familielid zich openlijk zorgen maakte over de huidskleur van haar kind met prins Harry.