Stille wake in Gent voor meisje in zaak groepsverkrachting

 ©  SDK

In het centrum van Gent, onder de Stadshal, vond om 18 uur een stille wake plaats voor het veertienjarig meisje uit Gavere dat uit het leven stapte nadat ze het slachtoffer werd van een vermoedelijke groepsverkrachting. Premier Alexander De Croo was aanwezig. ‘Ik ben hier vooral als ouder’, zei hij.

Bron: Belga

De herdenking werd aangekondigd op Facebook onder de titel: ‘Stille wake, stop geweld tegen vrouwen’. ‘Laten we onze steun betuigen aan haar familie en vrienden en aan de zovele slachtoffers die dagelijks met geweld te maken hebben’, stond er te lezen. Jamila Channouf en Iris Blomme waren de organisatoren. Omwille van de coronamaatregelen konden maar vijftig mensen aanwezig zijn. Er wordt ook gewerkt met de hashtag #genoegisgenoeg.

De Burgemeester van Gavere, Denis Dierick en de burgemeester van Gent, Mathias De Clercq, waren aanwezig. ‘We vonden het belangrijk om hier aanwezig te steun en onze steun aan de familie te geven’, zei De Clercq. Ook eerste minister Alexander De Croo was in Gent. ‘Een jong meisje dat om deze redenen uit het leven stapt, dat is verschrikkelijk. Het kan niet dat zo’n jong meisje geen hulp vindt. Geweld tegen vrouwen is ook een pandemie. We moeten duidelijk zijn dat zoiets niet kan in onze maatschappij. Deze wake is een sereen moment, om steun te geven aan de familie. Ik sta hier dan ook vooral als ouder, ik heb kinderen van die leeftijd.

Organisator Jamila Channouf was blij dat premier De Croo aanwezig kon zijn. ‘Ik ben enorm aangedaan. De aanwezigheid van premier De Croo geeft kracht aan onze boodschap. Hopelijk konden we de familie wat steun geven met dit moment.’

De feiten gebeurden op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven.

De twee meerderjarige verdachten blijven in de cel. Ook de minderjarigen worden verdacht van dezelfde feiten. Een van hen werd geplaatst in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg, de twee anderen in de jeugdinstelling van Wingene.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.